Χιλιάδες λέξεις έχουν γραφτεί από δημοσιογράφους μόδας με σκοπό να πείσουν κάθε γυναίκα για την αξία της capsule γκαρνταρόμπας. Εκείνης δηλαδή που αποτελείται από κάποια διαχρονικά σχέδια, που παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο και τις τάσεις. Η αρχή κάθε νέας σεζόν μάλιστα είναι μία επιπλέον ευκαιρία, ένα νέο reminder για να φέρουμε εκ νέου στον νου μας πως η γκαρνταρόμπα μας δεν πρέπει να αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από trends που βλέπουμε στις πασαρέλες και στις νέες συλλογές των οίκων.
Χρειάζεται να στρέψουμε την προσοχή μας στην ανανέωση της ντουλάπας μας αρχικά με κάποια basic κομμάτια όπως το τζιν παντελόνι, το μαύρο φόρεμα και σακάκι, το λευκό πουκάμισο, η καμπαρντίνα, πριν ξεκινήσουμε να προσθέτουμε στη συλλογή μας κάποιο trend ή κάποια χρωματική τάση. Με άλλα λόγια χρειάζεται να δημιουργήσουμε πρώτα έναν "καμβά" μέσω αυτών των items και στη συνέχεια να ξεκινήσουμε τους πειραματισμούς. Εν τέλει όμως, υπάρχει λόγος να συμβαίνει αυτό;
Τα τελευταία χρόνια, ο κόσμος της μόδας αλλάζει δραματικά και μάλιστα με διαφορετικούς τρόπους. Από τη μία, ολοένα και περισσότερες γυναίκες προτιμούν να στρέφουν την προσοχή τους σε πιο προσεκτικά επιλεγμένες αγορές. Από την άλλη, η ταχύτητα με την οποία εμφανίζονται και εξαφανίζονται τα trends είναι ιλιγγιώδης. Κάπου στη μέση, βρίσκονται αρκετές γυναίκες, που από τη μία αγαπούν τη διαχρονικότητα και από την άλλη επιθυμούν να διατηρούν ένα updated ντύσιμο για την εκάστοτε σεζόν.
Λίγο πριν αποφασίσουμε εάν αξίζει ή όχι η δημιουργία μίας capsule γκαρνταρόμπας, θα χρειαστεί να μάθουμε την ιστορία της και τον τρόπο που εμφανίστηκε στον κόσμο της μόδας.
Πώς δημιουργήθηκε η capsule γκαρνταρόμπα;
Η πρώτη φορά που εμφανίστηκε ο εν λόγω όρος στον κόσμος της μόδας είναι το 1985, όταν η Donna Karan παρουσίασε την πρώτη δική της συλλογή μετά την εντεκάχρονη σχεδιαστική πορεία της στο πλευρό της Anne Klein. Η πρώτη συλλογή της σχεδιάστριας είχε ως τίτλο "Seven Easy Pieces” και συμβόλιζε την προσπάθεια της Donna Karan να προσφέρει σε όλες τις σύγχρονες γυναίκες ρούχα που παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο από τις τάσεις.
Τότε, τα μοντέλα που εμφανίστηκαν στην πασαρέλα φορούσαν απλώς καλσόν και ένα body. Στη συνέχεια και μπροστά στο κοινό, ξεκινούσαν να φορούν τα εφτά κομμάτια που δημιούργησε η Donna Karan. Μία φούστα, ένα παντελόνι σε loose γραμμή, ένα πουλόβερ από κασμίρ, ένα λευκό πουκάμισο. Αργότερα, η σχεδιάστρια δήλωσε σε συνεντεύξεις της πως μέρος της capsule γκαρνταρόμπας είναι επίσης το λευκό πουκάμισο, το μικρό μαύρο φόρεμα, το επίσημο φόρεμα και το μαύρο δερμάτινο μπουφάν. Σε κάθε περίπτωση, από το 1985 μέχρι σήμερα και όπως φαίνεται για πολλές δεκαετίες αργότερα, οι μετοχές των εν λόγω κομματιών πρόκειται συνεχώς να ανεβαίνουν και η στιλιστική τους αξία να παραμένει αδιαμφισβήτητη.
Πόση στιλιστική ελευθερία προσφέρει όμως αυτή η τακτική;
Κάποιοι fashion experts υποστηρίζουν πως πρόκειται για μία γκαρνταρόμπα που εν τέλει στερείται ενδιαφέροντος, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως η αξία της είναι αδιαμφισβήτητη. Αυτό που συχνά ξεχνάμε είναι πως πίσω από τη συλλογή της Donna Karan υπάρχει μία φιλοσοφία που αξίζει να αναλύσουμε περισσότερο. Η σχεδιάστρια προσπάθησε να δείξει στις γυναίκες, έναν safe, διαχρονικό και chic τρόπο για να είναι προσεγμένα ντυμένες σε κάθε περίσταση. Ωστόσο, η γενική ιδέα ήταν πως κάθε γυναίκα, λίγο πριν ξεκινήσει να προσθέτει στη γκαρνταρόμπα της τις τάσεις της εκάστοτε σεζόν που της έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον, αξίζει να στρέψει την προσοχή της στην ανανέωση των items που φορά έτσι και αλλιώς στην καθημερινότητας της.
Αυτά δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι το λευκό πουκάμισο, το μαύρο φόρεμα, το γκρι παλτό. Μπορεί να είναι το κόκκινο κοστούμι, το πουκάμισο σε leopard print, η midi σατινέ φούστα σε μπρονζέ απόχρωση. Δηλαδή, τα ρούχα που αγαπά να φορά περισσότερο στην καθημερινότητά της, εκείνα που αποτελούν τη δική της "στολή".
Η capsule γκαρνταρόμπα της Donna Karan δεν ανέδειξε απλώς τη διαχρονική κομψότητα κάποιον items, που σαφώς και έκανε. Πολύ περισσότερο όμως, μας έδειξε έναν έξυπνο τρόπο και μία διαφορετική κατεύθυνση για να δημιουργήσουμε το στιλ και τη γκαρνταρόμπα που ονειρευόμαστε.
Και θέτοντας ξανά το πολυπόθητο ερώτημα: πώς θα δημιουργήσετε τη δική σας ολοκληρωμένη γκαρνταρόμπα;
Αρχικά, δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε τις non stop αγορές. Η δημιουργία της αφορά περισσότερο το να κατανοήσετε ποια κομμάτια φοράτε περισσότερο και θέλετε να κρατήσετε, καθώς και να εντοπίσετε οτιδήποτε λείπει. "Δεν υπάρχει ανάγκη να πετάξετε τα πάντα για να ξεκινήσετε από το μηδέν" εξηγεί η Lakyn Carlton στο Harper's Bazaar UK, "Αξιολογήστε την ντουλάπα σας και εντοπίστε τα πράγματα που φοράτε ήδη, δημιουργήστε νέους συνδυασμούς και στη συνέχεια, αν πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσετε κάτι, θα κατανοήσετε καλύτερα τι είναι αυτό".
Ωστόσο, τι γίνεται εάν η ντουλάπα σας είναι γεμάτη από πολλά, πολλά ρούχα; Η Fanny Moizant, συνιδρύτρια του Vestiaire Collective, προτείνει έναν έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο. "Πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας μερικές ώρες και να δεσμευτείτε σε αυτή τη διαδικασία. Ξεκινήστε χωρίζοντας την ντουλάπα σας ανάλογα με την εποχή," αναφέρει. "Αφαιρέστε τα κομμάτια της προηγούμενης σεζόν ώστε να μπορέσετε να επικεντρωθείτε σε αυτά που θα φορέσετε τους επόμενους μήνες και στη συνέχεια κάντε στον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις: 'Είναι το εν λόγω ρούχο κάτι που φοράτε ακόμα; Είναι ένα διαχρονικό, κλασικό; Σας ταιριάζει ακόμα;'"
Τι συμβαίνει αν δεν είστε σίγουροι για ένα αντικείμενο; Η Moizant βασίζεται στο "κόλπο με τις κρεμάστρες" όταν κάνει εκκαθάριση στη ντουλάπα σας. "Στην αρχή της σεζόν, τοποθετήστε όλες τις κρεμάστρες σας στην ίδια κατεύθυνση," μας λέει. "Κάθε φορά που φοράτε ένα κομμάτι, γυρίστε την κρεμάστρα στην άλλη πλευρά. Πολύ γρήγορα μέσα στη σεζόν, θα δείτε τι φοράτε και τι όχι."
Πώς θα κατανοήσετε καλύτερα ποια κομμάτια λοιπόν από τη συλλογή σας; Αυτή είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο και λίγη παραπάνω σκέψη. Αφού έχετε αφαιρέσει τα κομμάτια που δεν χρειάζεστε πλέον ή εκείνα που δεν ταιριάζουν πια στο στιλ σας, με μία πρώτη ματιά σίγουρα θα μπορείτε να ξεχωρίσετε τις ελλείψεις της γκαρνταρόμπας σας. Διαφορετικά, θα τις καταλάβετε καλύτερα στην καθημερινότητά σας. Σε περίπτωση που θέλετε να δημιουργήσετε ένα look και σας λείπει ένα βασικό item, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να δημιουργήσετε μία λίστα με αυτά, ώστε την επόμενη φορά να ξεκινήσετε τις αγορές σας από αυτά.
Μπορείτε να προσθέσετε κάποια trends στην capsule γκαρνταρόμπα σας; Ο στόχος είναι να δημιουργήσετε μία συλλογή από ρούχα που ταιριάζουν στο προσωπικό στιλ σας και σας αντιπροσωπεύουν. Εάν ανήκετε στην κατηγορία των fashion lovers είναι αρκετά δύσκολο να μείνετε μακριά από τα trends της σεζόν. Η λύση, όπως πάντα, είναι η ισορροπία. Επιλέξτε προσεκτικά τα trends που θα προσθέσετε στη συλλογή σας και σιγουρευτείτε πως όντως σας αρέσουν λίγο πριν κάνετε οποιαδήποτε αγορά. Εάν πιστεύετε πως πρόκειται να φορέσετε το εν λόγω item με αρκετούς τρόπους, τότε σίγουρα αξίζει να επενδύσετε σε αυτό.
Και τελικά, μήπως δεν είναι και τόσο σημαντικό να δημιουργήσετε τη δική σας capsule γκαρνταρόμπα; Όσο περίπλοκο κι αν μοιάζει το debate που αφορά το εν λόγω θέμα, η κατάληξη θα είναι πάντα η ίδια. Είναι σίγουρα σημαντικό να δημιουργήσετε τη δική σας καλά οργανωμένη και ενημερωμένη γκαρνταρόμπα, θέτοντας ως προτεραιότητα τις προσωπικές προτιμήσεις σας. Τα ρούχα και αξεσουάρ δηλαδή που αγαπάτε να φοράτε και με τα οποία νιώθετε κομψές.