ARTISANS OF IQ | Η δημιουργός του ξεχωριστού sustainable brand μιλάει αποκλειστικά στο Harper's Bazaar Greece

H Ileana Quinones εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα και πώς αναπτύσσει συνεχώς την επιχείρησή της, με τον πιο βιώσιμο τρόπο.

"Be bold, make a statement!"

Αυτό είναι το moto του label ARTISANS OF IQ που υπογράφει η Ileana Quinones, η οποία κατάγεται από το Πουέρτο Ρίκο αλλά ζει στη Νέα Υόρκη. Σαν παιδί ταξίδευε σε όλο τον κόσμο με τον πατέρα της και λάτρευε τις τέχνες και τις διαφορετικές κουλτούρες που γνώριζε μέσα από αυτά ταξίδια. Πριν από μερικά χρόνια βρέθηκε στην Καμπότζη, όπου συνάντησε κάποιες ταλαντούχες γυναίκες, οι οποίες ασχολούνταν με παραδοσιακές τεχνικές και υλικά για να φτιάχνουν αντικείμενα που πουλούσαν στις τοπικές αγορές. Το πάθος αυτών των γυναικών καθώς και η όρεξή τους να μαθαίνουν νέα πράγματα ενέπνευσαν την Ileana να δημιουργήσει ένα brand που θα τους δίνει φωνή και θα τις βοηθάει να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις τους. 

Το αποτέλεσμα είναι το ARTISANS OF IQ, ένα βιώσιμο brand, με συλλογές εμπνευσμένες από τα ταξίδια, τις διαφορετικές κουλτούρες αλλά και την δική της καταγωγή. 

Σήμερα στη μετά-κορωνοϊού εποχή η Ileana βλέπει την αλλαγή και μιλάει αποκλειστικά στο Harper's Bazaar Greece για τη δουλειά της, τη μόδα και τα σχέδιά της για το μέλλον. 

ARTISANS OF IQ | Η δημιουργός του ξεχωριστού sustainable brand μιλάει αποκλειστικά στο Harper's Bazaar Greece
H Ileana Quinones. 

Η δουλειά μου περιλαμβάνει... Ασχολούμαι πάρα πολύ ενεργά με το brand ARTISANS OF IQ. Όταν δεν είμαι στη Νέα Υόρκη, συνήθως είμαι στην Ασία και δουλεύω μαζί με τους τεχνίτες. Μαζί προσπαθούμε να βρούμε καλύτερες τεχνικές για να βελτιώσουμε τα σχέδιά μας, κυρίως τις τσάντες μας, αλλά και τρόπους για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Τα κοσμήματά μας δημιουργούνται σε εργαστήρια που χρησιμοποιούν υψηλά κατασκευαστικά στάνταρ και αυστηρά πρωτόκολλα, που είχαν καθιερωθεί πριν αρχίσω να συνεργάζομαι μαζί τους. Επιπλέον χρησιμοποιούμε έναν προμηθευτή που προμηθεύεται και αυτός με τη σειρά του όλα τα υλικά που χρειαζόμαστε (πέτρες, μαργαριτάρια και άλλα) με ηθικό τρόπο. Φροντίζουμε να αναζητάμε κάθε άλλο υλικό που χρειαζόμαστε σε τοπικές αγορές κοντά στα εργαστήρια, με τα οποία συνεργαζόμαστε. Έτσι μειώνουμε τις εκπομπές άνθρακα και στηρίζουμε την τοπική οικονομία. Όταν ξεκίνησα αυτό το project ήταν σαν να φτιάχνω ένα παζλ, σαν να φτιάχνω ένα ολόκληρο εργοστάσιο από το μηδέν. Οι τσάντες πλέκονται στη ζούγκλα, στη νοτιοανατολική Ασία από κοινότητες ιθαγενών. Υπάρχουν πολλά ταλέντα στην περιοχή αλλά ήταν μια μεγάλη πρόκληση το να καταφέρουμε να φτιάξουμε τις τσάντες έτσι όπως θέλαμε, να τις διακοσμήσουμε και να τις τελειώσουμε έτσι όπως έπρεπε, και στη συνέχεια να τις στείλουμε στις ΗΠΑ. Όλο αυτό πήρε χρόνο και χρειάστηκε στρατηγικός σχεδιασμός και εκπαίδευση των τεχνιτριών. Τα μεταξωτά pompom ήταν κάτι που φτιάξαμε μαζί μετά από έξι μήνες πειραματισμού με διαφορετικά υλικά. Είχαμε δοκιμάσει βαμβάκι και νούφαρα και πολλές εκδοχές για τη διακόσμηση, αλλά καταλήξαμε στο ότι θέλουμε μόνο μετάξι και έτσι ξεκινήσαμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τις τεχνίτριές μας για να τους μάθουμε πώς να φτιάχνουν αυτά τα pompom. Πάθος και αφοσίωση. Έτσι φτιάχνουμε τις τσάντες μας. Ήθελα να είμαι σίγουρη ότι η Nolita θα είναι φτιαγμένη εξ ολοκλήρου στο χέρι και ότι θα έλεγε την ιστορία αυτών των γυναικών, κρατώντας την παράδοσή τους ζωντανή και κυρίως, δίνοντάς τους φωνή.

