Οι εντυπωσιακές εικόνες από την έκθεση Gucci Cosmos

H έκθεση του οίκου Gucci είναι αφιερωμένη στα 102 χρόνια της ιστορίας του.

Μία έκθεση αφιερωμένη στην ιστορία του είναι αυτή που επιμελήθηκε ο οίκος Gucci με σκοπό να ταξιδέψει σε διάφορα μέρη του πλανήτη. To ταξίδι της Cucci Cosmos ξεκίνησε στις 28 Απριλίου στη Σανγκάη, οπότε και πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της στο West Bund Art Center που φιλοξενεί την εγκατάσταση. Και τώρα, ο οίκος έδωσε στη δημοσιότητα της πρώτες εικόνες από το εσωτερικό των χώρων στους οποίους ξεδιπλώνονται 102 χρόνια ιστορίας του οίκου Gucci με εμβληματικά σχέδια και looks, που ξεκινούν από εκείνα του ιδρυτή Guccio Gucci και φτάνουν μέχρι τον Tom Ford και τον Alessandro Michele. 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο οίκος, "αυτό το παιχνιδιάρικο και εμβυθιστικό ταξίδι που επιστρέφει μπρος - πίσω μέσα στις δεκαετίες αποτελεί μία ερωτική επιστολή στις φλωρεντίνικες ρίζες του Gucci και έναν ύμνος στη αδιάκοπη δημιουργικότητά του". Η έκθεση Gucci Cosmos εξερευνά το πως για πάνω από έναν αιώνα οι ακλόνητοι κώδικες και του πνεύμα Gucci έχει αναβιώσει μέσα από iconic σχέδια, και πώς αυτά τα καθοριστικά για συγκεκριμένες εποχές κλασικά κομμάτια έγιναν μία διαχρονική έμπνευση και αναβίωσαν μέσα από τις συλλογές των οραματιστών σχεδιαστών του οίκου. Η έκθεση, λοιπόν, παρουσιάζει το πως αυτή η προοδευτική πεποίθηση στη δύναμη της δημιουργικότητα, που βασίζεται στην άριστη ιταλική δεξιοτεχνία και παράδοση, δεν έκανε τον Gucci έναν οίκο που απλά αντανακλά τις εποχές, αλλά έναν οίκο που επίσης τις καθόρισε - προσφέροντας μ' αυτόν τον τρόπο στην κοινωνία και την αισθητική. 

Οι εντυπωσιακές εικόνες από την έκθεση Gucci Cosmos
Gucci Cosmos "Duomo"

Τι περιλαμβάνει η έκθεση Gucci Cosmos 

Η σύλληψη και ο σχεδιασμός της έκθεσης έγινε από τη βρετανίδα καλλιτέχνιδα Es Devlin, ενώ την επιμέλειά της ανέλαβε η διακεκριμένη Ιταλίδα θεωρητικός της μόδας και κριτικός Maria Luisa Frisa. To διασκεδαστικό ταξίδι στο παρελθόν, παρόν και μέλλον του οίκου Gucci πραγματοποιείται ως εμπειρία καθώς ο επισκέπτης διέρχεται μέσα από τους 8 "κόσμους" της έκθεσης που συγκεντρώνουν τους θησαυρούς - πολλοί μάλιστα εκτίθενται εδώ για πρώτη φορά - από το αρχείο του Gucci, ένα ολοζώντανο καταφύγιο και εργαστήριο ιδεών για τις creative ομάδες του οίκου το οποίο στεγάζεται στο Palazzo Settimanni του 15ου αιώνα στη Φλωρεντία. 

Gucci Cosmos portals
Gucci Cosmos "Portals"

Κάθε ένας από τους 8 αυτούς "κόσμους" αποκαλύπτει και μία διαφορετική οπτική ή κομμάτι της ιστορία του Gucci, τις αμετακίνητες αρχές του από την ίδρυση του το 1921, και τη διαρκώς ανανεούμενη δημιουργικότητα, και έμπνευση- από τις εκκολαπτόμενες προσδοκίες του ιδρυτή Guccio Gucci στο πρωτοποριακό πνεύμα των γιων του Aldo και Rodolfo και τη σφοδρή δημιουργική δύναμη που έφεραν οι creative directors Tom Ford, Frida Giannini και Alessandro Michele.

