Style Guide | Ανακαλύψτε το καλύτερο τζιν για το προσωπικό σας στιλ

Μέσα από έναν αναλυτικό οδηγό.

Πόσα χρόνια έχετε να δείτε στις πασαρέλες skinny jeans; Πόσα χρόνια έχετε να τα εντοπίσετε σε κάποια καμπάνια; Η απουσία τους από το προσκήνιο ξεκινάει από το 2016. Έχουν όμως εξαφανιστεί στην πραγματικότητα; Μάλλον όχι, καθώς με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, δίνουν το παρών στο street style, γιατί τα επιλέγουν κατά διαστήματα trend setters και μοντέλα, εντάσσοντάς τα φυσικά στο στυλ τους κατά το δοκούν και ανάλογα με την εκάστοτε περίσταση.

Οι μηχανές αναζήτησης επιπλέον αλλά και τα μεγάλα e-shops αποκαλύπτουν ότι τελικά τα skinny jeans παραμένουν ανάμεσα στα πιο επιθυμητά fashion items ενώ επιπλέον κρατούν κυρίαρχο ρόλο σε σχέση με τα υπόλοιπα στιλ, γεγονός που αποδεικνύει ότι και το ευρύ κοινό μάλλον δεν τα ξεπέρασε ποτέ. Το Topshop για παράδειγμα λάνσαρε στις αρχές του 2020 90s ispired skinny jeans τα οποία αποδείχτηκαν best sellers και γίνονταν ξανά και ξανά sold out. 

Τα δεδομένα όμως λένε πως αν επιλέξει κανείς ένα πιο lose σχέδιο, μάλλον δεν επιστρέφει στο skinny, όσο άνετο και κολακευτικό και αν αποδεικνύεται σε κάποιες περιπτώσεις. Τα καλά νέα είναι πως πλέον δεν υπάρχει μία κυρίαρχη τάση, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με το αγαπημένο όλων denim. Η μόδα είναι πιο ρευστή από ποτέ και έτσι στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα σχέδια, από την εμπνευσμένη από τα 70s καμπάνα, μέχρι το mom και το skinny, το τζιν περνάει την καλύτερη και πιο "δημοκρατική" του φάση τα τελευταία χρόνια. Ακολουθεί ένας μικρός οδηγός για να ανακαλύψετε το ιδανικό σχέδιο για το δικό σας στυλ.

Μία σύντομη αναδρομή στο skinny 

Η Kate Moss μας έπεισε για το πόσο cool είναι τα skinny jeans. Το 2004, όταν ο υπόλοιπος κόσμος δεν αποχωριζόταν τα χαμηλόμεσα bootcut σχέδια, η Moss φόρεσε ένα πολύ στενό στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, συνδυάζοντάς το με ένα γιλέκο, πλατφόρμες και ένα φουλάρι αντί για ζώνη. 

Style Guide | Ανακαλύψτε το καλύτερο τζιν για το προσωπικό σας στιλ

Ίσως βέβαια και η Sienna Miller, που το φόρεσε σε μια πρεμιέρα, με τον τότε σύντροφό της Jude Law, με knee-high μπότες, boho μπλούζα και ένα καπέλο τύπου fedora να έπαιξε το ρόλο της. 

Την εποχή που ο Hedi Slimane μεσουρανούσε στο Saint Laurent, οι Amy Winehouse, Pete Doherty, Skins, Sofia Copolla και μια ολόκληρη indie κουλτούρα είχε λατρέψει την αβίαστη χαλαρότητα και τη rock 'n' roll διάθεση του skinny. Λίγο πιο μακρύ από ότι πρέπει έτσι ώστε να "ζαρώνει" στα γόνατα, πολλές φορές με διακριτικά σκισίματα, το skinny τζιν ήταν ικανό να χαρίσει σε κάθε εμφάνιση αυτή την unpolished διάθεση που κάνει οποιαδήποτε γυναίκα να μοιάζει ανεπιτήδευτα κομψή και πάνω από όλα cool. 

