Μπορείτε να υποστηρίξετε τους εργαζόμενους στη μόδα με μία απλή κίνηση

Η πανδημία απειλεί να προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, όπου χιλιάδες άνθρωποι δουλεύουν σε εργαστάσια παραγωγής ρούχων.

Η ηθική μόδα, εκτός από την προστασία του πλανήτη, έχει να κάνει και με ένα άλλο εξίσου σημαντικό ζήτημα. Οι εργασιακές συνθήκες, η αμοιβή των ανθρώπων που δουλεύουν στη βιομηχανία, η πάταξη της παιδικής εργασίας και πολλά ακόμα θέματα, που έχουν να κάνουν με το βιωτικό επίπεδο ολόκληρων πόλεων που στηρίζουν την οικονομία τους στα εργοστάσια παραγωγής ρούχων, έχουν επίσης μεγάλη σημασία και πρέπει να απασχολούν το καταναλωτικό κοινό. 

Μπορεί λοιπόν η fast fashion να είναι ο λόγος για τον οποίο η μόδα είναι η δεύτερη πιο επιβλαβής για τον πλανήτη βιομηχανία, η λύση όμως δεν είναι να σταματήσουμε να αγοράζουμε από τους high street fashion retailers. Η λύση είναι να αγοράζουμε πολύ πιο συνειδητά. 

Το lockdown στην Ευρώπη ανάγκασε τους retailers να ακυρώσουν παραγγελίες που αγγίζουν τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό μεταφράζεται σε 982 εκατομμύρια κομμάτια τα οποία επρόκειτο να πουληθούν και έχουν φτιαχτεί σε κάποιο εργοστάσιο στο Μπαγκλαντές για παράδειγμα, το οποίο εδώ και καιρό δεν έχει δουλειά και άρα έσοδα. Εκεί δυστυχώς δεν υπάρχει καμία κρατική υποστήριξη για τους αμέτρητους εργαζόμενους οι οποίοι τώρα καλούνται να επιβιώσουν χωρίς εισόδημα. "Αν δεν σκοτώσει ο κορωνοϊός τους υπαλλήλους μου, θα το κάνει σίγουρα η πείνα" είπε ένας εκ των ιδιοκτητών εργοστασίων στο Μπαγκλαντές. Ο Muhymim Chowdhury, Head of Challenge Fund & Fundraising στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Sajida το επιβεβαίωσε μιλώντας στο βρετανικό Glamour, όπου και εξήγησε πως όλες αυτές οι παραγγελίες που ακυρώθηκαν έχουν επηρεάσει πάνω από 1000 εργοστάσια, ενώ το 47% των εργαζόμενων σ’ αυτά δεν έχει άλλο εισόδημα. 

Ίσως τελικά να είναι μία από αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις που η αγορά fast fashion αντικειμένων να κρίνεται σχεδόν επιτακτική. Ανθρωπιστικές οργανώσεις αποφάσισαν να μην επιτρέψουν να καταλήξουν στα σκουπίδια όλα αυτά τα ρούχα. Έτσι δημιουργήθηκε το Lost Stock, με τη βοήθεια του multi-retailer MallZee. Το Lost Stock είναι ένα κουτί που περιλαμβάνει ρούχα από όλες αυτές τις παραγγελίες που έχουν ακυρωθεί από τους μεγάλους retailers, ανάμεσα στους οποίους και οι Topshop και Gap. Η αξία των προϊόντων που βρίσκονται μέσα στο κουτί ξεπερνάει τα 70 ευρώ αλλά πωλούνται για περίπου 40. Πρόκειται για ένα ποσό που θα εξασφαλίσει σε έναν εργαζόμενο και την οικογένειά του στο Μπαγκλαντές φαγητό και όλα τα απαραίτητα προϊόντα υγιεινής για μία εβδομάδα. Ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν βοηθηθεί περίπου 100 χιλιάδες οικογένειες. 

Μπορείτε να υποστηρίξετε τους εργαζόμενους στη μόδα με μία απλή κίνηση

"Δεν υπάρχει καμία ασφάλεια για όλους αυτούς τους ανθρώπους και σίγουρα δεν μπορούμε να καθίσουμε απλώς και να κοιτάμε τόσο κόσμο να πεινάει, ενώ τόσα ρούχα θα καταλήγουν στα σκουπίδια. Η Covid-19 δεν είναι απλώς μια κρίση στην παγκόσμια υγεία, είναι και οικονομική και ανθρωπιστική" εξηγεί ο Cally Russell, CEO του Mallzee. 

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα αλλά και να αποκτήσετε το Lost Stock στο loststock.co.