artisans of iq

Όταν ξεκίνησα αυτό το brand ήθελα... πραγματικά να βοηθήσω τους τεχνίτες και τις επιχειρήσεις τους, έτσι ώστε να καταφέρουν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Δεν είχα στο μυαλό μου ότι θα το έκανα σαν πλήρη απασχόληση, ούτε ότι θα έφτιαχνα και ένα νέο brand. Ήθελα να επιστρέψω στην καριέρα μου όμως το ένα έφερε το άλλο καθώς άρχισα να συναντάω όλο και περισσότερες ταλαντούχες γυναίκες. Άρχισα να βλέπω τη μεγάλη ανάγκη που υπήρχε και παράλληλα, όσο ταξίδευα ξανά και ξανά στην Ασία, ανέπτυξα μια όλο και πιο έντονη σχέση μαζί τους και έτσι προέκυψε η ιδέα του ARTISANS OF IQ.

Ileana Quinones

Αγαπάω τη δουλειά μου γιατί... είναι μεγάλη ανταμοιβή να βλέπεις τις γυναίκες να μεγαλώνουν και να εξελίσσονται, ιδιαίτερα αυτές που, όταν γνωριστήκαμε, δεν είχαν τα προσόντα και τώρα έχουν μάθει και το εμπόριο, ενώ πολλές από αυτές θέλουν να εξελίξουν περισσότερο τις γνώσεις τους και να δημιουργήσουν ακόμα περισσότερα πράγματα. Τους δίνει έναν στόχο. Οι γυναίκες δεν θέλουν απλώς να φτιάχνουν πράγματα με τα χέρια τους, είναι πολύ καλές στο εμπόριο και διασκεδάζουν πολύ το να αναλαμβάνουν ακόμα περισσότερες ευθύνες. Αυτό συμβαίνει τώρα με την ομάδα που φτιάχνει τα pompom. Μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν τον αργαλειό για να φτιάχνουν μαντήλια και θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να κρατήσουν την παράδοση των μεταξωτών υφαντών ζωντανή. Όλο αυτό είναι μια μοναδική εμπειρία, και κυρίως αφορά στις τσάντες. Όταν ξεκινήσαμε να λανσάρουμε τις τσάντες μας στη βιομηχανία της μόδας στη Νέα Υόρκη, πολύς κόσμος δεν πίστευε ότι ήταν φτιαγμένες εξ ολοκλήρου στο χέρι. Πίστευαν ότι οι τσάντες μας φτιάχνονται σε κάποιο εργοστάσιο. Φυσικά αυτή η άποψη ήταν πολύ κολακευτική γιατί σήμαινε ότι έβρισκαν τα σχέδιά μας αψεγάδιαστα. Συνεχώς μου έλεγαν "μα έχουν τέλειο χρώμα και ποιότητα και φτιάχνεις χιλιάδες pompom, είσαι σίγουρη ότι γίνονται στο χέρι;” με απορία. Γελούσα, ένιωθα πολύ καλά που άκουγα κάτι τέτοιο γιατί ήξερα ότι η ποιότητα ήταν πολύ υψηλή. Τότε αποφάσισα να κινηματογραφήσω τους τεχνίτες για να δείξω στον κόσμο ακριβώς πώς φτιάχνεται κάθε κομμάτι και να πω τις ιστορίες των γυναικών. Ο κόσμος ακόμα δεν το πιστεύει. Η οικογένειά μου αποκαλεί τη Nolita "τσάντα θαύμα”.

