Ένα ντοκιμαντέρ για τον Yves Saint Laurent προβάλλεται 20 χρόνια μετά τη δημιουργία του

Ο σύντροφός του, Pierre Bergé, είχε απαγορεύσει την προβολή της ταινίας "Yves Saint Laurent: The Last Collections".

"Δεν πρέπει ποτέ να μπερδεύουμε την κομψότητα με τη σνομπ συμπεριφορά" έλεγε o Yves Saint Laurent. Γι' αυτήν αλλά και για πολλές άλλες απόψεις του που μαρτυρούσαν το πόσο ταλαντούχος, με πλούσιο εσωτερικό κόσμο, ευαισθησίες και ευγένεια είναι, λατρεύτηκε όσο λίγοι δημιουργοί. Πολλοί γνώρισαν την επιτυχία, όμως δεν ήταν όλοι εξίσου αγαπητοί στο κοινό. Ο Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent είχε καταφέρει να μπει, όχι μόνο στη ντουλάπα, αλλά και στην καρδιά του κοινού που τον ακολουθούσε πιστά σε κάθε βήμα του. 

Ένα ντοκιμαντέρ για τον Yves Saint Laurent προβάλλεται 20 χρόνια μετά τη δημιουργία του
O Yves Saint Laurent με το σύντροφο και στενό συνεργάτη του Pierre Bergé.

Το 1998 ο Olivier Meyrou πλησίασε τον Pierre Bergé, τον στενό συνεργάτη και σύντροφο του ιστορικού σχεδιαστή και του ζήτησε να τον βοηθήσει να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για τον Yves. Όντως έτσι έγινε, ο Meyrou παρακολούθησε πολύ στενά το ζευγάρι, ακόμα και τις πιο προσωπικές τους στιγμές, και όχι μόνο τις επαγγελματικές. Αν και κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, μόλις ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα, ο Bergé αρνήθηκε να δει το υλικό και απαγόρευσε την κυκλοφορία του, βάζοντας "στο συρτάρι" τη δουλειά του σκηνοθέτη επ' αόριστον. Μόλις δυο χρόνια πριν το θάνατό του, το 2015, ο Pierre Bergé έδωσε τελικά τη συγκατάθεσή του και "απελευθέρωσε" το υλικό. Έτσι, σχεδόν 20 χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του, το ντοκιμαντέρ τελικά βλέπει τα φώτα της δημοσιότητας. 

"Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη περίοδος. Το τέλος πλησίαζε και θεωρώ ότι ήθελε ένα τελευταίο "πορτρέτο" του οίκου και έτσι όταν μου πρόσφερε την ευκαιρία, είπα αμέσως ναι, παρόλο που δεν ήξερα τίποτα για τη βιομηχανία της μόδας. Ο Saint Laurent ήταν μία μυθική φυσιογνωμία και ήθελα να αποδώσω την ανθρώπινη πλευρά πίσω από την ιδιοφυΐα" είπε ο Meyrou στο AnOther για το ντοκιμαντέρ που κατάφερε να ολοκληρώσει το 2001, ένα χρόνο δηλαδή πριν ο Yves Saint Laurent αποσυρθεί. 

Αυτή τη φορά προσεγγίζεται με διακριτικό τρόπο η ιδιαίτερη σχέση που είχαν μεταξύ τους οι Bergé και Saint Laurent και αποτυπώνεται το πώς ο πρώτος διαχειριζόταν τα πάντα γύρω από τον σχεδιαστή. Η δημιουργικότητα ήταν το κλειδί πίσω από κάθε απόφαση που έπαιρνε, σημαντική ή ασήμαντη, ενώ φρόντισε με κάθε τρόπο να κρατάει ευχαριστημένο τον Yves Saint Laurent. "O οίκος ήταν μια μικρογραφία της Γαλλίας στις αρχές του 20ου αιώνα. Οι εργαζόμενοι, οι εκατομμυριούχοι, οι δημιουργοί, όλοι κάτω από την ίδια στέγη" εξηγεί ο Meyrou περιγράφοντας την εμπειρία του να γυρίσει το εν λόγω ντοκιμαντέρ. "Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων προσπαθούσα να φανταστώ τι συνέβη την πρώτη φορά που συναντήθηκαν, όταν ο Yves ήταν 26 και ο Bergé 32. Έκαναν έρωτα στη φαντασία μου, γεγονός που μάλλον ήταν αλήθεια, και το επόμενο πρωί ξυπνούσαν και ο Bergé έλεγε στον Yves "είσαι ο πιο σπουδαίος σχεδιαστής του πλανήτη και ο κόσμος θα το μάθει" και κάπως έτσι ξεκινούσε η μέρα τους". 

Αν και τονίζει πως ίσως κάποιοι ταραχτούν βλέποντας τον Yves Saint Laurent λίγο πριν το τέλος, ηλικιωμένο και εμφανώς καταβεβλημένο από το χρόνο, ο Meyrou νιώθει ικανοποίηση που το ντοκιμαντέρ του πλέον βλέπει τα φώτα της δημοσιότητας.

Δείτε το τρέιλερ του "Yves Saint-Laurent: The Last Collections”: