Οι οικογένειες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο της μόδας

Η βιομηχανία της μόδας είναι οικογενειακή υπόθεση.

Όσον αφορά στη μόδα, η ομαδική δουλειά και η συνεργασία είναι το παν, ειδικά όταν αφορά μέλη της ίδιας οικογένειας που εργάζονται μαζί. Τρανή απόδειξη αυτού είναι κάποιοι luxury οίκοι μόδας που δημιουργήθηκαν δεκαετίες ή και αιώνες πριν από οραματιστές της μόδας και μέχρι σήμερα διοικούνται αποκλειστικά από επόμενες γενιές της οικογένειας. 

Από τις πέντε αδερφές του οίκου Fendi μέχρι τη σύζυγο και τα έξι παιδιά του Salvatore Ferragamo, υπάρχουν οικογένειες που έχουν καταφέρει εδώ και δεκαετίες να επηρεάζουν τον κόσμο της μόδας, να ορίζουν τις τάσεις που υιοθετεί όλος ο πλανήτης και να αποτελούν μέρος της pop κουλτούρας. 

Οι οικογένειες με το μεγαλύτερο influence στη βιομηχανία της μόδας

Fendis

Fendis

Το 1925 ο Eduoardo και η Adele Fendi αποφάσισαν να ανοίξουν ένα μικρό κατάστημα στη Ρώμη με σκοπό να πωλούν δερμάτινα αντικείμενα. Οι πέντε κόρες τους Carla, Paola, Anna, Alda και Franca ανέλαβαν αργότερα την εταιρεία και κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν οίκο μόδας που μέχρι και σήμερα δημιουργεί τάσεις και πρωταγωνιστεί στον κόσμο της μόδας. Η κόρη της Anna, Silvia Venturini Fendi, ξεκίνησε να εργάζεται για τον οίκο στα μέσα της δεκαετίας του '90, ενώ την ίδια εποχή, ο Κάιζερ της μόδας, Karl Lagerfeld, ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση
Στη φωτογραφία, βλέπουμε τον σχεδιαστή με τις αδερφές Fendi. 

Pradas

Pradas

Ο Mario Prada δημιούργησε τον ομώνυμο οίκο μόδας το μακρινό 1913, σχεδιάζοντας αντικείμενα από δέρμα. Μετά τον θάνατο του, η κόρη του Luisa ανέλαβε τη διοίκηση του οίκου, την οποία όμως παρέδωσε στην κορη της Miuccia Prada το 1978. Η Miuccia κατάφερε να οδηγήσει τον οίκο Prada στην κορυφή, ενώ και άλλοι οίκοι πέρασαν στην κατοχή της όπως οι Jil Sander, Helmut Lang, και Azzedine Alaïa. Η σχεδιάστρια ίδρυσε μάλιστα και τον οίκο Miu Miu. 

Hermès

Hermès

Η οικογένεια Hermès είναι μία από τις πλουσιότερες του κόσμου, ενώ το όνομα τους είναι συνώνυμο της πολυτέλειας και της φινέτσας. Ο οίκος ξεκινά την πορεία του τον 19ο αιώνα, όταν ο Thierry Hermès ίδρυσε την εταιρεία του με σκοπό να δημιουργεί πολυτελή αντικείμενα από δέρμα. Τον Thierry διαδέχθηκε ο γιος του Émile-Charles Hermès και στη συνέχεια την ηγεσία του οίκου ανέλαβε οι γιου αυτού, Adolphe και Èmile-Maurice Hermès. Στα μέσα του 20ου αιώνα, η διεύθυνση του οίκου πέρασε στα χέρια του Robert Dumas, που είναι ο εγγονός του Èmile-Maurice. Από τότε μέχρι σήμερα, ο οίκος Hermès έχει γράψει μεγάλη ιστορία στον κόσμο της μόδας, δημιουργώντας iconic ρούχα, κοσμήματα και αξεσουάρ όπως η Birkin τσάντα. Σήμερα, η περιουσία του οίκου ξεπερνά τα 49,2 δισεκατομμύρια δολάρια και στο τιμόνι της διοίκησης βρίσκονται τα ξαδέρφια Pierre-Alexis και Axel Dumas.

