"Ο Yves Saint Laurent είναι πολύ νέος, αλλά ένα τεράστιο ταλέντο. Στην τελευταία μου συλλογή είναι ο δημιουργός των 34 σχεδίων από τα 180 που παρουσίασα. Νομίζω πως ήρθε η στιγμή να τον συστήσω στον Τύπο. Tο κύρος μου δε θα κλονιστεί από μια τέτοια αποκάλυψη" έλεγε ο Christian Dior στον πρόεδρο του οίκου Jacques Rouet τον Ιούλιο του 1957, και 4 μήνες αργότερα ο νεαρός Yves παίρνει τη θέση του Dior, έπειτα από τον αιφνίδιο θάνατο του δεύτερου. Στα 21 του είναι ο πιο νέος και μέχρι πρότινος άσημος couturier στον κόσμο. Και κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία με τους σχεδιαστές που δουλεύουν για χρόνια αθόρυβα στο παρασκήνιο των οίκων και κάποια στιγμή βρίσκονται να αναλαμβάνουν τα ηνία τους και να τους οδηγούν στρατηγικά και σταθερά στην κορυφή. Αυτό το σενάριο σήμερα δείχνει πιο επίκαιρο από ποτέ.
Από τον Daniel Lee στην Bottega Veneta, που μόλις 8 μήνες μετά το διορισμό του ως creative director του οίκου βραβεύτηκε σε τέσσερις κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και ως Σχεδιαστής της Χρονιάς για το 2019 και ο οποίος αναβαθμίστηκε σε αυτή τη θέση από ready-to-wear director στη Celine επί Phoebe Philo, μέχρι τον Bruno Sialelli στον Lanvin, ο οποίος έχτισε τη φήμη του πλάι στον Jonathan Anderson στον Loewe, και τη Virginie Viard, που έμεινε στο πλευρό του Lagerfeld μέχρι το θάνατό του, όταν και ανέλαβε η ίδια τελικά την καλλιτεχνική διεύθυνση της Chanel. Όλοι τους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν περισσότερο ως αφανείς ήρωες παρά ως σίγουροι συνεχιστές του έργου των front row ονομάτων.
"Παρατηρούμε συνεχώς ολοένα και περισσότερους creative directors να προέρχονται από τον τομέα των αξεσουάρ και αυτό εξηγείται, αφού αποτελεί τη μερίδα του λέοντος στις πωλήσεις για τα περισσότερα brands" τονίζει ο Mathias Ohrel, ιδρυτής της creative recruitment εταιρείας m-O Conseil. Οι Maria Grazia Chiuri και Pierpaolo Piccioli στον Valentino, o Stuart Vevers στον Coach και, φυσικά, ο σχεδιαστής που άλλαξε το τοπίο της σύγχρονης μόδας, o Alessandro Michele στον Gucci, όλοι τους έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: έχτισαν την καριέρα τους δουλεύοντας για χρόνια και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στον τομέα των αξεσουάρ. Έναν τομέα που απαιτεί δεξιοτεχνία, αντίληψη του DNA κάθε brand και αποκωδικοποίηση των αξιών του, έτσι ώστε αυτά να μεταφραστούν σε iconic στοιχεία που θα κάνουν άμεσα τα αξεσουάρ και τον οίκο.
Ποιοι είναι, λοιπόν, οι σχεδιαστές που ανιχνεύονται στο fashion radar και ενδέχεται να απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια τον κόσμο της μόδας;
Ilaria Icardi (Victoria Beckham)
H παρουσία της Icardi στη Victoria Beckham έχει καθορίσει την ταυτότητα του οίκου και σε αυτήν οφείλεται η ανάπτυξη του ρευστoύ αλλά και edgy tailoring. Με επταετή θητεία ως senior designer στον Yves Saint Laurent και έχοντας ήδη προταθεί για καλλιτεχνική διευθύντρια στη Celine, αφού έχει επιτελέσει και design director στον οίκο επί Philo, η Ilaria Icardi έχει σίγουρα όλα όσα χρειάζεται η laid-back σκηνή της μόδας.
Martina Tiefenthale (Balenciaga)
Έχοντας ξεκινήσει την καριέρα της ως womenswear designer στον Maison Martin Margiela και έχοντας δουλέψει πλάι στον Demna Gvasalia στον Louis Vuitton, πριν τον ακολουθήσει εντέλει στον Balenciaga το 2017, διαθέτει όλα τα σχεδιαστικά "όπλα” στη φαρέτρα της, αφού ηγείται ως design director των γυναικείων και ανδρικών συλλογών ρούχων και αξεσουάρ του οίκου. Το μόνο που μένει είναι η στιγμή που θα αναδυθεί από τη σκιά του σταρ πλέον Gvasalia.
Adrian Appiolaza (Loewe)
Με σκίτσα στο portfolio του για brands όπως τα Yohji Yamamoto, Comme des Garcons και Junya Watanabe και έχοντας διατελέσει μέλος της σχεδιαστικής ομάδας της Chloe επί Philo, όπου και επέστρεψε αργότερα ως design director κάτω από την καλλιτεχνική διεύθυνση της Clare Waight Keller, ο εκκεντρικός Αργεντίνος Adrian Appiolaza ηγείται πλέον της σχεδιαστικής ομάδας του γυναικείου ready-to-wear τμήματος στον Loewe αφήνοντας τη φήμη του να εξαπλώνεται όπως και τα αμέτρητα τατουάζ στο σώμα του.
Fabio Zambernardi (Prada και Miu Miu)
Design director στην Prada και Miu Miu από το 2002 και μέλος του ομίλου από το 1997, όταν και ξεκίνησε ως σχεδιαστής στον τομέα των παπουτσιών, ο Zambernardi, δεξί χέρι πλέον της Mrs. Prada και υπεύθυνος για όσα αφορούν τη στρατηγική, την έρευνα και την εικόνα των προϊόντων, έχει πολλές ομοιότητες με την περίπτωση της Viard στον οίκο Chanel.
Άγνωστοι στο ευρύ κοινό, αλλά πιστοί εργάτες της βιομηχανίας της μόδας, οι παραπάνω αφανείς ήρωες των οίκων μαζί με τους Yvan Mispelaere (Valentino), Michael Rider (Ralph Lauren), Frances Howie (Stella McCartney) και Matthieu Blazy έχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συνδέονται με την πραγματική επιτυχία. Είναι εργατικοί, multitaskers, ταπεινοί, σφυγμομετρούν το παρόν ενώ ταυτόχρονα σέβονται το παρελθόν. Μένει η περίπλοκη δυναμική της βιομηχανίας της μόδας να κρίνει ποιοι θα επικρατήσουν στο μέλλον.