Jean Seberg | 10 φωτογραφίες που αποδεικνύουν πώς ήταν η απόλυτη style heroine

Τα πιο inspiring looks της ηθοποιού που καθόρισε το γαλλικό στυλ.

Η Jean Seberg, πρωτοπόρος της αισθητικής του pixie haircut, και η Jane Birkin, η οποία δημιούργησε την μποέμ και laid-back παριζιάνικη αισθητική, καλλιέργησαν μαζί ένα νωχελικό look που προσπάθησαν να μιμηθούν εκατομμύρια γυναίκες. Η Αμερικανίδα ηθοποιός και η Βρετανίδα τραγουδίστρια ενστερνίστηκαν το 'je ne sais quoi' των Γαλλίδων και αποτέλεσαν πρότυπο τόσο με το στυλ όσο και με τον τρόπο ζωής τους για τις γενιές που ακολούθησαν.

Η ζωή της Seberg δεν έγινε τόσο γνωστή όσο της Birkin, αλλά το 2020 έλαβε την προσοχή που της αξίζει μέσα από μια βιογραφική ταινία με πρωταγωνίστρια την Kristen Stewart. Γεννημένη στην Αϊόβα, η Seberg απέκτησε τη φήμη της με την ταινία Breathless του Jean-Luc Godard, που την εδραίωσε ως πρόσωπο του νέου κύματος.  Λίγα χρόνια αργότερα, η Seberg αισθάνθηκε απογοητευμένη από τον κόσμο του κινηματογράφου και έγινε μέλος του κόμματος Black Panther στις ΗΠΑ.

Το  trailer της ταινίας Seberg με την Kristen Stewart

Όταν το FBI αντιλήφθηκε την υποστήριξη της ηθοποιού προς τους Black Panthers, ξεκίνησε μια επιτυχημένη εκστρατεία για τον εκφοβισμό και την παρενόχληση της Seberg, με αποκορύφωμα τη δημιουργία μιας ψεύτικης ειδησεογραφικής ιστορίας που συνέβαλε στην τελική κατάρρευση της ηθοποιού. Το ευρέως δημοσιευμένο άρθρο υποστήριξε ότι το μωρό που κυοφορούσε η ηθοποιός δεν ήταν του συζύγου της αλλά ενός μέλους του κόμματος.  Το άγχος που προκλήθηκε στη Seberg είχε ως αποτέλεσμα να γεννήσει πρόωρα και το κοριτσάκι της να πεθάνει δύο μέρες αργότερα. 

Εννέα χρόνια μετά τον θάνατο του παιδιού της, η Seberg αφαίρεσε τη δική της ζωή. Μαχήτρια της κοινωνικής δικαιοσύνης, η Seberg υπήρξε πολλά περισσότερα από ένα style hero. Οι στυλιστικές της επιλογές αποτελούσαν μια προβολή της σύγχρονης και ελεύθερης φύσης. Το σήμα κατατεθέν της ήταν φυσικά το pixie crop, τα slouchy Breton tops, τα cigarette pants και οι μπαλαρίνες. Αγαπούσε τα oversized shirts, τα chunky πλεκτά και τα Peter Pan collars. Και ποιος μπορεί να ξεχάσει το T-shirt με το Herald Tribune logo που φόρεσε στο πλευρό του Jean-Paul Belmondo στην ταινία Breathless. Ξεχωρίζουμε κάποια από τα πιο inspiring looks της. 

Keeping it simple: Η Seberg σε μια αγορά του Παρισιού.

Φωτογραφημένη στο διαμέρισμά της στη Νέα Υόρκη το 1957, φορώντας floral cigarette pants και κλασικό λευκό πουκάμισο.

Η Seberg με αντρικό πουκάμικο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Bonjour Tristesse το 1958 με τη γαλλίδα συγγραφέα και σεναριογράφο, Francoise Sagan.

Με chunky πλεκτό πουλόβερ το 1959.

Καπέλο για τον ήλιο και μπλούζα με κομψή λαιμόκοψη,  από το 1960.

Πολλά χρόνια πριν την Alexa Chung, η Jean Seberg υπήρξε πρωτοπόρος του Peter Pan collar shirt.

Ο ορισμός του γαλλικού στυλ με ψηλόμεσο τζιν και slouchy Breton top.

Φόρεσε ένα sequinned top με μεταξωτή slip skirt στην ταινία Les Oiseaux vont mourir au Perou, στη Γαλλία το 1967.

Ταξιδιωτικό στυλ: Η Seberg είχε συνδυάσει μαντήλι στο κεφάλι με κομψό πανωφόρι, το 1957/

Η προσέγγιση της Seberg στα βραδινά ρούχα - διαχρονική με ένα διακοσμητικό στοιχείο - είναι τόσο σύγχρονη τώρα όσο ήταν τότε.