Η απέριττη κομψότητα των κοσμημάτων POLINA ELLIS

Η δημιουργός κοσμημάτων Πολίνα Σαπουνά Έλλις μιλάει για τη δωρική φιλοσοφία και τους συμβολισμούς των σχεδίων της.

HARPER'S BAZAAR TEAM

H Πολίνα Σαπουνά Έλλις συμπληρώνει φέτος μία δεκαετία στη δημιουργία κοσμημάτων. Τα κοσμήματα POLINA ELLIS διακρίνονται για τις καθαρές, δωρικές γραμμές τους που με αφαιρετικό τρόπο μεταφέρουν ισχυρούς αρχετυπικούς συμβολισμούς. Με σπουδές στην αρχαιολογία, αλλά και μεγάλη αγάπη για την τέχνη και το σχέδιο, η Έλλις δημιουργεί "μικρά έργα τέχνης", όπως αποκαλεί και η ίδια τα κοσμήματα, και μιλάει στο Harper's Bazaar για τη σχέση μας με τα κοσμήματα αλλά και τη δική της δωρική φιλοσοφία και προσέγγιση στον σχεδιασμό κοσμημάτων που αν και λιτός και απέριττος, "μπορεί να φέρει ταυτόχρονα τα πιο δυνατά μηνύματα".

Η απέριττη κομψότητα των κοσμημάτων POLINA ELLIS

Τα κοσμήματα της φωτογραφίας θα βρείτε στο polinaellis.com

Η σχέση των γυναικών με τα κοσμήματα είναι μια σχέση πάθους. Τι συναισθήματα θεωρείτε πως τους γεννούν και τα κάνουν τόσο σημαντικά για εκείνες; Νιώθετε πως ενισχύουν ακόμα και το empowerment τους;

Το κόσμημα δημιουργεί πάντα μία σχέση εσωτερική με τον άνθρωπο που το επιλέγει. Είτε είναι άνδρας είτε γυναίκα. Γίνεται κομμάτι του εαυτού του. Η διαφορά είναι πως για τις γυναίκες, το κόσμημα ενισχύει και τονίζει περισσότερο τη θηλυκή τους υπόσταση. Τις κάνει να νιώθουν πιο όμορφες, πιο θελκτικές και πάνω απ' όλα τις ενδυναμώνει. Ένα υπέροχο κόσμημα, όπως η κάθε μία από εμάς το ορίζει, χρυσό με πολύτιμες πέτρες ή χωρίς, ισχυροποιεί την ενέργεια μας.

Polina Ellis
Gold Necklace ENOSIS -MINOTAVROS

Θα το βρείτε εδώ.

Πόσο καθορίζει το στυλ ένα κόσμημα;

Πιστεύω πως το κόσμημα δεν καθορίζει το στυλ αλλά το υπογραμμίζει. Ανάλογα με την προσωπικότητα της μια γυναίκα επιλέγει και το αντίστοιχο κόσμημα, το οποίο επικυρώνει την ταυτότητα της. Λειτουργεί σαν μέσο επικοινωνίας του ποια πραγματικά είναι.

Η άποψη των "επίσημων" κοσμημάτων καταρρίπτεται. Γιατί θεωρείτε πως έχουμε τόσο "ανάγκη" τελικά το fine jewelry στην καθημερινότητά μας;

Νιώθω ότι περάσαμε αρκετά χρόνια ήδη με το fast fashion, με τα μαζικά προϊόντα. Πιστεύω πως ένα κόσμημα που είναι ένα μικρό έργο τέχνης αλλά και πολλές φορές το "φυλαχτό" μας, ένα κόσμημα που γίνεται κομμάτι μας, αξίζει να δημιουργηθεί από πολύτιμο μέταλλο και πολύτιμους λίθους. Αποκτά μια διαχρονικότητα. Και επιπλέον μιας και η εποχή επιτάσσει τη βιωσιμότητα, θεωρώ ότι είναι σημαντικότερο να έχουμε κάτι αξίας και με διαχρονικότητα παρά να καταναλώνουμε πολλά μικρά φτηνά φανταχτερά κομμάτια που σύντομα, λόγω πιθανής φθοράς, θα αντικαταστήσουμε με άλλα.

