Γιατί το bow trend έχει αναδειχθεί η μεγαλύτερη τάση του 2024

Πώς μία τάση της μόδας συνδέεται με την girl power era που παρατηρείται στον πλανήτη και τα social media.

Εάν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που τα social media διαδραματίζουν αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητά σας, είτε απλώς ως θεατές είτε ως content creators, είναι αδύνατον να μην έχετε παρατηρήσει ποια είναι η μεγαλύτερη τάση της μόδας. Το bow trend είναι η τάση που έχει κατακλείσει τις φωτογραφίες και τα βίντεο των fashion influencers και των celebrities σε πλατφόρμες όπως το TikTok και το Instagram, αναδεικνύοντας την ως εκείνη που θα μας απασχολήσει περισσότερο το 2024. Πόσο τυχαίο είναι αυτό όμως; Μπορεί ένας φιόγκος που στολίζει το hairlook ή κοσμεί κάποιο ρούχο/ αξεσουάρ να συμβολίζει περισσότερα πράγματα πέρα από το προφανές; Και εν τέλει μήπως οι τάσεις που καταφέρνουν να κερδίσουν τη σχεδόν καθολική αποδοχή των γυναικών που ασχολούνται με τη μόδα και την επικαιρότητά της ξεπερνούν το στιλιστικό κομμάτι και επεκτείνονται στην κοινωνία και τις αλλαγές της; Ακόμα και στη θέση της γυναίκας την τρέχουσα περίοδο;

Γιατί το bow trend έχει αναδειχθεί η μεγαλύτερη τάση του 2024

Miu Miu, Simone Rocha, Sandy Lang core

Προσπαθώντας να δώσουμε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα χρειάζεται να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Πώς κατέληξαν οι φιόγκοι να θεωρούνται μία από τις επικρατέστερες τάσεις της εν λόγω περιόδου. Η απάντηση κρύβεται στις συλλογές που παρουσίασαν οι οίκοι Miu Miu, Simone Rocha και Sandy Lang για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2024. Εκεί, παρατηρήσαμε ρούχα και αξεσουάρ που είναι διακοσμημένα με μικροσκοπικούς αλλά και XXL φιόγκους που αποπνέουν μία θηλυκότητα, αλλά και girliness που αφορά γυναίκες κάθε ηλικίας και στιλ. Φορέματα με φιόγκους, καλσόν διακοσμημένα με φιόγκους, κορδέλες που δένουν σε φιόγκο γύρω από τα μαλλιά, παπούτσια που κοσμούνται από φιόγκους κ.ο.κ.

Κάπως έτσι, τα bows κατάφεραν να κερδίσουν τη δική τους θέση στη λίστα με τις must try τάσεις. Αμέσως, το εν λόγω στοιχείο κέρδισε την προσοχή των fashion lovers που ασχολούνται φανατικά με τα social media και κυρίως το Instagram και το TikTok. Για να μιλήσουμε με νούμερα, πληκτρολογώντας στο TikTok το hashtag #bows, εμφανίζονται 1,2 δισεκατομμύρια αποτελέσματα, ενώ το hashtag #ribbons έχει σχεδόν 185 εκατομμύρια αποτελέσματα. Τα νούμερα αυτά μεταφράζονται σε βίντεο με fashion lovers, και κυρίως άτομα της Gen Z να παρουσιάζουν τους καλύτερους τρόπους για να υιοθετήσει κάνεις το bow trend. 

