Simone Rocha | H σχεδιάστρια μιλάει για τη συνεργασία της με την Η&Μ

Η έμπνευση πίσω από τη Simone Rocha x H&M collection και η μοναδική δεξιοτεχνία στα κομμάτια που φιλοξενεί.

Από το 2004, οπότε η Η&Μ ξεκίνησε τις συνεργασίες με high fashion σχεδιαστές και οίκους, η ανακοίνωση της επόμενης fashion συνεργασίας του σουηδικού κολοσσού ένδυσης συνοδευόταν πάντα από μεγάλη προσμονή. Από τον Karl Lagerfeld τους οίκους Comme des Garçons και Maison Margiela μέχρι τους Versace και Balmain, οι δημιουργικές αυτές συνέργειες πρόσφεραν τη δυνατότητα σ' ένα ευρύτερο καταναλωτικό κοινό, και φυσικά στους λάτρεις της μόδας, να κάνουν δικά τους κομμάτια που δεν θα είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν διαφορετικά. Ή όπως το περιγράφει πιο γλαφυρά η Simone Rocha,  η Ιρλανδή σχεδιάστρια που αποτελεί τη νέα μεγάλη fashion συνεργασία της Η&Μ, "είναι απίθανη η στιγμή αυτή που μπορείς να αποκτήσεις ένα κομμάτι που ανήκει στη ιστορία της μόδας". 

Η Simone Rocha x H&M, που θα κυκλοφορήσει στις 11 Μαρτίου στο hm.com, είναι μια συλλογή που απευθύνεται σ' όλη την οικογένεια, με τη Rocha να σχεδιάζει για πρώτη φορά κομμάτια για άνδρες και παιδιά. Η συλλογή αντανακλά όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την αισθητική του ομώνυμου brand της, Simona Rocha, και όπως αποκαλύπτει η σχεδιάστρια, πρόκειται για μια δουλειά που τής έδωσε την ευκαιρία να επιστρέψει στα αρχεία της για να αντλήσει έμπνευση επανερμηνεύοντας signature styles και iconic κομμάτια από παλαιότερες συλλογές της. Και μάλιστα αυτή η συνεργασία έρχεται τη στιγμή που το brand γιορτάζει 10 χρόνια παρουσίας στον χώρο της μόδας.

Simone Rocha | H σχεδιάστρια μιλάει για τη συνεργασία της με την Η&Μ

Η άριστη δεξιοτεχνία στην οποία επιμένει η Simone Rocha στις δημιουργίες της, η ταυτότητά της ως "μία γυναίκα που σχεδιάζει για γυναίκες" με τη θηλυκότητα στο επίκεντρο της σκέψης της και οι αναφορές στην καταγωγή της (ιρλανδική, κινεζική) διαπερνούν τα κομμάτια της νέας συλλογής σε συνεργασία με την Η&Μ. Παράλληλα, η σχεδιάστρια κάνει ξεκάθαρη την πρόθεσή της, που αποτελεί και φιλοσοφία της, να δημιουργήσει κομμάτια "που θα μπορούν να φορεθούν με διαφορετικούς τρόπους εξασφαλίζοντας στη συλλογή τα χαρακτηριστικά της διάρκειας και της βιωσιμότητας"- μία φιλοσοφία που συνάδει και με τη σοβαρή δέσμευση της Η&M για μια πιο βιώσιμη μόδα.

Simone Rocha X H&M

Η Simone Rocha και η Ann-Sofie Johansson, Creative Advisor της H&M, μιλούν στο harpersbazaar.com για τη συλλογή Simone Rocha X H&M, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες fashion προσδοκίες μας αυτή τη στιγμή:

Q: Πώς προέκυψε η συνεργασία για τη συλλογή Simone Rocha x H&M;

Ann-Sofie Johansson: Η Simone Rocha βρισκόταν στην wish-list της Η&Μ για πάρα πολύ καιρό. Την παρακολουθούσαμε για πολλά χρόνια και είχαμε εντυπωσιαστεί με το πόσο ξεκάθαρη είναι η οπτική της, και πόσο μοναδική και ξεχωριστή είναι η αισθητική της, από σεζόν σε σεζόν. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία μας με μία τόσο δυναμική νέα σχεδιάστρια - και φυσικά είμαστε ενθουσιασμένοι που αυτή η συλλογή σηματοδοτεί και την πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε μ' ένα σχεδιαστή από την Ιρλανδία.

