Coco Chanel | Οι 5 μεγάλες καινοτομίες που της οφείλει η μόδα

Σαν σήμερα, στις 19 Αυγούστου του 1883, γεννήθηκε η διάσημη γαλλίδα σχεδιάστρια.

Η κληρονομία που άφησε στη μόδα η Coco Chanel δεν χρειάζεται περισσότερες συστάσεις. Η επανάσταση που έφερε στον τρόπο που ντύνονται οι γυναίκες είναι είναι επίσης γνωστή. Τα fashion pieces και το στιλ που καθιέρωσε διαπρέπουν μέχρι σήμερα. Η Gabrielle "Coco” Chanel γεννήθηκε σαν σήμερα, 19 Αυγούστου, πριν από 138 χρόνια και ο μύθος είτε αυτός αφορά την ενδιαφέρουσα ζωή της είτε τις επαναστατικές της καινοτομίες στη μόδα, εξακολουθεί να συναρπάζει ακόμα.

Σ' ένα σύντομο βιογραφικό της θα διάβαζε κανείς ότι η Gabrielle "Coco” Chanel γεννήθηκε σε μια φτωχή οικογένεια, μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο και έμαθε να πλέκει και να ράβει σε μοναστήρι. Ξεκίνησε την καριέρα της φτιάχνοντας καπέλα και σύντομα θα άνοιγε την boutique στη 31 rue Cambon στο Παρίσι, τον δρόμο που θα φιλοξενούσε το ατελιέ της από τότε μέχρι σήμερα.

Στην Coco Chanel, θα διαβάζαμε στο ίδιο μίνι βιογραφικό, οφείλουμε τη χρήση του ζέρσεϊ σε ready-to-wear κομμάτια, το Garçon Style και την αναβαθμισμένη παρουσία του παντελονιού στις γυναικείες εμφανίσεις, το γυναικείο κοστούμι που ήρθε να "κουμπώσει" με τη γυναικεία χειραφέτηση, τα bijoux ως κομψή εξτραβαγκάντζα σε μίνιμαλ σύνολα, την iconic Chanel 2.55 bag που το μακρύ χρυσό της λουράκι επέστρεψε στις γυναίκες να έχουν τα χέρια τους ελεύθερα.  Επίσης, η σχεδιάστρια έκανε τάση το μαύρισμα, τα au garçon μαλλιά, δανείστηκε ρούχα από τη γκαρνταρόμπα του συντρόφου της, απελευθέρωσε τις γυναίκες από τους κορσέδες και μίκρυνε το μήκος της φούστας για να φαίνονται οι αστράγαλοι.

Πέθανε στις 10 Ιανουαρίου του 1971 στο δωμάτιο της στο ξενοδοχείο Ritz, μετά από μία βόλτα στο νυχτερινό Παρίσι, και με τη τελευταία της φράση ("Κοίτα τώρα πώς πεθαίνουν") να γίνεται απόφθεγμα, όπως και πολλές άλλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η σπουδαιότερη γυναίκα που είδε ως σήμερα η μόδα δημιούργησε με βάση τις πραγματικές ενδυματολογικές ανάγκες της γυναίκας και οραματίστηκε το μέλλον με όρους κλασικά διαχρονικούς.  Οι γυναίκες τις χρωστάνε ότι επέμενε να ορίζει τη ζωή της με τους δικούς της όρους. Και αυτό, επίσης, το έκανε μόδα.

Οι 5 μεγαλύτερες από τις καινοτομίες της:

#1 Η χρήση του ζέρσεϊ

Coco Chanel

Στην πρώτη boutique που άνοιξε η Coco Chanel, στην Ντοβίλ της Γαλλίας το 1913, ασχολήθηκε με τη δημιουργία deluxe casual ενδυμάτων που προσφέρονταν για αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Για την κατασκευή τους, χρησιμοποιούσε ταπεινά υφάσματα, όπως το ζέρσεϊ και το tricot. Από εδώ ξεκίνησε και η αγάπη της σχεδιάστριας για το συγκεκριμένο ύφασμα, που στην πορεία αξιοποίησε ως πρώτη ύλη στις συλλογές της. Κι αυτή ήταν και η πρώτη φορά που ένας σχεδιαστής αξιοποιούσε το ζέρσεϊ, αφού μέχρι τότε χρησιμοποιούνταν στην κατασκευή εσωρούχων.

Άνετο και πρακτικό, με την τάση να αγκαλιάζει το σώμα και να δημιουργεί πτυχώσεις, το ζέρσεϊ ερχόταν σε πλήρη αντίθεση μ' ό,τι συνήθιζαν να φορούν οι γυναίκες, δηλαδή κάπως εξεζητημένα, υπερβολικά και flashy ενδύματα, η συνδρομή του κορσέ στα οποία ήταν απαραίτητη. Η Coco Chanel απαρνήθηκε τον κορσέ, και φρόντισε να βελτιώσει ενδυματολογικά τις επιλογές των γυναικών. Όπως η ίδια είχε δηλώσει: "Θέλω να κάνω μόδα στην οποία οι γυναίκες θα μπορούν να αναπνέουν, να αισθάνονται άνετα και να δείχνουν νεότερες".

