Σε ένα από τα βίντεο που μοιράστηκε ο οίκος Dior ως μία πρόγευση για την αποκάλυψη της Haute Couture συλλογή του για το Φθινόπωρο - Χειμώνα 2023-2024, οι petites mains του ατελιέ καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα "πες μας για τον αγαπημένο σου μύθο". Οι θεότητες και οντότητες της ελληνικής μυθολογίας βρίσκονται ασφαλώς στο επίκεντρο των απαντήσεων: η Αφροδίτη, η θεά Αθήνα και η πιστή Πηνελόπη που ύφαινε ολημερίς στον αργαλειό της και το βράδυ τον ξήλωνε για να καθυστερήσει τους μνηστήρες καθώς περίμενε να επιστρέψει ο Οδυσσέας. "Τα ντραπέ ήρθαν από την ελληνική μυθολογία", θα σημειώσει μία από τις μοδίστρες του ατελιέ, και μετά απ' αυτό το βίντεο ήμασταν κάπως υποψιασμένοι ότι η νέα haute couture της Maria Grazia Chiuri θα αντλούσε (ξανά μετά την Dior Cruise 2022) την έμπνευσή της από την Ελλάδα.
Τελικά, η συλλογή είχε πολύ πιο διευρυμένο πεδίο έμπνευσης, σύμφωνα με το συλλογισμό της creative director που περιγράφεται στο σημείωμα του οίκου: τις κοσμογονικές θεότητες, αυτές που εμφανίστηκαν στα προϊστορικά χρόνια και διέτρεξαν με διαφορετικά χαρακτηριστικά ανά τους αιώνες τις δοξασίες διαφορετικών πολιτισμών. Στο σημείωμα αναφέρεται επίσης ότι σύμφωνα με τις ανασκαφές της φεμινίστριας αρχαιολόγου Marija Gimbutas, τις κοινωνίες της νεολιθικής εποχής διατρέχει ήδη η ιδέα της ισότητας, οι σχέσεις ανάμεσα στα φύλα ήταν ισορροπημένες αφού η θηλυκή δύναμη θεωρείτο υψηλότερη ως αυτή που είχε την ικανότητα να δίνει ζωή.
Συνοδοιπόρος της Grazia Chiuri σ' αυτό το νέο φεμινιστικό ταξίδι που επιστρέφει πίσω στους αιώνες, η καλλιτέχνης Marta Roberti, η οποία μετέτρεψε με τις τοιχογραφίες της το catwalk σε μία art gallery. Στα έργα της που κόσμησαν τους τοίχους του Musée Rodin, το οποίο φιλοξένησε για μία ακόμα φορά το show της haute couture Dior, απεικονίζονται θεότητες μαζί με τα ζώα που σχεδόν πάντα τις συνόδευαν, όπως τα παγόνια, οι ταύροι, οι λεοπαρδάλεις και τα φίδια. Ένας μυθικός κόσμος, πράγματι, αυτός που έστησε η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Dior, που όπως θα δηλώσει σκοπός της ήταν "να τελειοποιήσει τα ενδυματολογικά στοιχεία που θεωρούνται αρχετυπικά: τον χιτώνα, το πέπλο, την κάπα, την εσάρπα".
Η συλλογή Dior Haute Couture Φ/Χ 2023-24
"Τα μοντέλα βαδίζουν σε μία πομπή, σαν να ακολουθούν τα βήματα όλων των θεοτήτων που κυριάρχησαν ή κυριαρχούν στη γη", αναφέρει το σημείωμα του οίκου Dior για τη haute couture συλλογή. Οι σιλουέτες των φορεμάτων είναι κατά κύριο λόγο κάθετες ή και ριχτές, ακολουθώντας κυρίως τη γραμμή των column dresses, ενώ τα παπούτσια (σανδάλια) φλατ. Οι πιέτες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και εμφανίζονται σε διάφορα σημεία της σιλουέτας, το μπούστο, τη φούστα, τη μέση. Τα υφάσματα είναι αραχνοϋφαντα, συχνά διαφανή, τα κυρίαρχα χρώματα είναι το λευκό, το μπεζ, το ασημί και το απαλό χρυσό, και όλα αυτά τα στοιχεία μαζί συνθέτουν το παζλ μιας "θεϊκής" αρχαιοελληνικής κομψότητας.
Αλλά όπως είπαμε δεν είναι μόνο οι Ολύμπιες θεές που εμπνέουν αυτή τη συλλογή. Οι κάπες που συνοδεύουν πολλά από τα μάξι φορέματα θα μπορούσαν να αποτελούν τμήμα μίας ιερατικής στολής και προσφέρονται ως το ένδυμα των chic ιερειών του σήμερα. Τα μαργαριτάρια, σύμβολα αγνότητας, εμφανίζονται κεντημένα πάνω σε φορέματα που θυμίζουν καφτάνια ή μανδύες, ενώ δεν απουσιάζουν και εκείνα τα κομμάτια, εσάρπες, τοπ, φούστες, φορέματα, που κεντημένα όπως είναι με ασημένιες/ χρυσές κλωστές και νήματα, θυμίζουν πανοπλίες. Από τις προτάσεις της Dior Haute Couture Φ/ Χ 2023-24 δεν απουσιάζουν τα λιτά και καθαρά στις γραμμές τους κοστούμια με μακριές φούστες, από μαλλί και κασμίρ, που συνδυάζονται με σανδάλια υπερτονίζοντας τη γενικότερη αίσθηση "ήσυχης πολυτέλειας" που αποπνέει αυτή η συλλογή.
Το show του οίκου Dior πραγματοποιήθηκε στην πρώτη μέρα της Εβδομάδας Μόδας Υψηλής Ραπτικής που ξεκίνησε στο Παρίσι και από το front row δεν έλειψαν οι επώνυμοι καλεσμένοι, ανάμεσά τους και η Natalie Portman.
Δείτε το show :
Τα best-of looks της συλλογής
D