Ο Raf Simons δεν πιστεύει ότι η μόδα θα μάθει από την πανδημία

Ο co-creative director του οίκου Prada δεν είναι τόσο αισιόδοξος για το μέλλον της μόδας με όρους βιωσιμότητας.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Ο Raf Simons μόλις έκανε το ντεμπούτο του και στις αντρικές collection Prada, μετά την ανάληψη του ρόλου του co-creative director του οίκου μαζί με τη Miuccia Prada. Λίγο πριν την αποκάλυψη της menswear's collection AW21, οι δυο σχεδιαστές παραχώρησαν συνέντευξη στη  Vanessa Friedman και τους "The New York Times", ωστόσο ο Βέλγος σχεδιαστής δεν εμφανίστηκε τόσο αισιόδοξος για το μέλλον της μόδας με όρους βιωσιμότητας. 

"Το ένα μάθημα που πιστεύω ότι η μόδα δεν θα μάθει από την πανδημία, που είναι αυτό που πρέπει να μάθει, για να είμαι ωμά ειλικρινής, είναι ότι θα πρέπει να είναι λιγότερο άπληστη", θα δηλώσει ο Simons. Και προσθέτει: "Για την πλειοψηφία η μεγαλύτερη επιθυμία είναι η οικονομική ανάπτυξη. Επειδή, όμως, όλοι είχαν μικρότερη ανάπτυξη [σ.σ. στη διάρκεια της πανδημίας], θα προσπαθήσουν να ισοφαρίσουν. Κι αυτό δεν μπορείς να το καταφέρεις με μία ή δυο collections τον χρόνο. Το κοινό αυτή τη στιγμή έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την επιφανειακή μόδα, αντί για την ουσιαστική μόδα".

Ο Raf Simons συνέχισε με την άποψή του για τη μόδα σήμερα: "Η μόδα έγινε pop, και οι νικητές είναι πια αυτοί που φωνάζουν πιο δυνατά, όχι αυτοί που μιλούν πιο έξυπνα". 

Η άποψη της Miuccia Prada δεν ήταν πολύ διαφορετική απ' αυτή του συνεργάτης της, κι όπως το περιέγραψε πολύ γλαφυρά, "αν θες να έχεις δουλειά, δεν μπορείς να γλυτώσεις. Κρινόμαστε από τα λεφτά. Κάποτε άκουσα κάποιον να λέει "αυτός ο σχεδιαστής είναι απαίσιος, αλλά πουλάει πολύ, άρα είναι καλά". Τα τελευταία 5 χρόνια τα οικονομικά μας δεν ήταν καλά, και σε κάθε συζήτηση ακουγόταν αυτό. Επομένως, αν θες να επιβιώσεις με την επιχείρησή σου, έχοντας την ευθύνη των ανθρώπων που δουλεύουν για εσένα, αμφιβάλλω αν θα κάνουμε λιγότερες συλλογές".