Scarf -Mask | Το status αξεσουάρ της πανδημίας

Πόσο ασφαλές είναι;

Η πανδημία του COVID-19 υποχρέωσε την καθημερινότητά μας σε αλλαγές. Από τη μετακίνησή μας με sms μέχρι την εργασία από το σπίτι, αλλά και την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, οι καινούργιες συνθήκες ήρθαν για να εξασφαλίσουν την προστασία μας από ένα ιό, που επιμένει, αλλά και να μας βοηθήσουν να επαναξιολογήσουμε τις προτεραιότητές μας.

Στο πλαίσιο αυτό, το βάρος έγειρε – μεταξύ άλλων- στον ποιοτικό χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, στην εφαρμογή ενός (ακόμα πιο) healthy lifestyle και στην επιστροφή στο comfort style. Όσο αναφορά, βεβαίως, το style, είτε παραμείνει comfort είτε επιστρέψει στις παλιές του εναλλακτικές, έχει στα σίγουρα αποκτήσει ένα μόνιμο αξεσουάρ: τη μάσκα προστασίας προσώπου.

Από τη χειρουργική μάσκα στο κομψό μαντήλι

Η κουβέντα, λοιπόν, για το ποια είναι η καταλληλότερη μάσκα για προστασία έχει ανοίξει εδώ και καιρό. Και την απάντηση έχουν ήδη δώσει οι ειδικοί.

Στο μεταξύ, η μόδα φρόντισε να κάνει το δικό της καθήκον και να μας προμηθεύσει με μία ποικιλία από καλαίσθητες, πολύχρωμες και χαρούμενς μάσκες, που με τον καιρό, και τη συνήθεια, έχουν αρχίσει να μοιάζουν μ' ένα ιδανικό uplifting αξεσουάρ για τα outfits μας.

Τα πρώτα editorials και shopping guides για το που θα βρούμε τις πιο όμορφες και κομψές μάσκες δεν άργησαν να γραφτούν, ενώ μία εμφάνιση της Kate Middleton με μια φλοράλ μάσκα ήταν αρκετή για να εκτοξεύσει κάθετα τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο για το συγκεκριμένο μοτίβο- σε μάσκα, πάντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ίδια στιγμή, μια διαφορετική εκδοχή για το πώς μπορούμε να προφυλάξουμε το πρόσωπό μας από τη μετάδοση του ιού άρχισε να κερδίζει έδαφος ως επιλογή. Το scarf – mask, ή αλλιώς το μαντήλι φορεμένο ως μάσκα, ήταν η πρόταση που πρώτη έκανε τάση η Olivia Palermo. Το γνωστό style icon σε όλες τις εμφανίσεις του επί πανδημίας έχει υιοθετήσει τον bandana-style τρόπο προστασίας, που με απλά λόγια σημαίνει: διπλώνει το (τετράγωνο) μαντήλι της διαγώνια και το δένει με τριγωνικό τρόπο στο πρόσωπό της. Το μυστικό της, βεβαίως, είναι ότι κάτω από το μαντήλι φοράει χειρουργική μάσκα προστασίας προσώπου, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό και 100% ασφάλεια, και φυσικά στιλ.

Olivia Palermo

Η Olivia Palermo, βεβαίως, δεν είναι η μοναδική που υιοθέτησε αυτό τον τρόπο για να προστατευτεί από τον ιό. Celebrities όπως η Sarah Jessica Parker και η Sienna Miller έκαναν τις δικές τους εμφανίσεις με scarf – mask, ενώ μαντήλια ως μάσκα φόρεσαν οι πρώην σύζυγοι και αντίδικοι σε πρόσφατη δικαστική διαμάχη, Amber Heard και Johnny Depp.

Η μετάθεση της προστασίας από τον κορωνοϊό από τις απλές μάσκες στα πολυτελή, μεταξένια μαντήλια των celebrities ήταν που οδήγησαν τη Guardian σε άρθρο της να τα χαρακτηρίσει το "status αξεσουάρ του καλοκαιριού 2020", ενώ στο ίδιο άρθρο διαβάζουμε για μία ακόμα διάσταση που κάνει το scarf- mask να ξεχωρίζει: τα μαντήλια σε bandana –style ήταν ο τρόπος επέλεξαν πολλοί διαδηλωτές του Black Live Matters για να προστατευτούν από τη διασπορά του ιού. Και γενικά, είναι ένα στιλ που έχει συνδυαστεί με το αντισυμβατικό, ατρόμητο πνεύμα διαδηλωτών, ακτιβιστών και ροκ προσωπικοτήτων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το άρθρο, "υπάρχει κάτι αντικομφορμιστικό στις scarf- mask που σε κάνει να νιώθεις ότι θες να καταπολεμήσεις τον ιό και όχι να κρυφτείς από αυτόν".

Πόσο ασφαλής επιλογή είναι;

Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται τώρα είναι αν πραγματικά προσφέρει ασφάλεια ένα μαντήλι. "Είναι σίγουρα καλύτερα από το τίποτα, αν και όχι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος", αναφέρουν οι ειδικοί. Όπως έδειξαν έρευνες στη Μεγάλη Βρετανία, τα μαντήλια και τα t-shrirts τυλιγμένα γύρω από το πρόσωπο προσφέρουν 44% προστασία από τη μετάδοση του κορωνοϊού.

Άλλες έρευνες εστιάζουν στην πυκνότητα του νήματος των υφασμάτων και έχουν καταλήξει ότι βαμβακερά και μεταξωτά υφάσματα με υψηλή πυκνότητα νήματος μπορούν να προσφέρουν υψηλή προστασία, άρα και τα μαντήλια που ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία. Κάποιοι ειδικοί επισημαίνουν ότι τρεις ή τέσσερις στρώσεις μίας εσάρπας ή ενός μεγάλου μαντηλιού γύρω από το πρόσωπο μπορούν να είναι μία ασφαλής λύση.

Βεβαίως, υπάρχει πάντα και η πρόταση της Olivia Palermo: φορέστε το πάνω από τη χειρουργική μάσκα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Olivia Palermo

Olivia Palermo

Sienna Miller

Sarah Jessica Parker

Sara Jessica Parker

Johnny Depp

Amber Heard