Ο κορωνοϊός έγινε η αιτία να ακυρωθούν πολλά fashion shows

Τι σημαίνει αυτό για τη βιομηχανία της μόδας;

Η μόδα μετράει απώλειες. Όπως ήταν αναμενόμενο και αυτή η βιομηχανία έχει επηρεαστεί σημαντικά από τον κορωνοϊό και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και την ακύρωση -ή αναβολή- πολλών fashion shows. Ο Armani αναγκάστηκε να παρουσιάσει μια πασαρέλα κεκλεισμένων των θυρών, ο Louis Vuitton στο Παρίσι λόγω των πολλών ακυρώσεων τελικά επέλεξε ένα πολύ μικρότερο venue και φυσικά αυτά ήταν μόνο η αρχή. Πλέον ο ένας μετά τον άλλον οι πιο γνωστοί οίκοι ανακοινώνουν πως δεν θα πραγματοποιήσουν τα Cruise 2021 shows τους καθώς θέτουν σαν προτεραιότητα την ασφάλεια των συνεργατών αλλά και των προσκεκλημένων τους. 

Το ζήτημα που προκύπτει εδώ έχει μεγάλη σημασία. Τα fashion shows αυτά πραγματοποιούνται συνήθως σε περιοχές που έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για τον εκάστοτε οίκο, ή που προσφέρουν ένα μοναδικό σκηνικό που ταιριάζει με την εκάστοτε συλλογή. Η αναβολή τους λοιπόν δεν είναι ένα γεγονός χωρίς επιπτώσεις. Πέρα από το προφανές, ότι δηλαδή στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν ήδη γίνει πολλά έξοδα για τη διοργάνωση των εν λόγω events, χάνεται και μια ευκαιρία για να δημιουργηθεί πρωτογενές υλικό το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται στο marketing των εταιρειών. "Η απώλεια είναι διπλή. Έχεις το κόστος αυτών των events που δεν καλύπτεται. Μετά έχεις και το κόστος της ευκαιρίας: αυτά τα events παράγουν πολύ υλικό για marketing" αναφέρει ο Mario Ortelli, managint partner της συμβουλευτικής εταιρείας Ortelli & Co στο Business of Fashion. 

Οι οίκοι και τα brands εδώ και χρόνια επενδύουν σε αυτά τα exclusive events για να προσεγγίσουν το αγοραστικό κοινό σε περιοχές όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, αλλά και για να αποκτήσουν μεγάλη -συχνά δωρεάν- δημοσιότητα η οποία προέρχεται από τα Social Media. 

Η τωρινή κατάσταση δημιουργεί έναν προβληματισμό σχετικά με το πώς λειτουργεί η μόδα. "Αυτή η κρίση μπορεί να μετατραπεί σε ένα "εργαστήριο" για τα brands όπου θα πειραματιστούν με νέες λύσεις, οι οποίες θα είναι πιο αποτελεσματικές ακόμα και σε περιόδους κρίσης" συνεχίζει ο Ortelli. 

Ακολουθούν τα fashion shows η τύχη των οποίων προς το παρόν αγνοείται, εξαιτίας του κορωνοϊού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gucci

Gucci

O οίκος Gucci επρόκειτο να ταξιδέψει για πρώτη φορά στο San Fransisco προκειμένου να παρουσιάσει το Cruise 2021 show του. Οι εξελίξεις όμως πρόλαβαν τους διοργανωτές και έτσι το εν λόγω show που ήταν προγραμματισμένο για τις 18 Μαΐου δεν θα γίνει. 

Chanel

Chanel

H Chanel επίσης ανακοίνωσε πως αναβάλλει το show της στην Ασία. Μιλάμε για το Métiers d’Art show που θα λάμβανε χώρα στο Πεκίνο, όμως τα σχέδια του οίκου άλλαξαν μιας και η χώρα βρίσκεται σε αποκλεισμό. Το cruise show που είναι προγραμματισμένο για το Κάπρι, στις 7 Μαΐου δεν είναι ακόμα γνωστό κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί. 

Prada

Prada

Και η Prada αποφάσισε να αναβάλλει το Cruise 2021 show που θα γινόταν στις 21 Μαΐου στην Ιαπωνία. Παρόλα αυτά εκπρόσωπος του οίκου εξήγησε πως "Η Prada εκφράζει την ειλικρινή της συμπαράσταση και το ενδιαφέρον της σε όλους τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από αυτή την κατάσταση".

Ralph Lauren

Ralph Lauren

O Ralph Lauren δεν συμμετείχε στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες και είχε προγραμματίσει ένα show μέσα στον Απρίλιο. Όπως αναφέρει το WWD αυτό δεν πρόκειται να γίνει, καθώς λόγω της απειλής του κορονοϊού ο οίκος αποφάσισε να το ακυρώσει. 

Giorgio Armani

Giorgio Armani

O Armani αποφάσισε να αναβάλλει προς το παρόν το event που θα γινόταν στις 19 και 20 Απριλίου στο Ντουμπάι εξαιτίας της κατάστασης. 

Versace

Versace

Μετά από σκέψη και λαμβάνοντας υπόψιν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που έχουν τεθεί, ο οίκος Versace αποφάσισε να αναβάλλει το επερχόμενο Cruise show του που επρόκειτο να γίνει στις 16 Μαΐου στην Αμερική. Οι υπεύθυνοι αναφέρουν ότι η πρώτη τους προτεραιτότητα είναι η υγεία και η ασφάλεια των προσκεκλημένων και των εργαζόμενων.