Το καλύτερο κομμάτι σ' αυτό που κάνω... είναι η καθημερινότητά μου σ' αυτές τις κοινότητες. Πολλές φορές ξυπνάω από τις πέντε το πρωί και ταξιδεύω για να δω τις τεχνίτριες. Πολλές φορές κάνω αποστάσεις τριών ωρών ή διασχίζω μέσα σε έξι ώρες τη ζούγκλα για να τις συναντήσω. Συχνά μένω στα σπίτια τους και κοιμάμαι κάτω από τα αστέρια και ξυπνάω την επόμενη μέρα για να πάω μαζί τους για ψάρεμα, να φάμε πρωινό, να κόψουμε λουλούδια ή να αγοράσουμε μετάξι. Την περίοδο των βροχοπτώσεων δουλεύω μαζί τους στα χωράφια για να μαζέψουμε ρύζι. Μου αρέσει να ζω την καθημερινότητά τους μέσα από τα δικά τους μάτια γιατί αυτό δημιουργεί έναν πολύ ισχυρό δεσμό ανάμεσά μας και με βοηθάει να καταλάβω πολύ καλύτερα το γιατί παίρνουν κάποιες αποφάσεις. Τις καταλαβαίνω και με καταλαβαίνουν, έχουμε αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση και εκτιμώ πολύ την κουλτούρα και τις παραδόσεις τους. Είμαστε σαν οικογένεια και είμαι πολύ ευγνώμων που έχω κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.

Και το πιο δύσκολο είναι... Σ' αυτή τη βιομηχανία τα πράγματα είναι δύσκολα, ιδιαίτερα όταν φτιάχνεις κάτι που δεν έχει φτιάξει κάποιος στο παρελθόν και δεν ακολουθείς τα βήματα κάποιου άλλου ηθικού ή βιώσιμου label, αλλά χτίζεις το δικό σου μονοπάτι. Οι τσάντες είναι φτιαγμένες από τεχνίτριες που ζουν στη ζούγκλα και ταξιδεύουν σε άλλα μέρη για να ολοκληρωθούν από διαφορετικές ομάδες. Αλλάζουν τη ζωή πολλών γυναικών και γι' αυτό έχουν ένα πολύ ισχυρό DNA. Είναι οι πρώτες του είδους τους που έχουν φτιαχτεί στο χέρι με φυσικά υλικά και έχουν επένδυση από 100% ανακυκλωμένο βαμβάκι που προέρχεται από τα τοπικά εργοστάσια και εργαστήρια. Αυτό δεν είναι εύκολο ιδιαίτερα όταν φτιάχνεις κάτι σε μια περιοχή που δεν έχει πόρους. Δεν είναι τόσο απλό να πεις ότι πας στην αγορά και παίρνεις αυτά που χρειάζεσαι. Έπρεπε να είμαι δημιουργική και να χρησιμοποιήσω τη φύση και το ταλέντο. Κάποιες φορές φτιάχναμε κάτι και μετά ξεκινούσαμε από το μηδέν. Το πιο δύσκολο είναι το ότι όταν μια τσάντα είναι φτιαγμένη από φυσικά υλικά, ο κόσμος, και ιδιαίτερα οι buyers δεν εκτιμούν την αξία του προϊόντος επειδή τα υλικά είναι δωρεάν και έτσι πιστεύουν πως το κόστος θα έπρεπε να είναι πολύ χαμηλό, αντίστοιχο με αυτό που μπορεί κανείς να συναντήσει στη fast fashion. Τις κατηγοριοποιούν όλες σαν ίδιες και θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο επίπεδο στην τιμή. Υπάρχει αυτή η λογική εδώ και αρκετό καιρό ιδιαίτερα με τις τσάντες θαλάσσης που συχνά παράγονται από φθηνά "χέρια” και πωλούνται σε ανταγωνιστικές τιμές. Τώρα βέβαια μετά την πανδημία βλέπω πως αυτή η λογική κάπως αλλάζει. Ο κόσμος θέλει να ενημερωθεί και να εκπαιδευτεί στις πιο χειροποίητες διαδικασίες ενώ παράλληλα θέλει να καταλάβει γιατί είμαστε ένα βιώσιμο brand. Ποιος βρίσκεται πίσω από αυτές τις τσάντες; Ποιος φτιάχνει τα κοσμήματά μας; Πώς παράγονται ηθικά; Από πού παίρνουμε τις πέτρες μας; Τι υλικά χρησιμοποιούνται; Οι πελάτες είναι περίεργοι και θέλουν συγκεκριμένες απαντήσεις. Μου αρέσει πολύ αυτό και θέλω να απαντάω σε όλες τους τις ανησυχίες.  