#2 To Little Black Dress

Coco Chanel

Διαχρονικό staple της γυναικείας γκαρνταρόμπας και συνώνυμο της απόλυτης θηλυκότητας, το Little Black Dress συνέστησε στο ευρύ κοινό το 1926 η αμερικάνικη Vogue ως "Chanel Ford dress", και με την πρόβλεψη ότι "αυτό το φόρεμα θα το φορέσουν όλοι". Όπερ, βεβαίως, και εγένετο. Μέχρι τότε τα μαύρα φορέματα ήταν άμεσα συνδεδεμένα με το πένθος, κάτι που για τη Coco Chanel ήταν αδιανόητο αφού λάτρευε το συγκεκριμένο χρώμα. Τελικά, κατάφερε να το επιβάλλει ως την πιο chic επιλογή, εξασφαλίζοντας του, ήδη από εκείνο το πρώτο εφαρμοστό "Ford" σχέδιο, τα χαρακτηριστικά της άνεσης, του simplicity και της ευκολίας. 

3# Το Garçon Style

Coco Chanel

Η Coco Chanel έβρισκε πολύ βολικό να δανείζεται κομμάτια της αντρικής γκαρνταρόμπας για να υποστηρίζει το δικό της στιλ. Αυτή η συνήθειά της έγινε η αφορμή για να απενοχοποιηθεί το "αγορίστικο" ύφος και να αναβαθμιστούν τα αντρικά παντελόνια από piece καθαρά χρηστικό - τα φορούσαν οι γυναίκες που πήγαν σε χειρωνακτικές εργασίες- σ' ένα ένδυμα στο οποίο οι γυναίκες ανακάλυψαν τη μεγαλύτερη στιλιστική ευκολία και το σπουδαιότερο comfort.

Η αρχική της παρατήρηση, μάλιστα, αφορούσε τις γυναίκες που έκαναν ιππασία, και τη δυσκολία που αντιμετώπιζαν προσπαθώντας να ιππεύσουν φορώντας δυσκίνητες φούστες. Τα πρώτα της σχέδια επομένως ήταν για παντελόνια ιππασίας, ενώ στη συνέχεια εξέλιξε τη δουλειά της με σχέδια παντελονιών που μπορούσαν να φορεθούν από το πρωί ως το βράδυ.

#4 Το Chanel κοστούμι

Coco Chanel

Η Chanel ήταν μια διορατική σχεδιάστρια, και ήδη από τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου είχε παρατηρήσει ότι οι γυναίκες της εποχής της είχαν αρχίσει να αναλαμβάνουν τα εργασιακά πόστα των ανδρών που είχαν φύγει στον πόλεμο. Τις νέες επαγγελματικές προοπτικές που ανοίγονταν για τις γυναίκες , λοιπόν, σκέφτηκε να εξυπηρετήσει προσφέροντάς του κομψές και άνετες λύσεις. Έγινε, έτσι, η πρώτη σχεδιάστρια που δημιούργησε γυναικεία κοστούμια.

Ελαφριά, ευέλικτα και κολακευτικά για τη γυναικεία σιλουέτα, τα κοστούμια της Chanel ξεχώρισαν για την άψογη εφαρμογή τους. Tελικά, το Chanel tweed suit έγινε σύμβολο της μόδας και συνώνυμο της γυναικείας απελευθέρωσης. Η slim φούστα και το σακάκι χωρίς γιακά  κέρδισαν τον τίτλο "στολή Chanel" και φορέθηκαν από εκατομμύρια γυναίκες, ανάμεσά τους μερικές από τις φημισμένες για τον δυναμισμό και το στιλ τους όπως οι  Jackie Kennedy, Πριγκίπισσα Diana, Brigitte Bardot. 

#5 Costume Jewellery 

Coco Chanel

Τα faux bijoux είναι χάρη στη Coco Chanel που κατάφεραν να ξεφύγουν από τον ρόλο στον οποίο τα είχαν καταδικάσει οι συνθήκες: ήταν κοσμήματα μικρής αξίας, αντίγραφα συνήθως ακριβών κοσμημάτων, που τα φορούσαν όσοι δεν είχαν να αγοράσουν τα ακριβά. Για τη γαλλίδα σχεδιάστρια, ωστόσο, που ανέδειξε το ready-to-wear σε τέχνη, το σκεπτικό ήταν απλό: γιατί να μη φοράς μία στοίβα από κοσμήματα, όχι αξίας, αντί για ένα, ή δυο το πολύ, ακριβά κοσμήματα; Με την ιδέα της μίξης faux και μη faux συμφώνησαν ακόμα και οι πιο πλούσιες πελάτισσες και το trend που δημιούργησαν οι πέρλες και οι αστραφτεροί ημιπολύτιμοι λίθοι, που συμπεριέλαβε στις συλλογές της, εκτός από τις εμφανίσεις της, έγινε μία ακόμα καινοτομία που φτάνει ως τις μέρες μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