Polina Ellis
Gold Earrings ENOSIS 

Θα τα βρείτε εδώ

Τα κοσμήματα από καταβολής κόσμου έχουν συμβολική σημασία. Ποιος είναι ο συμβολισμός των δικών σας δημιουργιών;

Όλες οι δημιουργίες μου φέρουν απ' αρχής έναν ισχυρό συμβολισμό ένωσης. Σε όλες μου τις συλλογές αποτυπώνεται το μεγαλείο και η απόλυτη αρμονία της σχέσης των δύο. Το όλον γίνεται πιο σωστό και ισχυρό όταν αποτελείται από δύο. Πιο συγκεκριμένα όμως οι συλλογές μου φέρουν συμβολισμούς αναγέννησης, δύναμης και αντίθεσης σαν κομμάτι της ολοκλήρωσης.

Polina Ellis

Τα κοσμήματα της φωτογραφίας θα βρείτε στο polinaellis.com

Πόσο έχουν επηρεάσει οι σπουδές αρχαιολογίας τη σχέση σας με το κόσμημα;

Ο σχεδιασμός κοσμημάτων μου έχει επηρεαστεί εξ' ολοκλήρου από τις αρχαιολογικές μου εμπειρίες. Όλα μου τα κοσμήματα φέρουν μέσα τους τη δύναμη, τους συμβολισμούς, τους μύθους αλλά και τη δωρική φιλοσοφία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Κόσμημα και ηθική παραγωγή. Πόσο σημαντική είναι στις ημέρες μας αυτή η προσέγγιση και γιατί ήταν αναγκαία για το brand;

Απόλυτα αναγκαία είναι αυτή η προσέγγιση. Οι εποχές έχουν αλλάξει. Πρέπει όλοι να σεβόμαστε αυτό που είμαστε, τους γύρω μας, τον πλανήτη, τα παιδιά μας. Ξεκινώντας από αυτό, σέβομαι απόλυτα τους κανόνες ηθικής παραγωγής. Είναι ένα brand που εξυμνεί τη λιτότητα και την καθαρότητα. Δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε διαφορετικά.

Polina Ellis
Gold Ring ENOSIS 

Θα το βρείτε εδώ

Πώς θα περιγράφατε τη φιλοσοφία σας και την αισθητική σας σε σχέση με το κόσμημα;

Τη φιλοσοφία μου θα την έλεγα δωρική. Η αισθητική μου νομίζω πως είναι συνυφασμένη με τη σεμνότητα και την απόλυτη δύναμη της απέριττης γραμμής που φέρει ταυτόχρονα τα πιο ισχυρά μηνύματα.

Ποιο κομμάτι σας λειτουργεί σαν signature jewelry για εσάς και ποιο από την πιο πρόσφατη συλλογή σας θα ξεχωρίζατε;

Signature jewelry θα χαρακτήριζα κομμάτια πιο δυναμικά, μεγάλα και επιβλητικά και όχι τόσο εύκολα ως προς το πως θα φορεθούν και από τα δύο φύλα. Είναι τα κοσμήματα που σχεδιάζω πρώτα σε κάθε συλλογή, πριν αποδομηθούν σε πιο φορέσιμες εκδοχές. Οπωσδήποτε θα ξεχώριζα τα κομμάτια της συλλογής MYCENAEAN ή τα μεγάλα κομμάτια των συλλογών TETHRIPPON και MINOTAVROS. Από την πιο πρόσφατη συλλογή ENOSIS σίγουρα θεωρώ signature κομμάτια τα μεγάλα σκουλαρίκια της συλλογής και τα βραχιόλια.

Polina Ellis
Gold Necklace ENOSIS -MINOTAVROS
Θα το βρείτε εδώ
Campaign images: Γιώργος Καπλανίδης
Portrait image:  John Dimotsis