Simone Rocha: Είμαι ενθουσιασμένη που συνεργάζομαι με την H&M γι' αυτή την collection. Ως σχεδιάστρια, κι ως πελάτης, ανήκω στους θαυμαστές των συνεργασιών της Η&Μ. Margiela, Alber Elbaz, Comme des Garcons - είναι μία καταπληκτική λίστα από συναδέλφους για να αποτελεί κανείς μέρος της. Επίσης, μιλώντας ως καταναλωτής, αυτές οι συνεργασίες είναι κάτι στο οποίο πιστεύω - ακόμα έχω στην κατοχή μου κάλτσες από τη συλλογή Marni X H&M και ένα πλεκτό από τη Comme des Garcons X H&M! Ακόμα θυμάμαι τη χαρά μου που μπορούσα να αποκτήσω αυτά τα κομμάτια - είναι μία απίθανη στιγμή αυτή που σου επιτρέπει να αποκτήσεις ένα κομμάτι που ανήκει στη ιστορία της μόδας. Και είναι σημαντικό για εμένα να μπορέσω να το κάνω αυτό για μια γενιά που μπορεί να μην έχει πάντα τη δυνατότητα να αγοράσει τα κομμάτια μου - νιώθω ταπεινοφροσύνη που μπορώ να το κάνω αυτό. Και φυσικά, είμαι ενθουσιασμένη που γίνομαι η πρώτη Ιρλανδή σχεδιάστρια που το κάνει.

Q: Πείτε μας για τη Simone Rocha x H&M collection: τα κομμάτια, τις λεπτομέρειες, την έμπνευση.

SR: H Simone Rocha X H&M collection μου επέτρεψε να επεκταθώ δημιουργικά σε περιοχές που εδώ και καιρό με είχαν συναρπάσει, όπως τις ανδρικές και παιδικές συλλογές. Είναι η πρώτη φορά που σχεδιάζω μία collection για όλη την οικογένεια, κάτι για το οποίο είμαι πολύ ενθουσιασμένη, καθώς η οικογένεια έχει τεράστια σημασία για εμένα, κι έχει ασκήσει μεγάλη επιρροή στη δουλειά μου. Η χρονική στιγμή αυτής της συνεργασίας είναι ξεχωριστή επίσης, καθώς πρόσφατα γιορτάσαμε τα 10 χρόνια του brand Simone Rocha, και βρισκόμαστε σε μία στιγμή αναστοχασμού. Οι σκέψεις μας έχουν να κάνουν με το πως έχει ωριμάσει αυτά τα χρόνια το brand, τα σχέδια - "κλειδιά", οι λεπτομέρειες και τα signature styles για τα οποία έχουμε γίνει γνωστοί. Κι αυτή η συλλογή μάς έδωσε την ευκαιρία να τα γιορτάσουμε όλα αυτά, το οποίο είναι υπέροχο. 

ASJ: Ένα από τα πράγματα που μας έκανε να απευθυνθούμε στη Rocha γι΄αυτή τη συνεργασία είναι το γεγονός ότι το brand της έχει μία ξεκάθαρη άποψη. Κι αισθάνομαι ότι η Simone Rocha X H&M collection πραγματικά δίνει έμφαση στα πράγματα που καθορίζουν την ίδια και την αισθητική της. Ο όγκος, οι διακοσμητικές λεπτομέρειες, οι όμορφες κατασκευές, που δημιουργούνται in house, είναι κάτι σπάνιο. Και φυσικά, τα κοσμήματα! Πρόκειται, πραγματικά για μια συγχώνευση στοιχείων μιας δεκαετίας. Ένα από τα πράγματα που κάνει ξεχωριστές αυτές τις συνεργασίες της Η&Μ είναι ότι επιτρέπει στους σχεδιαστές να εκφράσουν την ταυτότητά τους και να δώσουν σ' ένα ολοκαίνουργιο κοινό πρόσβαση στον κόσμο τους.

Simone Rocha x H&M

Q: Simone, πες μας περισσότερα για τη διαδικασία της επιστροφής στα αρχεία σου και πώς οι παλαιότερες συλλογές σου επέδρασαν στα κομμάτια της Simone Rocha X H&M collection.