Kate Moss skinny Jeans

Μετά από 10 χρόνια μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι έχουμε τελειοποιήσει το στιλ των skinnies. Ξέρουμε πότε και πώς πρέπει να φορεθούν, ξέρουμε τι ακριβώς αναδεικνύουν και τι τονίζουν και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο η μόδα μοιάζει να τα βαρέθηκε, σαν να μην έχουν κάτι άλλο να πουν. Όλο αυτό βέβαια συμπίπτει και με την άνοδο του Instagram. Σιγά σιγά το skinny έχασε το coolness του και άρχισε να γίνεται συνώνυμο με το ελαστικό denim και τη σιλουέτα που ήταν συνυφασμένη με τις reality stars. 

Το καλύτερο denim style για να αποκτήσετε τώρα

Όπως και στα περισσότερα trends του σήμερα, έτσι και στο denim δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που υπαγορεύει ακριβώς τι είναι in και τι out, γι' αυτό και οι γυναίκες φορούν κάθε είδος τζιν. Αυτό μάλλον κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα, γιατί με τόσες επιλογές είναι πιο πιθανό να μην μπορεί κανείς να ξεκαθαρίσει ακριβώς αυτό που έχει ανάγκη. 

Ο πειραματισμός είναι η λύση σ' αυτό το πρόβλημα. Όσο περισσότερα jeans δοκιμάσετε, τόσο πιο εύκολα θα βρείτε αυτό που σας ταιριάζει, αφού φυσικά έχετε απορρίψει τα σχέδια που δεν ταιριάζουν με την προσωπική σας αισθητική. Διαβάζοντας κριτικές επιπλέον για τα αμέτρητα jeans που υπάρχουν εκεί έξω, θα καταλήξετε στο ποια αξίζουν λίγο από το χρόνο σας. 

Σε γενικές γραμμές οι πιο "στεγνές" σιλουέτες μπορούν να υποστηρίξουν τα περισσότερα σχέδια, ενώ τα wide legs και τα flared έχουν την ικανότητα να δημιουργούν μια πιο θηλυκή σιλουέτα. Οι πιο curvy φιγούρες πιθανόν να μην μένουν ικανοποιημένες με τα straight cut καθώς τονίζουν τους γοφούς. Σ' αυτή την περίπτωση επιλέξτε κάτι με ελαφρώς ελαστική υφή ή κάτι πολύ στενό που θα έχει ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα. 

Τα slim legs

Πρόκειται για το στιλ που έχει αντικαταστήσει τα skinny jeans, γιατί είναι πιο κολακευτικό και εξίσου ουδέτερο και ευκολοφόρετο. Αυτό που προσφέρει είναι ένα contouring στα πόδια χωρίς να "κολλάει" πάνω στο σώμα και έτσι δημιουργεί ένα sleek αποτέλεσμα. Είναι η εξέλιξη των jeans των 80s, πριν αυτά γίνουν τόσο στενά και ελαστικά. 

Rosie Huntington-Whiteley

Τα slim legs ταιριάζουν με όλα, σακάκια, μπότες, ψηλοτάκουνα, trainers και φαρδιά πλεκτά. Η Rosie Huntington-Whiteley είναι μία από τις γυναίκες που επιλέγουν να τα φορούν ξανά και ξανά, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. 

Τα straight legs

Λίγο πιο φαρδιά, λίγο πιο κλασικά. Τα τζιν σε ίσια γραμμή είναι εξαιρετικά chic και ταιριάζουν σε κάθε γυναίκα. Υπάρχουν σε cropped γραμμή και όχι μόνο και είναι το στιλ που δείχνει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο αν επιλέξετε να το φορέσετε με ρεβέρ.

Victoria Beckham Jeans

Αν εδώ το πρόβλημά σας είναι το χρώμα, το never failing indigo είναι η πιο καλή επιλογή, όπως το φορούσαν γυναίκες όπως οι Marilyn Monroe, Grace Kelly και Elizabeth Taylor στα 50s ή πιο σκούρο, με ξαβαμμένες λεπτομέρειες, όπως το προτιμούσαν οι γυναίκες στα 90s. Ένα T-shirt, ένα κλασικό λευκό πουκάμισο, ένα breton top είναι μερικά από τα εξίσου passe partout διαχρονικά κομμάτια με τα οποία μπορείτε να το συνδυάσετε. 

