Η Καλιφόρνια γίνεται η πρώτη Πολιτεία που απαγορεύει οριστικά τη γούνα

Μια σημαντική κίνηση για τα δικαιώματα των ζώων που επηρεάζει τη βιομηχανία της μόδας.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η Καλιφόρνια είναι πλέον και επίσημα η πρώτη Πολιτεία που απαγορεύει την πώληση και την παραγωγή νέων προϊόντων από γούνα. 

Το Σάββατο ο Κυβερνήτης Gavin Newsom υπέγραψε δύο νέους νόμους για τα δικαιώματα των ζώων ενώ επιπλέον υπέγραψε ακόμα ένα άρθρο με το οποίο η Καλιφόρνια γίνεται η τρίτη Πολιτεία που θέτει σημαντικούς περιορισμούς στα ζώα που συμμετέχουν σε θεάματα στο τσίρκο. 

Με το νέο νόμο όσοι ζουν στην Καλιφόρνια δεν θα μπορούν να πουλούν ή να κατασκευάζουν ρούχα, παπούτσια ή τσάντες από γούνα από τις αρχές του 2023. To Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο είχαν ήδη απαγορεύσει το εμπόριο γούνας εδώ και καιρός. 

"Η Καλιφόρνια είναι πρωτεργάτης σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα των ζώων και αυτό σφραγίζεται και σήμερα με την υπογραφή του νέου νόμου. Πρόκειται όμως να κάνουμε περισσότερα από αυτό. Θέλουμε ο κόσμος να καταλάβει ότι τα άγρια ζώα, όπως οι αρκούδες και οι τίγρεις δεν έχουν λόγο να βρίσκονται στο τσίρκο και να πηδούν μέσα από φλόγες" είπε στη δήλωσή του ο Newsom. 

Τα νέα μέτρα καλωσόριζαν και οι οργανώσεις που ασχολούνται με τα δικαιώματα των ζώων, αλλά και οι ακτιβιστές. Η Kitty Block, CEO και πρόεδρος του Humane Society των HΠΑ είπε σε δήλωσή της: "Η υπογραφή αυτών των άρθρων υπογραμμίζει το ότι οι καταναλωτές σήμερα δεν θέλουν τα ζώα να υποφέρουν για χάρη της μόδας. Περισσότερες πόλεις αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Καλιφόρνια και οι λίγοι retailers και brands που ακόμα πουλούν γούνα θα αναγκαστούν να βρουν cruelty free εναλλακτικές. Συγχαίρουμε τους νομοθέτες που έκαναν επίσης παράνομο το κυνήγι της αγριόγατας στην Πολιτεία. Κάποιες άλλες Πολιτείες έχουν επίσης λάβει μέτρα, μετά από τη σημαντική μείωση του πληθυσμού των ζώων όμως η Καλιφόρνια με τον νόμο της πήγε το θέμα ένα βήμα παραπέρα για να σταματήσει αυτό τη βάρβαρη συνήθεια. Ευχαριστούμε τον Κυβερνήτη Newsom και τις Laura Friedman και Sydney Kamlager για τις ενέργειές τους."

Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις στο νόμο της Καλιφόρνια, ο οποίος δεν εφαρμόζεται σε χρησιμοποιημένα προϊόντα, ή σε άλλα που προορίζονται για θρησκευτικούς λόγους. Η απαγόρευση επίσης εξαιρεί το εμπόριο δέρματος, γούνας σκύλου και γάτας, βοοειδών, και δέρματος προβάτων και ελαφιών, και οτιδήποτε διατηρείται μετά από ταρίχευση, σύμφωνα με το Associated Press. 

Ακόμα και έτσι όμως ο νόμος θα έχει πολύ έντονη επίπτωση στη βιομηχανία της γούνας, που έφερε στην Αμερική το 2014 1.5 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με το Fur Information Council. H παραβίαση του νόμου στην Καλιφόρνια θα επιφέρει πρόστιμα που θα φτάνουν και τα 1000 δολάρια.