H μόδα βρίσκεται πριν από μια σημαντική επανάσταση. Τα luxury groups, όπως ο όμιλος LVMH και ο όμιλος Kering –τα πιο δυνατά ονόματα στη βιομηχανία- πλέον κινούνται με γνώμονα τη βιωσιμότητα, και δίνουν σημασία σε όλα, από το πόσο νερό ξοδεύεται, μέχρι τις συνθήκες εργασίας των ανθρώπους που δουλεύουν σε όλη την παραγωγική διαδικασία. Η Stella McCartney, που είναι πρωτοπόρος στον τομέα, χρησιμοποίησε πάνω από 75% eco-friendly υλικών στη S/S 2020 συλλογή της, που είναι και η πιο βιώσιμη που έχει σχεδιάσει ποτέ. Παράλληλα, η νέα γενιά σχεδιαστών, όπως η Gabriela Hearst, που μάλιστα παρουσίασε ένα πιστοποιημένα carbon-neutral fashion show, χτίζουν διαδικασίες με περιβαλλοντική συνείδηση.

Τα brands ενδιαφέρονται όλο και λιγότερο για την εποχικότητα, ενώ φροντίζουν να δημιουργούν κομμάτια που θα κρατήσουν για πάντα. Ο Pierpaolo Piccioli στον Valentino, πλέον δεν σκέφτεται τα trends, αλλά προτιμάει να ασχολείται με την ομορφιά, που θυμίζει κάτι από το πώς ψώνιζαν οι καταναλωτές στο παρελθόν. Ο Hedi Slimane στη Celine σχεδιάζει σκοπίμως ξανά και ξανά τα ίδια κομμάτια γιατί δεν θέλει ο κόσμος να αγοράζει τη νέα version κάθε σεζόν.
Υπάρχει και μια αίσθηση ιστορίας στη δουλειά της Simone Rocha: κοιτάει στο παρελθόν, στις ζωές των γυναικών και αντλεί έμπνευση από νυφικά και christening gowns για να σχεδιάζει ρούχα που προκαλούν μια δυνατή συναισθηματική φόρτιση. Αυτό άλλωστε σημαίνει και πραγματική ομορφιά: πράγματα που είναι φτιαγμένα με αγάπη, που συμπεριφέρονται με ευγένεια στο περιβάλλον και σέβονται την κληρονομιά μας.

Πρόκειται για μια φιλοσοφία που βρίσκεται στην καρδιά του luxury fashion σήμερα και που είδαμε για παράδειγμα, στο show του Alexander McQueen για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020. Κάποια από τα σχέδια βασίστηκαν σε μοτίβα που έχουν δημιουργηθεί δύο δεκαετίες πριν, υπήρχαν στοιχεία upcycling (όπως οι λεπτομέρειες από δαντέλα που προήλθε από προηγούμενες σεζόν) και η Sarah Burton δούλεψε από υλικά που έχουν φτιαχτεί με υπευθυνότητα, όπως το λινό από μια βιοτεχνία στην Ιρλανδία, που ανήκει σε γυναίκες. Επιπλέον υπάρχει μια έντονη προσπάθεια να υποστηριχτούν οι εκάστοτε τοπικοί τεχνίτες. Για την cruise 2020 συλλογή του Dior που παρουσιάστηκε στο Μαρόκο ή Maria Grazia Chiuri συνεργάστηκε με Αφρικανούς παραγωγούς, όπως ένα εργοστάσιο στη Νιγηρία αλλά και μία ένωση γυναικών στο Μαρόκο που αναβιώνει παραδοσιακές τεχνικές.
Αυτές οι πρακτικές θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο άμεσο μέλλον ενώ παράλληλα υποστηρίζονται και από τις κυβερνήσεις, γεγονός που ελπίζεται ότι θα βοηθήσει και στη διαφάνεια. Παρόλα αυτά, ο καθένας από εμάς πρέπει να δείξει μεγαλύτερη υπευθυνότητα σχετικά με το τι επιλέγει να φορέσει. Πριν αγοράσουμε κάτι θα πρέπει να μάθουμε πώς έχει φτιαχτεί, αλλά και σε τι συνθήκες δουλεύουν οι άνθρωποι στην παραγωγή. Μία καλή αρχή είναι το website goodonyou.eco, γράψτε οποιοδήποτε brand και θα μάθετε τι κάνει για τη βιωσιμότητα.
Αυτή τη στιγμή στη Μεγάλη Βρετανία, 11 εκατομμύρια ρούχα και αξεσουάρ καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε εβδομάδα. Αυτό είναι αποτέλεσμα του fast fashion που ενθαρρύνει τη λογική να αγοράζουμε πολύ οικονομικά ρούχα και μετά να τα πετάμε. Πρέπει να αλλάξουμε τελείως τον τρόπο που ψωνίζουμε. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι είναι απαράδεκτο να αγοράζουμε ένα νέο φόρεμα για την έξοδό μας απλά και μόνο για να το ποστάρουμε στο Instagram. Είναι πάντα καλύτερο να επενδύουμε σε ένα κομμάτι που αγαπάμε και σκοπεύουμε να το κρατήσουμε. Το μάντρα της Vivienne Westwood είναι πιο επίκαιρο από ποτέ: "Αγοράστε λιγότερο, επιλέξτε σωστά, κάντε το να κρατήσει".
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος Φεβρουαρίου του αμερικανικού Harper’s Bazaar με τη συνεργασία των Cate Blanchett, Helen Sharman και Lily Cole.