Έφη Μελά | Η σύντροφος και μούσα του Γιάννη Τσεκλένη μέσα από 10 iconic φωτογραφίες

Η γνωριμία της με τον σχεδιαστή και η επαγγελματική της πορεία.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Ήταν μούσα και σύντροφος του Γιάννη Τσεκλένη μέχρι το τέλος της ζωής του. Η Έφη Μελά, ψηλή, ξανθιά και εντυπωσιακή, υπήρξε ο "πιο αυστηρός κριτής του" όπως έλεγε ο ίδιος και το πρόσωπο που του χάριζε αστείρευτη έμπνευση στην επαγγελματική αλλά και προσωπική του ζωή.

Η Έφη Μελά, σύζυγός του αθλητικού συντάκτη Χάρη Λυμπερόπουλου, γνωρίστηκε με τον Γιάννη Τσεκλένη το 1960. Οι δυο τους είχαν συναντηθεί ξανά στο παρελθόν, αλλά ο σχεδιαστής δεν είχε την ευκαιρία να την προσεγγίσει. Η δεύτερη συνάντησή τους έμελλε να είναι και καταλυτική για τη σχέση τους, καθώς ερωτεύτηκαν παράφορα, παντρεύτηκαν το 1976 - μετά το διαζύγιο της Μελά από τον Λυμπερόπουλο - και ξεκίνησαν την κοινή τους πορεία που κράτησε μία ολόκληρη ζωή. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο σχεδιαστής υπήρξε παντρεμένος από το 1960 έως το 1965 με την Άσπα Πεσμαζόγλου, κόρη του διάσημου οδηγού αγώνων και ιδιοκτήτη της Opel, Τζόνι Πεσματζόγλου, και μαζί απέκτησαν το 1963 έναν γιο, τον Κωνσταντίνο Τσεκλένη, καλλιτέχνη και κινηματογραφιστή. 

Η ζωή της Έφης Μελά

Ήταν ένα από τα περιζήτητα και καλοπληρωμένα μοντέλα από τα '50s έως τις αρχές της δεκαετίας του '70 και μάλιστα την αποκαλούσαν "Μπριζίτ Μπαρντό της ελληνικής µόδας". Το 1954 αναδείχθηκε Μις Ελλάς στα ελληνικά καλλιστεία που έλαβαν χώρα στις 26 Ιουνίου 1954, στο παραλιακό κέντρο "Αρζεντίνα", ενώ τον τίτλο της Σταρ Ελλάς κατέκτησε η Ρίκα Διαλυνά. Την ίδια χρονιά το εν λόγω μοντέλο κατέκτησε την τρίτη θέση στα καλλιστεία για την ανάδειξη της Μις Κόσμος. 

Παράλληλα με το μόντελιγκ ασχολήθηκε και με την υποκριτική, συμμετέχοντας, από το 1957 έως το 1968, σε 11 ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες. Ο κυριότερος ρόλος που ενσάρκωσε είναι αυτός της Ρόζας Δελλή στο καλύτερο ίσως φιλμ νουάρ του ελληνικού κινηματογράφου, την ταινία του 1960 με τίτλο "Έγκλημα στα παρασκήνια", σε σενάριο του Γιάννη Μαρή και σκηνοθεσία του Ντίνου Κατσουρίδη.

Φωτογραφίες: euran.com/yannistseklenis

Insects

Vase look

Waves and abstracts

Waves and abstracts

Phoenician birds

Waves and abstracts

Omar

Mosaics

Phoenician birds 

Vase look