Gucci Cosmos Zoetrope
Gucci Cosmos "Zoetrope"

Ο πρώτος από τους "κόσμους", το "Portals", διηγείται την ιστορία του ιδρυτή Guccio Gucci, που ξεκίνησε το όραμά του εργαζόμενος ως πορτιέρης στο Savoy hotel του Λονδίνου. Η ενότητα "Zoetrope" εξετάζει τη σχέση του οίκου με τον κόσμο της ιππασίας και τη γέννηση του iconic Horsebit μοτίβου- το 1953 από τον Aldo Gucci, ενώ η τρίτη "Eden" αφηγείται την ιστορία του σχεδίου Flora που εμπνεύστηκε ο εικονογράφος Vittorio Accornero de Testa κατά παραγγελία του Rodolfo Gucci για να τυπωθεί πάνω σ' ένα μεταξωτό μαντήλι που θα έκανε δώρο στην πριγκίπισσα Grace του Μονακό. Το "Two" αποτελείται από μνημειώδη 10 μέτρα λευκά αγάλματα και πέφτει πάνω τους ο επισκέπτης βγαίνοντας από την "Eden", ενώ ακολουθεί η ενότητα "Archivio" που εξερευνά την ιστορία των εμβληματικών τσαντών του οίκου όπως η Bamboo 1947, η Jackie 1961, η Horsebit 1955, η Gucci Diana και η Dionysus.

Gucci Cosmos Archivio
Gucci Cosmos "Archivio"

Στο κέντρο της έκθεσης βρίσκεται ένα κυκλικό cabinet of curiosities, το "Cabinet of Wonders" που φιλοξενεί ρούχα, αξεσουάρ και διάφορα περίεργα αντικείμενα, ακολουθεί ο χώρος του "Carousel", μία παρέλαση από 32 μανεκέν βιτρίνας που φορούν ρούχα Gucci από τα 1970s μέχρι σήμερα και κινούνται σαν να κάνουν πασαρέλα, ενώ η τελευταία ενότητα, η "Duomo", είναι αφιερωμένη στην πόλη - έμπνευση, τη Φλωρεντία

Gucci Cosmos Cabinet of wonders
Gucci Cosmos "Cabinet of wonders"

H Es Devlin, τα installations της οποίας για καταξιωμένα ιδρύματα πολιτισμού και για τη σκηνική παρουσία καλλιτεχνών έχουν ξεχωρίσει, έχει συγχωνεύσει τεχνολογίες audio, visual και kinetic στην Gucci Cosmos, και καθώς τη βλέπει κανείς από ψηλά η κάτοψη της φωτεινής εγκατάστασης θυμίζει μία σειρά από γρανάζια και τροχούς, αμυδρή αναφορά στη βιομηχανική κληρονομία του κτιρίου στη Σανγκάη που φιλοξενεί την έκθεση. Χρησιμοποιώντας την οπτική μεταφορά των τροχιών μέσα στο σύμπαν, η έκθεση αποδίδει τη διαχρονικότητα του διορατικού ήθους του Gucci και το πως η βαρυτική του έλξη δημιουργεί και κινεί ουσιαστικούς διαλόγους και μυριάδες ανταποκρίσεις ανάμεσα στα iconic σχέδια του οίκου, τους creatives και τους τεχνίτες, και την κοινωνία γενικά. 

Gucci Cosmos carousel
Gucci Cosmos "Carousel"

*Η έκθεση Gucci Cosmos θα φιλοξενείται στο West Bund Art Center της Σανγκάη, Κίνα μέχρι τις 25 Ιουνίου. Στη συνέχεια θα περιοδεύσει στον κόσμο. 

Gucci Cosmos two
Gucci Cosmos "Two"