Versaces

Versaces

Στα τέλη της δεκαετίας του '70, ένας νέος σχεδιαστής, ο Gianni Versace, δημιούργησε τον δικό του ομώνυμο οίκο μόδας στην Ιταλία. Στο πλευρό του είχε τα δύο αδέρφια του, Santo και Donatella. Ο οίκος μόδας έγινε άμεσα πολύ διάσημος χάρη στις δημιουργίες του Gianni Versace, ο οποίος σύστησε στις γυναίκες μία νέα προσέγγιση του sexiness με φορέματα που είχαν cut outs και έντονα χρώματα. Κάποια από τα top models των 90s, όπως οι Naomi Campbell, Christy Turlington και Linda Evangelista οφείλουν την καριέρα τους στον οίκο Versace, αφού έκαναν τα πρώτα τους βήματα στην πασαρέλα, φορώντας Versace. Μετά τη δολοφονία του Gianni Versace, το 1997, η αδερφή του Donatella ηγείται του οίκου, ο οποίος είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους παγκοσμίως. 

Ferragamos

Ferragamos

Το 1927 ο νεαρός σχεδιαστής παπουτσιών Salvatore Ferragamo δημιούργησε τη δική του εταιρεία υποδημάτων στη Φλωρεντία της Ιταλίας και κατάφερε να κερδίσει την προσοχή κάποιων stars του Hollywood όπως οι Greta Garbo και Marilyn Monroe. Μετά τον θάνατο του, η σύζυγος του Wanda και τα έξι παιδιά τους συνέχισαν το έργο του, αναδεικνύοντας τον Ferragamo ως έναν από τους οίκους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο της μόδας. Σήμερα τα ηνία της επιτηχημένης εταιρείας μόδας έχει η τρίτη γενιά της οικογένειας Ferragamo.

Arnaults

Arnaults

Το όνομα Arnault είναι ένα από τα πιο γνωστά στον χώρο της μόδας, αφού είναι η οικογένεια που βρίσκεται πίσω από τον όμιλο LVMH, ο οποίος περιλαμβάνει luxury οίκους μόδας όπως οι Dior, Celine, Fendi, Kenzo, Givenchy, Louis Vuitton, Loewe κ.ά. Ο CEO της εταιρείας είναι ο Bernard Arnault, ένας από τους πιο πλούσιους άνδρες του πλανήτη, η κόρη του Delphine έχει τον ρόλο της Executive VP για τον οίκο Louis Vuitton και οι γιοι του Frédéric, Antoine κσι Alexandre είναι CEOs των εταιρειών Tag Heuer, Berluti και Rimowa αντίστοιχα. 

Missonis

Missonis

Ο Ottavio και η Rosita Missoni ίδρυσαν το εργαστήριο για knitwear ρούχα το 1953 και πέντε χρόνια αργότερα παρουσίασαν την πρώτη του συλλογή ως ένας luxury οίκος μόδας. Από τότε μέχρι σήμερα, οι δημιουργίες του οίκου Missoni είναι ευδιάκριτες με τους σχεδιαστές να αφήνουν το δικό τους στίγμα στη βιομηχανία της μόδας. Ο οίκος πέρασε στα παιδιά του ζευγαριού στα μέσα της δεκαετίας του '90 με τον Vittorio Missoni να αναλαμβάνει τη θέση του marketing director, τον Luca Missoni να ασχολείται με τις ανδρικές συλλογές και την Angela Missoni να έχει την εποπτεία των γυναικείων συλλογών. Σήμερα, η Margherita, εγγονή των Ottavio και Rosita, ασχολείται και επιβλέπει την πορεία του οίκου, αποδεικνύοντας πως η μόδα βρίσκεται στο DNA της οικογένειας.