Η έκθεση Christian Dior: Designer of Dreams είναι τώρα διαθέσιμη και online

Από την εποχή του New Look μέχρι το σήμερα, εξερευνήστε την ιστορία του ιστορικού οίκου μέσα από μια εικονική περιήγηση στην έκθεση.

70 και πλέον χρόνια δημιουργίας. Η έκθεση "Christian Dior: Designer of Dreams” που έγινε στο V&A Museum στο Λονδίνο (και στη συνέχεια στο Museé des Arts Decoratifs) και προσέλκυσε επισκέπτες από όλο τον πλανήτη είναι πλέον διαθέσιμη και online. Ο οίκος μοιράστηκε μέσα από το επίσημο κανάλι του στο YouTube ένα video που περιλαμβάνει μία εικονική περιήγηση στην εν λόγω έκθεση που διήρκησε από τις 2 Φεβρουαρίου μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου του 2019 και έκανε ρεκόρ επισκέψεων, καθώς συγκέντρωσε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, ξεπερνώντας το προηγούμενο που ανήκε στην έκθεση Alexander McQueen: Savage Beauty, που είχε καταφέρει να προσελκύσει κάτι παραπάνω από 100 χιλιάδες επισκέψεις. 

Η ομορφιά των πιο iconic σχεδίων Υψηλής Ραπτικής, τα σκίτσα του ίδιου του Christian Dior και των διαδόχων του στο τιμόνι του οίκου, φωτογραφίες αρχείου, αξεσουάρ, πίνακες, χρώματα και πολλά ακόμα, αφηγούνται την όμορφη και γεμάτη δημιουργία ιστορία του ανθρώπου αλλά και του label που κατάφεραν να αλλάξουν την ιστορία της μοδας. Η απόφαση του Dior και της Maria Grazia Chiuri να μοιραστούν τώρα αυτό το video δεν είναι τυχαία, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το σημείωμα που το συνοδεύει, η ομορφιά αυτή την περίοδο είναι πιο απαραίτητη και σημαντική από ποτέ. 

Η ιστορία ξεκινάει με το New Look και το διάσημο Bar suit, πρόκειται για τα πρώτα κομβικά σημεία της καριέρας και της ιστορίας του Dior. Το φόρεμα της Margot Fonteyn, από τη Spring/Summer 1950 συλλογή, το Nonette suit που δημιουργήθηκε για τη Jean Dawnay, το κατακόκκινο από μεταξωτή οργάντζα φόρεμα της Emma Tennant αλλά και η ιστορική πια δημιουργία που φτιάχτηκε ειδικά για την πριγκίπισσα Μαργαρίτα και την οποία φόρεσε στο πορτρέτο για τα 21α της γενέθλια και πολλά ακόμα ρούχα του ίδιου του Dior ξεδιπλώνονται μέσα από την οθόνη σας και σας ταξιδεύουν στο χρόνο καθώς αφηγούνται την ιστορία πίσω από κάθε δημιουργική του στιγμή. Επιπλέον γίνεται αναφορά στις διαδικασίες συντήρησης των ρούχων που έχει στην κατοχή του το Museé des Arts Decoratifs ενώ επίσης καταγράφεται και η συγκινητική στιγμή που φτάνουν στα χέρια των curators κομμάτια από άλλα μέρη του κόσμου, προκειμένου να εκτεθούν κι αυτά μαζί με τα υπόλοιπα που ήδη βρίσκονται εκεί.

Η αφήγηση συνεχίζεται όμως και στα χρόνια μετά τον Christian και στους σχεδιαστές που τον διαδέχτηκαν στο τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του οίκου. Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano, Raf Simons και φυσικά Maria Grazia Chiuri παίρνουν τη σκυτάλη και ξετυλίγουν και αυτοί με τη σειρά τους, και μέσα από τις δημιουργίες τους, το όραμά τους για τον Dior. To εντυπωσιακό είναι ότι μέσα από αυτό το βίντεο οι θεατές έχουν την ευκαιρία να βρεθούν για λίγο στα αρχεία του οίκου αλλά και να δουν ένα μεγάλο κομμάτι της προετοιμασίας και της έρευνας που προηγήθηκε πριν τελικά να στηθεί η έκθεση. 

"Είμαστε όλοι διαφορετικοί, έχουμε διαφορετικό στιλ, αλλά ο Dior είναι ένας μέρος όπου όλες οι γυναίκες μπορούν να βρουν χώρο" είχε πει η Maria Grazia Chiuri, η οποία είχε και την ιδέα να πραγματοποιηθεί αυτή η έκθεση. Η αλήθεια λοιπόν είναι πως μέσα σ’αυτό το ταξίδι που διαρκεί περίπου μία ώρα, κάθε γυναίκα θα βρει τουλάχιστον ένα σημείο με το οποίο θα ταυτιστεί.  Δείτε το video της έκθεσης: