Giambattista Valli x H&M | Ο δημιουργός μιλάει για τη συλλογή και αποκαλύπτει όλα τα looks της

Από σήμερα είναι διαθέσιμα σε επιλεγμένα καταστήματα καθώς και στο e-shop της εταιρείας.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Οι εντυπωσιακές δημιουργίες του Giambattista Valli είναι ό,τι καλύτερο για μια θεαματική είσοδο, ή απλώς για μια εμφάνιση που θα τραβήξει όλα τα βλέμματα. Είτε μιλάμε για το eye-catching μοτίβα του, είτε για τα θεατρικά του τούλια, σίγουρα μιλάμε για έναν δημιουργό που ξέρει πολύ καλά πώς να κλέβει την παράταση. Έτσι η επιλογή των Kendall Jenner, Chiara Ferragni και H.E.R. για να φορέσουν πρώτες τα φορέματα από τη συνεργασία του με την Η&Μ, δεν ήταν έκπληξη. Πριν από μερικούς μήνες στο amfAR gala, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το κοινό πήρε μια γεύση ενώ στις 7 Νοεμβρίου η συλλογή Giambattista Valli x H&M θα είναι διαθέσιμη στα καταστήματα του σουηδικού brand αλλά και online. O σχεδιαστής δημιούργησε μια προσιτή συλλογή που είναι ό,τι πρέπει για την περίοδο των γιορτών που ξεκινάει σε λιγότερο από δύο μήνες. Συναντήσαμε τον Giambattista Valli και συζητήσαμε μαζί του για την απόφασή του να σχεδιάσει μια πιο προσιτή συλλογή. 

Giambattista Valli x H&M | Ο δημιουργός μιλάει για τη συλλογή και αποκαλύπτει όλα τα looks της

Είστε ένας από τους κορυφαίους luxury σχεδιαστές, γιατί αποφασίσατε να συνεργαστείτε με την Η&Μ;

Με τιμά το γεγονός ότι η H&M με προσέγγισε. Δεν πιστεύω ότι το κάνουν με οποιονδήποτε σχεδιαστή, ήρθαν σε μένα και αυτό είναι μια πραγματική σημαντική στιγμή για τον οίκο. Επιπλέον είναι μεγάλη τιμή το γεγονός ότι μου το ζήτησε μια εξαιρετική εταιρεία, με εξαιρετικές συνεργασίες στο παρελθόν. Ενθουσιάστηκα ιδιαίτερα γιατί θα μπορέσω να μοιραστώ την αγάπη μου για την ομορφιά με ακόμα μεγαλύτερο κοινό και ακόμα περισσότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να φορέσουν ρούχα μου στις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής τους. 

Λατρεύω να δημιουργώ όμορφα και ξεχωριστά κομμάτια για τα Valli αγόρια και κορίτσια σε όλο τον κόσμο και είμαι πολύ ενθουσιασμένος στην ιδέα ότι θα μπορέσουν να αποκτήσουν και να έχουν στη συλλογή τους κάτι τόσο μοναδικό και τόσο αντιπροσωπευτικό του brand μου. 

Giambattista Valli x H&M

Πώς ήταν η διαδικασία να σχεδιάσετε αυτή τη συλλογή; Πώς συγκρίνεται με το να δημιουργείτε τις κανονικές σας συλλογές;

Σίγουρα η διαδικασία διαφέρει πολύ. Με την H&M τα υφάσματα αλλά και οι τεχνικές προσαρμόστηκαν έτσι ώστε το κόστος να πέσει σημαντικά. Βλέπω αυτή τη συνεργασία σαν ένα "best of" κεφάλαιο στην ιστορία του Giambattista Valli. Θα μπορέσει να αγγίξει το κοινό της H&M ενώ παράλληλα θα διατηρήσει πλήρως το ύφος Valli σε ό,τι αφορά τις σιλουέτες, τα σχήματα και το attitude. 

Από τη σύλληψη μέχρι την εκτέλεση η  διαδικασία δεν διέφερε καθόλου. Κάθισα στο γραφείο μου με ένα λευκό χαρτί: μετά από την ενδοσκόπηση, ξεκίνησα να σχεδιάζω. Αυτό που έρχεται μετά είναι μια προσεκτική επιλογή, έτσι ώστε να καταλήξω στα καλύτερα "συστατικά" για να κάνω πραγματικότητα αυτό που φαντάστηκα. Αυτό το κομμάτι λοιπόν δεν είχε καμία διαφορά, απλώς είχα στο μυαλό μου, εκτός από τους δικούς μου πελάτες και αυτούς της H&M. 