SR: Κάθε ένδυμα σ' αυτή τη συλλογή το έχω δουλέψει πολύ προσεχτικά στο μυαλό μου - μία σειρά από ιδέες και πηγές έμπνευσης βρίσκονται πίσω από το καθένα. Πραγματικά ήθελα κάθε κομμάτι να δίνει την αίσθηση ότι έχει τη δική του ταυτότητα, και ότι προήλθε από μία άλλη στιγμή στον χρόνο, ωστόσο δείχνοντας απόλυτα σχετικό με το σήμερα. Το να επιστρέψω πίσω στα αρχεία μου, για να δουλέψω τη συλλογή, ήταν μία διαδικασία που συνοδεύτηκε από έντονα συναισθήματα- μια θαυμάσια ευκαιρία για να αναστοχαστώ πάνω σε σεζόν για τις οποίες ήμουν πολύ περήφανη και να επιστρέψω σε collections που αποτέλεσαν ορόσημα, αλλά και σε μικρές ιδέες -διαμάντια που ίσως δεν προωθήσαμε όσο θα θέλαμε την πρώτη φορά.

Το αρχείο είναι σημαντικό στον τρόπο που εργάζομαι ως σχεδιάστρια, ούτως ή άλλως. Δεν είμαστε ένα brand που εγκαταλείπει τις ιδέες του κάθε σεζόν- συχνά κοιτάμε πίσω σε παλαιότερες προτάσεις ή συνεχίζουμε να εξελίσσουμε μία σιλουέτα ή σχήμα. Πάντα ήθελα οι πελάτες μου να μπορούν να αγοράσουν ένα νέο κομμάτι και να μπορούν να το συνδυάσουν με άλλα από το παρελθόν. Θέλω να μπορούν να κάνουν mix and match, και να εξελίσσουν τα κομμάτια από τις συλλογές Simone Rocha με τον χρόνο και με τον δικό τους προσωπικό τρόπο. Και φυσικά, ελπίζω ότι θα απολαύσουν τη δυνατότητα να κάνουν mix και στα κομμάτια απ' αυτή την collection. Νομίζω ότι η Simone Rocha x H&M collection ήδη θυμίζει πολύ Simone Rocha. Υπάρχει μια χρωματική παλέτα που λατρεύουμε - κρεμ, ροζ, κόκκινα. Και υπάρχουν οι αναφορές στην Ιρλανδία, που είναι κάτι σημαντικό για μένα, στα cable knits που αυτή φιλοξενεί. Πέρασα αρκετό χρόνο μελετώντας την πρώτη μου συλλογή με πέρλες από νεοπρένιο (neoprene), για τη σεζόν Άνοιξη - Καλοκαίρι 2014, η οποία ήταν μια στιγμή που καθόρισε την ταυτότητά μου, και ήταν και η πρώτη φορά που εισήγαγα τις πέρλες στις συλλογές μου, οι οποίες αποτελούν πια signature στοιχείο του brand. 

Simone Rocha X H&M

Επίσης, θέλησα να μελετήσω και τη συλλογή Άνοιξη - Καλοκαίρι 2016, που είχε εν μέρει πηγή έμπνευσης τον Ιάπωνα φωτογράφο Nobuyoshi Araki, και ήταν το πρώτο μου show σε Εβδομάδα Μόδας, στο Lancaster House. Επίσης, αφιέρωσα χρόνο στη μελέτη της συλλογής Anne Boleyn, που ήταν για το Φθινόπωρο/ Χειμώνα 2014, και αναμειγνύω στοιχεία από αυτή, όπως τα κρεπ ταρτάν καρό φορέματα, με πιο πρόσφατα στοιχεία, όπως τα πλισέ τούλια από τη Red Dolls collection, για την Άνοιξη- Καλοκαίρι 2018. Πραγματικά, ήθελα να πάρω τις λεπτομέρειες από το αρχείο του brand και να επαναδημιουργήσω. Οπότε, δεν μιλάμε απλά για νέες εκδοχές, αλλά στοιχεία που πήραμε και επανερμηνεύσαμε για το σήμερα.