Σε γραμμή καμπάνα

Παρόλο που το bootcut δεν έχει κάνει κανονικό comeback από τα 90s, το flared παραμένει ένα πραγματικό staple από τα 70s που εμφανίστηκε για πρώτη φορά. Μπορεί να μην είναι τόσο ουδέτερο όσο τα προηγούμενα σχέδια που αναφέρθηκαν,μ όμως είναι εξαιρετικά κολακευτικό για όλες τις σιλουέτες καθώς δημιουργεί μια ισορροπία στο σώμα. 

Alexa Chung flared jeans

Ταιριάζουν υπέροχα με ένα ζευγάρι chunky πλατφόρμες ή τακούνια, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα φορέσετε και με flats. H Farah Fawcett για παράδειγμα απέδειξε ότι ταιριάζουν απόλυτα και με -εξίσου iconic- Nike Cortez, σ' αυτή την αξέχαστη σκηνή με το skateboard από τους Άγγελους του Τσάρλι (1974). Αν βέβαια θεωρείτε πως αυτό το κόψιμο είναι πολύ ρετρό για τα γούστα σας, δεν έχετε παρά να επιλέξετε την πιο cropped εκδοχή του, η οποία βέβαια σχεδόν απαιτεί ψηλοτάκουνα παπούτσια. 

Το stretch

Υπάρχει λόγος που ακόμα συζητάμε γι' αυτό το τζιν: ο κόσμος ενδιαφέρεται για την άνεσή του και -κακά τα ψέμματα- το stretch denim την προσφέρει απλόχερα. Ιδανικά επιλέξτε ένα που αποτελείται κυρίως από βαμβάκι γιατί όσα χρόνια και αν περάσουν θα γίνεται μόνο καλύτερο (αυτός είναι και ο λόγος που τα vintage Levi's είναι τα πιο ωραία jeans του κόσμου). Αποφύγετε λοιπόν τα jeggings και επενδύστε σε αυτά που είναι φτιαγμένα από βαμβακερό υλικό, ακόμα κι αν σας φαίνονται κάπως πιο "σκληρά" και άβολα. 

Το sustainable

Αυτή η κατηγορία αποκτά όλο και περισσότερους fans, δικαίως. Η παραγωγή βαμβακερών υλικών απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού και αν προσθέσουμε και τις χημικές βαφές, τo πιο ωραίο denim μπορεί να έχει σημαντικό περιβαλλοντικό κόστος. 

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και έτσι η παραγωγή του denim είχε αρχίσει να βελτιώνεται πολύ πριν αρχίσει να γίνεται τάση η βιωσιμότητα. Μικρότερες εταιρείες όπως οι Everlane και Reformation έδειξαν το δρόμο μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ενώ παράλληλα άρχισαν να εκμεταλλεύονται το stock που είχαν. Στη συνέχεια το ίδιο έκαναν και μεγαλύτερα labels όπως οι Levi's και Lee, που σχεδίασαν ολόκληρες susntainable συλλογές. 

Το denim δεν ανακυκλώνεται εύκολα, οπότε μεγάλα ονόματα όπως το Vestiaire Collective, το Depop και το By Rotation ενθαρρύνουν την αγορά vintage κομματιών, second hand αλλά και την ανταλλαγή, για το καλό του περιβάλλοντος. Υπάρχουν επίσης και brands όπως η Re/Done και η E.L.V. Denim που ξαναχρησιμοποιούν τα παλιά jeans για να δημιουργήσουν κάτι νέο. 

Ένα από τα καλύτερα labels για sustainable denim είναι το Boyish. Με βάση στην Καλοφόρνια χρησιμοποιεί κατά 2/3 λιγότερο νερό από τους υπόλοιπους παραγωγούς denim ενώ επιπλέον επιμένει να χρησιμοποιεί βαφές με χαμηλή περιεκτικότητα θειϊκού άλατος αλλά και φερμουάρ και κουμπιά από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια. Τέλος δίνει ένα ποσό από τα κέρδη του κάθε χρόνο σε οργανώσεις που ασχολούνται με περιβαλλοντικά ζητήματα.