Prada SS22 | Μία απόλυτα μοντέρνα πρόταση για το σέξι στη νέα εποχή

Το show πραγματοποιήθηκε σε παράλληλο χρόνο από Μιλάνο και Σανγκάη.

Είτε εν τέλει βρίσκει κανείς γόνιμη τη συνύπαρξη δύο ταλαντούχων και επιδραστικών σχεδιαστών είτε αποπροσανατολιστική της κληρονομιάς του οίκου Prada, το σίγουρο είναι ότι η Miuccia Prada και ο Raf Simons έχουν πάντα κάτι ενδιαφέρον να καταθέσουν στη μόδα. Οι συλλογές που δημιούργησαν από κοινού, ξεκινώντας από εκείνη της σεζόν SS21, είναι προτάσεις που διαβάζουν με συγκλονιστική συνέπεια την κάθε εποχή και ξεκάθαρα προσβλέπουν στο μέλλον, ενώ επαναπροσδιορίζουν διαρκώς το μοντέρνο, δημιουργώντας μία νέα ταυτότητα για τη γυναίκα Prada. Τα πράγματα δεν ήταν πολύ διαφορετικά και στη συλλογή για την Άνοιξη 2022 όπου το δυναμικό ντουέτο παρουσίασε στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μόδας του Μιλάνου, σ' ένα παράλληλο fashion show που πραγματοποιήθηκε live από το Μιλάνο και τη Σανγκάη. Εξάλλου, οι τεχνολογίες και οι δυνατότητες που αυτές προσφέρουν βρίσκονται εδώ και καιρό στο επίκεντρο της δημιουργικής ανησυχίας των δυο καλλιτεχνικών διευθυντών του ιστορικού οίκου και όπως δηλώνουν και στον πρόλογο της τωρινής παρουσίασης, "το show για τη γυναικεία συλλογή Prada SS22 είναι ένα φόρος τιμής στη μοναδική εμπειρία του runway και τη δύναμη που έχει η τεχνολογία να ξεπερνά τα σύνορα και να ενώνει. Είναι μια γιορτή για τη μόδα και τη κοινότητα".

H collection

Πώς αντιλαμβάνονται, όμως, η Prada και ο Simons, αυτή τη "γιορτή"; Τα μοντέλα στις πασαρέλες που ο οίκος διοργάνωσε ταυτόχρονα σε Ιταλία και Κίνα, εμφανίζονται χωρις τεράστιες ή εντυπωσιακές παραλλαγές ανάμεσα στα looks που φιλοξενήθηκαν σ' αυτές- ήταν, μάλιστα, ακριβώς ίδια και στα δυο runways. Τα δερμάτινα moto jackets και τα δερμάτινα blazers, οι στενές μίνι φούστες με ουρά, τα φωτεινά μίντι φορέματα που δείχνουν φορεμένα ανάποδα (η πλάτη είναι ανοιχτή όπως σ' ένα πουκάμισο κι από μέσα προεξέχει η αγκράφα μίας ζώνης), τα lace up φαρδιά σακάκια, τα πουλόβερ με ανάγλυφο μπούστο, όλα είναι κομμάτια που επαναλαμβάνονται στη συλλογή σε μικρές διαφοροποιήσεις κυρίως σε χρώματα [σ.σ. αξίζει, βεβαίως, να αναφέρουμε ότι τα color combos και τα χρώματα που παρελάμβει η συλλογή Prada SS22 είναι από τα πιο δυνατά της σημεία].

Στη μόδα που προτείνει η Prada για την Άνοιξη ο "σκληρός" χαρακτήρας, όπως αυτός αποτυπώνεται στις leather υφές, και τα ανδρόγυνα στοιχεία, ευδιάκριτα στις polo μπλούζες και τα ανδρικά σακάκια, δίνουν τα χέρια με απόλυτα θηλυκά σχέδια, όπως είναι οι μίνι φούστες και τα μίνι φορέματα, οι "open backs" και η απουσία τοπ μέσα από τα σακάκια και τα jackets, και φυσικά, οι μυτερές γόβες. Ωστόσο, η γενική αίσθηση δεν είναι αυτή μιας συλλογής που αναδεικνύει τη θηλυκότητα με την κλασική έννοια του όρου, τα looks μοιάζουν παρά την επαναστατική προσωπικότητα, τις αποκαλυπτικές λεπτομέρειες και το έντονο παιχνίδι των αντιθέσεων (feminine- masculine, casual formal, black - bright) , αρκετά "άκαμπτα", αυστηρά δομημένα παρά το sexiness και genderless με περιθώρια αμφισβήτησης. Έστω κι έτσι, παραμένουν ακαταμάχητα δελεαστικά, σαν "κεραυνοβόλος έρωτας". 

Ο Raf Simons και η Miuccia Prada έχουν μιλήσει αρκετά για την ιδέα της "στολής" που διέπει τη φιλοσοφία τους και κάθε φορά μοιάζει να καταθέτουν μία διαφορετική πρόταση για να προσδιορίσουν τι ακριβώς εννοούν. Παράλληλα,  επαναπροσδιορίζουν διαρκώς την έννοια του σύγχρονου και του πρωτοποριακού, εξαφανίζοντας σ' αυτή την collection ακόμα και το μεταλλικό logo τους από τις δημιουργίες. Στα νέα σύνολα Prada το σύμβολο που προσδιορίζει το brand δεν είναι παρά ένα κενό, "καθαρό" υφασμάτινο τρίγωνο.  Για την επόμενη σεζόν, η γυναίκα της Prada καλείται να φορέσει τη στολή του "νέου σέξι", που εμφανίζεται ανώτερο από οποιοδήποτε περιορισμό και προσδιορισμό. 

Δείτε το video με το show: 

Τα Looks

Prada SS22

Prada SS22

Prada SS22

Prada SS22

Prada SS22

Prada SS22

Prada SS22

Prada SS22