Oι πιο επιδραστικές γυναίκες στην ιστορία της σύγχρονης μόδας

Από τα 60s μέχρι σήμερα, οι παρακάτω γυναίκες αντιπροσωπεύουν πλήρως τη βαρύτητα του τίτλου της fashion Influencer.

Γυρνώντας το χρόνο, μπορεί να μην υπήρχε το Instagram, το Tik Tok και το Youtube, υπήρχαν όμως γυναίκες  που με το στυλ τους επηρέαζαν τις ενδυματολογικές προτιμήσεις ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου. Με τη Gen Z να στρέφεται μαζικά προς τη βιωσιμότητα, η τεχνολογία βοηθά στην αναζήτηση second hand ή "vintage" ρούχων με εφαρμογές όπως το depop αλλά η προσέγγιση τείνει να γίνεται πλέον βάσει αξιών και όχι βάσει τιμής. Τα κομμάτια, από τα χέρια εργατών από φτωχές χώρες που δημιουργούν ρύπανση, δεν αγοράζονται ελαφρά τη καρδία για να καλύψουν πρόσκαιρες ανάγκες και οι νέοι δε έχουν στόχο να αγοράσουν σπίτι ή αυτοκίνητο για να προβάλλουν τον πλούτο τους. Σίγουρα η ιδεολογία τους παρουσιάζει αρκετά κενά, καθώς η βιομηχανία της μόδας βασίζεται στην αυξανόμενη κατανάλωση και μοιάζει σχεδόν αδύνατον να υποστηρίξει αυτό το τιμημένο sustainability. Ωστόσο, αυτό που της λείπει περισσότερο είναι μία μεγάλη Influencer που θα καταφέρει να την επηρεάσει μαζικά και να στιγματίσει τη νέα δεκαετίαόπως οι παρακάτω γυναίκες που ξεκίνησαν κινήματα και καθοδήγησαν χώρες. 

Twiggy 60s

Twiggy 60s

Η δεκαετία του '60 έφερε αλλαγές στη μόδα, την τέχνη και τη μουσική, στρέφοντας το βλέμμα στην ποπ κουλτούρα. Η Twiggy καθιερώθηκε ως μοντέλο-πρότυπο της εποχής με τις μακριές βλεφαρίδες και τις μίνι φούστες να αποτελούν το σήμα κατατεθέν της. Η ίδια αντιπροσωπεύει επίσης το πρώτο μοντέλο με προσωπικότητα, αισθητική και επορροή στις γυναίκες.

Jackie Kennedy 60s

Jackie Kennedy 60s

Την ίδια δεκαετία, με την τηλεόραση να έχει πλέον θέση σε κάθε σπίτι, το κοινό παρακολουθεί περισσότερο από ποτέ τα πολιτικά ζητήματα. Η Jackie Kennedy γίνεται η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών το 1961 και το ιδιαίτερο ύφος της, της  δίνει και τον τίτλο της «Πρώτης Κυρίας της Μόδας». Μικροσκοπικά καπέλα, πασμίμες, καρφίτσες, μίντι φορέματα σε άλφα γραμμή και ταγιέρ συνθέτουν το διαχρονικό στυλ της που παραμένει επίκαιρο.

Madonna 80s

Madonna 80s

H δεκαετία του '80 περιλαμβάνει τους μεγαλύτερους μουσικούς όλων των εποχών και η Madonna βρίσκεται στην κορυφή της ποπ. Όσον αφορά το στυλ της, διαμορφώνει τις τάσεις της εποχής με τους εμβηματικούς κορσέδες δια χειρός John Paul Gaultier, τα διαμαντένια περιδέραια και τα γάντια δαντέλας να έχουν την τιμητική τους.

Diana 80s

Diana 80s

Χρησιμοποιώντας τη μόδα ως εργαλείο επικοινωνίας, η Diana εκμεταλλεύεται τη γκαρνταρόμπα της για να εκφράσει ό,τι δεν μπορούσε να πει με τα λόγια. Παρακάμπτει το βασιλικό πρωτόκολλο και αγαπά τα αποκαλυπτικά ρούχα, τις ανδρόγυνες εμφανίσεις και τα bold αποχρώσεις που μονοπωλούν το ενδιαφέρον των φωτογράφων, όμως παράλληλα γνωρίζει τέλεια να προσαρμόζει τις εμφανίσεις της σε κάθε περίσταση, γεγονός που τη μετατρέπει στην πιο αγαπητή πριγκίπισσα των Βρετανών.

Naomi Campbell, Kate Moss, Claudia Schiffer, Christy Turlington, Cindy Crawford, Linda Evangelista 90s

Naomi Campbell, Kate Moss, Claudia Schiffer, Christy Turlington, Cindy Crawford, Linda Evangelista 90s

Τα '90 είναι η δεκαετία των supermodels. Naomi Campbell, Kate Moss, Claudia Schiffer, Christy Turlington, Cindy Crawford και Linda Evangelista αποτελούν τις Big Six που καθορίζουν με τις πολύ αδύνατες σιλουέτες και το μίνιμαλ στυλ τους τις τάσεις εντός αλλά και εκτών catwalk. 

Paris Hilton 00s

Paris Hilton 00s

Mετά την Πριγκίπισα Diana, η νέα εμμονή των paparazzi είναι οι celebrities του Ηollywwod σε προσωπικές τους στιγμές. H Paris Hilton αποτελεί το απόλυτο party girl που καθιερώνει τις Juicy Couture φόρμες και τις φούστες ζώνες, ενώ η Lindsay Lohan και η Britney Spears ακολουθούν με πλήθος αμφιλεγόμενων και σχεδόν αμήχανων στιγμιότυπων.

Kim Kardashian 10s

Kim Kardashian 10s

Mε τα social media η μόδα σταματά να ορίζεται από τους λίγους. Το Instagram φέρνει στο προσκήνιο την πανάρχαια συνήθεια της παρακολούθησης των γυναικών της "διπλανής πόρτας" που πλέον ορίζουν οι ίδιες τις τάσεις. Κάθε μέρα δεκάδες μικροτάσεις μοιράζονταν από τις Influencers του Ιnternet και αντιγράφονται εμμονικά. Ανάμεσά τους η βασίλισσα είναι η Kim Kardashian που καταγράφει κάθε λεπτό της ζωής της και τα ρούχα της να διαρκούν ελάχιστες στιγμές, μέχρι να φωτογραφηθούν.