Giambattista Valli x H&M

Αυτό που δεν διαπραγματεύτηκα, όπως και σε κάθε άλλη συλλογή, είναι το ότι όλη η διαδικασία θα έπρεπε να εκτελεστεί με στόχο ένα τέλειο αποτέλεσμα, σε κάθε λεπτομέρεια. 

Τι σημαίνει για εσάς το ότι περισσότερος κόσμος θα μπορέσει να φορέσει τις συλλογές σας;

Η συνεργασία αυτή ήταν ένας πολύ καλός τρόπος για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί ο οίκος Giambattista Valli. Ήταν μια πρόκληση να δημιουργήσουμε κάτι σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Τώρα βλέπω την απίστευτη αντίδραση του κόσμου αλλά και σκεπτόμενος το ότι άνθρωποι από όλο τον πλανήτη θα μοιράζονται εικόνες από τις αγαπημένες τους στιγμές στις οποίες θα φορούν Giambattista Valli x H&M. Βλέπω και το ότι η ανακοίνωση της συνεργασίας στα social media προσέγγισε πάνω από μισό δισεκατομμύριο χρήστες. Όλα αυτά με κάνουν πάρα πολύ χαρούμενο και ανυπομονώ να μοιραστώ το όνειρο που λέγεται Giambattista Valli με όλους αυτούς τους ανθρώπους. 

Έχετε αγαπημένα κομμάτια;

Λατρεύω κάθε κομμάτι αυτής της συλλογής. Για μένα είναι όλα μοναδικά και με συλλεκτική αξία καθώς δεν είναι σαν άλλα που παράγονται με βάση τις τάσεις. Είναι διαχρονικά και προορίζονται για να μείνουν για πάντα στη γκαρνταρόμπα σας, να γίνουν η βάση για mix and match, να προσαρμοστούν στο στυλ του κάθε πελάτη. Κάθε ένας μπορεί να τα φορέσει όπως θέλει, ανάλογα με την προσωπικότητά του, και όπως είπα, να τα κρατήσει για πάντα, άλλωστε με αυτόν τον τρόπο ασπαζόμαστε και το πιο σημαντικό όλων, τη βιωσιμότητα. 

Αγαπώ κάθε χιλιοστό από αυτή τη συλλογή και θέλω να τη δω φορεμένη από το πρωί στους δρόμους, μέχρι το βράδυ στα πάρτι. Είμαι πολύ περήφανος που για πρώτη φορά σχεδιάσαμε και menswear γι' αυτή τη συλλογή, παρόλο που γενικά δεν σχεδιάζω για το φύλο, αλλά για την προσωπικότητα. Η απόλυτη πολυτέλεια είναι η ελευθερία της έκφρασης, και όχι η τιμή. 

Πώς συνεχίζετε να έχετε έμπνευση;

Οι ιδέες έρχονται από τις μούσες μου οι οποίες είναι η περιέργεια, η κουλτούρα τα ταξίδια μου. Όλα αυτά είναι αποθηκευμένα στο αρχείο του μυαλό μου. Βρίσκονται εκεί και τις επισκέπτομαι για να επιλέξω οτιδήποτε με εμπνέει τη δεδομένη στιγμή. 

Μιλάμε για μια διαρκή εξέλιξη. Είναι σημαντικό να μεταφράζω πάντα το όραμά μου στη σύγχρονη πραγματικότητα. Δεν ξεχνώ ποτέ ότι αυτό που σχεδιάζω έχει έναν τελικό παραλήπτη, έναν φίλο, έναν πελάτη, μία μούσα.

Τι κάνετε όταν βρίσκεστε σε ένα δημιουργικό τέλμα;

Αυτό είναι κάτι που δεν συμβαίνει ποτέ σε μένα, αντίθετα έχω πολλές ιδέες. Το πιο ενδιαφέρον σημείο στη διαδικασία είναι όταν βρίσκομαι μπροστά στο λευκό χαρτί και αρχίζω να σχεδιάζω, στην αρχή κάθε συλλογής. Τότε λοιπόν αρχίζω και επιλέγω τις αναφορές που έχω στο μυαλό μου και τακτοποιώ τις πληροφορίες, έτσι ώστε να δημιουργήσω μια αφήγηση. 

Τι θυμάστε περισσότερο από το καλοκαίρι του 2019;

Παρόλο που μου αρέσει να ταξιδεύω και να ανακαλύπτω νέες χώρες και κουτλούρες, όπως και κάνω κάθε φορά που μπορώ, η απόλυτη πολυτέλεια για μένα σήμερα είναι η ιδιωτικότητά μου. Έτσι μοιράζομαι και απολαμβάνω αυτές τις στιγμές, κάθε καλοκαίρι, με την οικογένειά μου και τους φίλους μου στην Ιταλία. My happy times.