Q: Η τεχνική είναι πολύ σημαντική για το label σας. Πώς την φέρατε στο επίκεντρο κι αυτής της συλλογής;

SR: Τα υφάσματα παίζουν σημαντικό ρόλο στο brand μου, οπότε ήθελα να σιγουρευτώ ότι οι τεχνικές στη Simone Rocha x H&M collection θα έχουν την προσωπική μου πινελιά και ταυτότητα. Επιδείξαμε ακριβώς την ίδια φροντίδα και προσοχή στα υφάσματα της συλλογής, όπως θα κάναμε και για τα κομμάτια κάθε συλλογής Simone Rocha. Αναπτύξαμε διάφορες εκδοχές στα signature τούλια των συλλογών μας και μία νέα εκδοχή ενός fil coupè φορέματος, και επίσης εξελίξαμε το cloqué με εντελώς νέο τρόπο. Υπάρχουν ακόμα τα signarure neoprene, μαζί με τα μάλλινα λαμπερά τουίντ, τις βαμβακερές ποπλίνες, τα ελαφρώς καπιτονέ τουίλ, τα μαλακά ζέρσεϊ και μία broderie anglaise σε σχήμα μαργαρίτας. Σε σχέση με τις λεπτομέρειες, έχουμε αναδείξει τα λουλούδια, ένα signature μοτίβο για εμάς, και φυσικά, υπάρχουν εκδοχές από τα signature αξεσουάρ μας: τους φιόγκους, τα κοσμήματα και ένα ζευγάρι brogues με πέρλες.

Simone Rocha X H&M

Q: Πείτε μας για τα στοιχεία που ξεχωρίζουν σ' αυτή την collection.

SR: Λοιπόν, κάθε κομμάτι σ' αυτή την collection- για εκείνον κι εκείνη, ενήλικες και παιδιά- είναι σχεδιασμένο για να συνομιλεί με τα υπόλοιπα, σαν σε μία ενότητα, με μία ταυτότητα. Επομένως, υπάρχουν τούλινα φορέματα μαζί με τούλινα κοστούμια, μία καμπαρντίνα γι' αυτόν και μία γι' αυτή, ιδιαίτερα πλεκτά και κλασικά signature pieces, όπως τα ταρτάν, οι διακοσμητικές πέρλες, τα φλοράλ. Οι σιλουέτες έχουν μετριαστεί για τα μικρά αγόρια και κορίτσια, δημιουργώντας αξιολάτρευτες μινιατούρες των πιο δημοφιλών classic looks. Ήθελα να είναι μία πλήρης γκαρνταρόμπα - μια ευέλικτη συλλογή που να προσφέρεται για mix and match και καθένας να μπορεί να αξιοποιήσει τα κομμάτια της με τον δικό του τρόπο. Λατρεύω την ιδέα ότι διαφορετικές γυναίκες, με διαφορετικό γούστο, θα μπορούν να απολαύσουν αυτή τη συλλογή. Κι ελπίζω πως το γεγονός ότι τόσα κομμάτια μπορούν να φορεθούν με διαφορετικούς τρόπους θα εξασφαλίσει στη συλλογή τα χαρακτηριστικά της διάρκειας και της βιωσιμότητας- κάτι που ελπίζουμε εξάλλου για κάθε κομμάτι που δημιουργούμε.

Επιθυμώ οι δημιουργίες μου να αποτελούν θησαυρούς που θα μπορεί κανείς να απολαμβάνει ξανά και ξανά.  Σε κάθε στάδιο της διαδικασίας του design φρόντισα να μην ξεχνώ ότι για κάποιους αυτή η συλλογή είναι μια γνωριμία με τη Simone Rocha, μία ευκαιρία να απολαύσουν το brand για πρώτη φορά, ενώ για κάποιους άλλους θα είναι μια ευκαιρία να θυμηθούν ξανά την ιστορία ενός brand που εμπιστεύονται. Ίσως να μπορέσουν να αγοράσουν μία εκδοχή που έχασαν την πρώτη φορά, ή ένα κομμάτι που πάντα ήθελαν να αποκτήσουν αλλά δεν τα κατάφεραν. Και μέσω της Η&Μ, θα έχουν την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση σ' ένα ολοκαίνουργιο, διαχρονικό, μοναδικό κομμάτι για να μπορέσουν να το συνδυάσουν με τα κομμάτια που έχουν ήδη από προηγούμενες συλλογές. Εύχομαι πραγματικά να υπάρχει σ' αυτή τη συλλογή κάτι για όλους- κάθε γυναίκα, κάθε άνδρα, όλη την οικογένεια.

Simone Rocha X H&M
Simone Rocha X H&M

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