Μήπως όμως δεν είναι απλώς μία ακόμα τάση; 

Bows ή αλλιώς Girl Power

Σε ένα κείμενό της στο Harper's Bazaar UK, η Senior Fashion Editor Tara Gonzalez υποστηρίζει πως η κυριαρχία του συγκεκριμένου trend συμπληρώνει κατά κάποιον τρόπο την girl power era που παρατηρείται στον πλανήτη και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως το 2023 που μόλις τελείωσε ήταν η χρονιά που η ταινία Barbie είναι αδιανόητη επιρροή στο ντύσιμο, την ομορφιά, την κοινωνική θέση της γυναίκας στον κόσμο, τη σεξουαλικότητα και την έκφρασή της. Το 2023 ήταν επίσης η χρονιά που η Taylor Swift πραγματοποίησε το Era's Tour με τις εισπράξεις να ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύρια δολάρια. Το ίδιο ισχύει και για την Beyonce με το Renaissance tour

Οι φιόγκοι λοιπόν ως το απόλυτο girly στοιχείο έρχεται να συμπληρώσει όλο αυτή την girl power διάθεση που υπάρχει τον τελευταίο καιρό. Είμαστε γυναίκες, φοράμε ό,τι μας ευχαριστεί, δεν φοβόμαστε να εκφράσουμε τη θηλυκότητά μας σε κάθε περίσταση, με κάθε ευκαιρία. 

bow trend

Πόσο σοβαρά πρέπει να αντιμετωπίζουμε το στιλ μας;

Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να αναρωτηθεί πως το bow trend ανήκει στις τάσεις που έχει έναν όριο ηλικίας. Αφορά δηλαδή κυρίως νεαρές γυναίκες της Gen Z, που αγαπούν αυτόν τον κοριτσίστικο τρόπο ντυσίματος. Ωστόσο, για ποιον λόγο να κατηγοριοποιούμε τις τάσεις ή εν γένει ό,τι μας αρέσει στον κόσμο της μόδας με βάση την ηλικία μας. Ο στόχος είναι να φοράμε ό,τι μας κάνει να αισθανόμαστε ο εαυτός μας, ό,τι μας εκφράζει, ανεξάρτητα με τον αριθμό που γράφουν τα κεράκια στην τούρτα γενεθλίων μας.

bow trend

Άλλωστε, κάθε γυναίκα έχει το απόλυτα μοναδικό στιλ, αφού είναι μέρος της προσωπικότητας και του χαρακτήρα της. Συνεπώς, μπορείτε να υιοθετήσετε μία τάση, εφόσον επιθυμείτε και θεωρείτε πως ταιριάζει με την αισθητική σας, με τον απόλυτα δικό σας τρόπο. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να προσθέσετε απλώς έναν φιόγκο στο hair look σας ή να φορέσετε ένα εντυπωσιακό φόρεμα που κοσμείται από έναν XXL φιόγκο.

Το σημαντικό είναι να θυμόμαστε πως το στιλ είναι μέρος της προσωπικής αναζήτησής μας και εξελίσσεται μαζί με εμάς. Μην φοβάστε να πειραματιστείτε με trends, μην παίρνετε το στιλ σας περισσότερο σοβαρά από ό,τι χρειάζεται. Δοκιμάστε συνδυασμούς και trends, υιοθετήστε σε μόνιμη βάση κάποια από αυτά και απορρίψτε ό,τι σας ταιριάζει. 

bow trend

Μήπως το bow trend είναι η πιο δημοκρατική τάση;

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα άποψη που υποστηρίζει η Tara Gonzalez είναι πως το bow trend είναι ίσως η πιο δημοκρατική τάση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην επικαιρότητα. Με αυτό εννοεί πως δεν χρειάζεται να ξοδέψει κανείς εκατοντάδες χρήματα για να αγοράσει κάποιο designer piece για να υιοθετήσει το trend. Αρκεί να προμηθευτεί λίγη κορδέλα, την οποία θα δέσει σε φιόγκο γύρω από την ponytail, το χερούλι της τσάντας ή όπως αλλιώς επιθυμεί. Και ακριβώς σε αυτή τη δημιουργικότητα και την ευρηματικότητα κρύβεται λίγη από τη μαγεία της μόδας. 

Με στοιχεία από το Harper's Bazaar UK. 

Διαβάστε Επίσης