Το κλειδί της επιτυχίας είναι... να έχεις κίνητρο, να είσαι επίμονος και να μένεις συγκεντρωμένος. Χρειάζεσαι όμως και τα τρία για να πετύχεις, ενώ επιπλέον χρειάζεσαι και πειθαρχία. Δεν μπορείς απλώς να έχεις κίνητρο και να είσαι επίμονος χωρίς να επικεντρωθείς σε κάτι, να κάνεις απλώς κύκλους κυνηγώντας την ουρά σου. Έχω σχέδια για εμάς και θέλω πολύ συγκεκριμένα πράγματα για το ARTISANS OF IQ και δουλεύω συνεχώς έτσι ώστε να πετύχω τους στόχους μας. Το να φτάσω εκεί δεν είναι εύκολο και σίγουρα δεν είναι εύκολο να θέλεις κάτι για το οποίο αξίζει να παλεύεις. Κάθε τι που αξίζει θέλει χρόνο, ιδιαίτερα αν θέλεις να φτάσεις ψηλά. Αλλά όσο πιο σκληρά δουλεύεις για τους στόχους σου, τόσο πιο πολύ τους πλησιάζεις.

Το role model μου είναι... ο πατέρας μου. Είναι ο λόγος που ξεκίνησα το ARTISANS OF IQ. Ήταν βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ και το brand μας δημιουργήθηκε στη μνήμη του.

Βιώσιμη μόδα σημαίνει... Για μένα είναι τρόπος ζωής, τρόπος να κάνεις τη δουλειά σου. Είναι ταυτότητα. Έχει να κάνει με το να βλέπεις τις επιπτώσεις που έχει η επιχείρησή σου στο περιβάλλον, θετικές και αρνητικές, σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και στους ανθρώπους που δουλεύουν. Δεν μου αρέσει που ο κόσμος κάνει τόσο μεγάλο buzz αυτή την περίοδο, αλλά χαίρομαι που αρχίζουν και καταλαβαίνουν πράγματα για τα σκουπίδια, που δεν χρησιμοποιούν τόσο πλαστικό, που σέβονται τα χειροποίητα και που ενδιαφέρονται για τον πλανήτη. Βλέπω τις επιπτώσεις της πανδημίας πάνω στους ανθρώπους, οι οποίοι προσπαθούν πλέον να παίρνουν καλύτερες και πιο σωστές αποφάσεις για το τι θα αγοράσουν, τι θα φάνε και πώς θα ζήσουν. Το "slow living” είναι η νέα πραγματικότητα. Προσπαθούμε να ζούμε έτσι στο σπίτι, προσπαθούμε να ανακυκλώνουμε. Προσπαθώ να μην αγοράζω περισσότερο φαγητό και πράγματα που δεν χρειαζόμαστε και πολλές φορές η οικογένειά μου τρελαίνεται μ' αυτό! Πιστεύω πως η κουλτούρα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη βιωσιμότητα. Πολλοί από τους τεχνίτες με τους οποίους συνεργαζόμαστε ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, μέσα στη φύση, όμως δεν έχουν πολλά άλλα πράγματα. Έτσι αν χρειάζονται κάτι πρέπει να ταξιδέψουν μακριά, ενώ όταν χτίζουν κάτι πρέπει να βεβαιωθούν ότι το κάνουν πολύ καλά για να κρατήσει μια ζωή. To ARTISANS OF IQ θέλει να απασχολεί αυτούς τους ανθρώπους και να κρατάει ζωντανή την κληρονομιά και τις τεχνικές τους για να τους βοηθήσει να συντηρήσουν το φυσικό τους περιβάλλον.

Κάτι που δεν ήξερα όταν ξεκίνησα να δουλεύω στη μόδα... Είμαι σ' αυτό το χώρο εδώ και 20 χρόνια. Παλιότερα ήμουν υπάλληλος σε μια υπέροχη εταιρεία και πάντα καταλάβαινα ότι είναι μια δύσκολη δουλειά. Ή κολυμπάς, ή βυθίζεσαι και όλο αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο όταν έχεις τη δική σου επιχείρηση και φτιάχνεις κάτι νέο από το μηδέν. Πρέπει να πιστεύεις και να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου. Είναι σημαντικό να περιστοιχίζεσαι από έναν κύκλο ανθρώπων που εκτιμάς, που έχει εμπειρία και που πιστεύει σ' αυτό που κάνεις. Ευτυχώς έχω τέτοιους ανθρώπους που θαυμάζω και επιπλέον έχω και την οικογένειά μου που με υποστηρίζει συνεχώς.

Σε δέκα χρόνια από τώρα θα ήθελα να είμαι... ακριβώς εκεί που σχεδιάζω να είμαι την επόμενη χρονιά. Επιπλέον θα ήθελα να μεγαλώσω την επιχείρηση σε γειτονικές χώρες που επισκέφθηκα και ερωτεύτηκα την κουλτούρα, τις τέχνες, τις παραδόσεις και τους ανθρώπους.

Το μέλλον της μόδας είναι... η διαφάνεια. Αυτό είναι το κλειδί για να είμαστε πιο δημιουργικοί από ποτέ.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το ARTISANS OF IQ στο artisansofiq.com