Fashion School | Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το T-shirt

Είναι το πιο βασικό από τα basic κομμάτια μιας γκαρνταρόμπας. Πόσα όμως γνωρίζετε για το T-shirt και την ιστορία του;

Ο πλησιέστερος πρόγονος του T-shirt εμφανίζεται γύρω στο 1880 μέσα στο συρτάρι με τα ανδρικά εσώρουχα. Είναι η εποχή που, χάρη στην εφεύρεση του αργαλειού που μπορεί να παράγει πλεκτά σε σχήμα σωλήνα, τα εσώρουχα δε γίνονται πια από μαλλί, αλλά από ζέρσεϊ, που είναι ελαστικό και αγκαλιάζει το σώμα. Πρωτοπόρος σε αυτά τα είδη είναι η εταιρεία Fruit of the Loom, με σήμα ένα καλάθι γεμάτο φρούτα, που ιδρύθηκε το 1851. Το 1931 το αμερικανικό ναυτικό ανέθεσε στην εν λόγω εταιρεία να εξοπλίσει τους ναύτες του με βαμβακερά κοντομάνικα μπλουζάκια, τα οποία φορούσαν μέσα από τη στολή. Σιγά σιγά, όμως, αυτό το τόσο βολικό μπλουζάκι άρχισε να φοριέται και μόνο του, περισσότερο όμως σαν χαλαρό homewear παρά σαν "κανονικό" ρούχο.

Tα highlights στην ιστορία του T-shirt

Τη δεκαετία του ’50 το λευκό T-shirt γίνεται, μαζί με το τζιν παντελόνι και το δερμάτινο σακάκι, αναπόσπαστο κομμάτι της "στολής" που φορούν τα ατίθασα είδωλα της νεολαίας, όπως ο Marlon Brando (βλ. Λεωφορείον ο Πόθος), ο James Dean (Επαναστάτης χωρίς αιτία) και ο Elvis Presley. Το γεγονός ότι τολμούν να λανσάρουν σαν μόδα κάτι που μέχρι πρότινος ανήκε στα εσώρουχα ενισχύει τον επαναστατικό χαρακτήρα τους.

Fashion School | Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το T-shirt

Στα ’60s το T-shirt γίνεται ο καμβάς για να αναδειχτούν logos εταιρειών ή άλλα σχέδια, όπως η αναιδής γλώσσα που δημιούργησε ο Αμερικανός γραφίστας John Pasche για την περιοδεία των Rolling Stones το 1969.

Λίγα χρόνια μετά, το 1984, η Gap λανσάρει το μπλουζάκι με ένα μικρό τσεπάκι στο μπροστινό μέρος, ενώ ο Don Johnson στους Σκληρούς του Μαϊάμι αντικαθιστά με ένα T-shirt το πουκάμισο κάτω από το σακάκι του.

Τι να προσέξετε πριν αγοράσετε  ένα καινούριο T-shirt

Αποφύγετε την πολύ κλειστή λαιμόκοψη αν έχετε μεγάλο στήθος – σε αυτή την περίπτωση προτιμήστε ένα πιο χαμηλό στρογγυλό ντεκολτέ. Επίσης, η λαιμόκοψη V είναι ένα αληθινό πασπαρτού, αφού ταιριάζει σε όλες τις σιλουέτες. Το ίδιο ισχύει και για τα μανίκια "τριών τετάρτων". Αντίθετα, τα πολύ κοντά απαιτούν λεπτά γραμμωμένα μπράτσα. Eπίσης, μην ξεχνάτε ότι ακόμα –ή μάλλον κυρίως– και σε ένα τόσο low profile ρούχο το θέμα της ποιότητας είναι εξαιρετικά σημαντικό. Βεβαιωθείτε ότι είναι από πολύ καλό βαμβάκι και οι ραφές γύρω από τα μανίκια είναι επίπεδες, χωρίς πτυχώσεις και τσακίσματα.

Ξέρατε ότι...

- Κάθε χρόνο πωλούνται περισσότερα από 2 δισ. T-shirts παγκοσμίως.

- H λέξη "T-shirt", που παραπέμπει στο σχήμα Τ της μπλούζας, προστέθηκε στο επίσημο λεξικό της αγγλικής γλώσσας Webster το 1920.

- Η 21η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα T-shirt.

- To πιο δημοφιλές από τα T-shirts-σουβενίρ, αυτό με τη φράση "I love NY" σχεδιάστηκε το 1976 από τον ντιζάινερ Milton Glaser, κατόπιν παραγγελίας του δημάρχου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κακή φήμη της πόλης ως κέντρου παρανομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