2021-22 Métiers d’art | H Chanel τιμά την τέχνη του χειροποίητου

Το show παρουσιάστηκε στο νέο κτήριο le19M, που θα φιλοξενεί στο εξής τους δεξιοτέχνες συνεργάτες της.

Όπως κάθε Δεκέμβριο από το 2002, έτσι και φέτος ο οίκος Chanel παρουσίασε τη Métiers d’art συλλογή του, με την οποία αποτίνει φόρο τιμής στους τεχνίτες με τους οποίους συνεργάζεται για να αποδώσει τις μοναδικές χειροποίητες λεπτομέρειες στις δημιουργίες τους. Η 2021/22 Métiers d’art, ωστόσο, συνδυάστηκε και με μια πρωτοβουλία- ορόσημο για τον οίκο: την αποκάλυψη του κτηρίου που θα φιλοξενεί στο εξής τους επί σειρά ετών δεξιοτέχνες συνεργάτες της.

Το show πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου στο Le19M, το ολοκαίνουργιο κτήριο που οραματίστηκε η Chanel και σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Rudy Ricciotti για να στεγάσει τα Métiers d’art εργαστήρια. To Le19M, που πήρε το όνομά του από το 19ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού στο οποίο βρίσκεται, αλλά και από τον αγαπημένο αριθμό της Coco Chanel, φιλοξενεί ήδη 600 τεχνίτες, ανάμεσά τους τα μέλη του ιστορικού Maison Lesage, που εξειδικεύεται στο χειροποίητο κέντημα, και του Atelier Montex, που επίσης εξειδικεύεται στο κέντημα και τα πλεκτά, οι χρυσοχόοι του εργαστηρίου Goossens, το πιλοποιείο Maison Michel, το εργαστήριο Lemarié που ασχολείται με τα φτερά, το Atelier Lognon που έχει ειδίκευση στα πλισέ υφάσματα που χρησιμοποιούνται στην υψηλή ραπτική και ο κατασκευαστής παπουτσιών Massaro.

Όπως εξηγεί η Virginie Viard, καλλιτεχνική διευθύντρια της Chanel, "Είναι ένας ατελείωτος, πολύ ανοιχτός χώρος με μια πρόσοψη διακοσμημένη με λεπτές στήλες από λευκό τσιμέντο που θυμίζουν νήματα, έναν κήπο, όμορφα μονοπάτια και μια μεγάλη αίθουσα γκαλερί στην οποία θα φιλοξενούνται εκθέσεις. 

2021-22 Métiers d’art | H Chanel τιμά την τέχνη του χειροποίητου

Ζήτησα από τον Dimitri Chamblas να χορογραφήσει το φιλμ που παρουσιάσαμε πριν από το show. To κουτί της πρόσκλησης περιλαμβάνει μία συλλογή από κείμενα των ράπερ Claude MC Solaar και Abd Al Malik, και συγγραφεών όπως οι Sarah Chiche, Anne Berest και Nina Bouraoui, οι οποίοι αφηγούνται τη δική τους εκδοχή για το κτήριο le19M που φιλοξενεί τα Maisons d’art.

Υπάρχει επίσης μία σειρά από καρτ-ποστάλ με στιγμιότυπα από τα animated φιλμ που δημιούργησε το στούντιο REMEMBERS. Ήθελα το κάθε μοντέλο, που σχεδίασε διαφορετικός εικονογράφος, να αντιπροσωπεύει κι από έναν οίκο Maisons d’art και να εξελίσσεται σε μία μικρή ιστορία εμπνευσμένη από τα icon της Chanel. Ήθελα να απεικονίσω κάθε Οίκο όσο το δυνατόν καλύτερα, αλλά μ' ένα twist". 

Η collection 

"Μητροπολιτική, ωστόσο σοφιστικέ" με τα λόγια αυτά περιγράφει η Viard τη συλλογή 2021/22 Métiers d’art  που σχεδίασε για την Chanel, όπου φυσικά όλοι οι κυρίαρχοι κώδικες της κληρονομιάς του οίκου είναι εκεί: tweed σακάκια και παλτό, ταγέρ, bijoux, ροζ τόνοι και δίχρωμες Mary Janes. Όμως, η Viard φροντίζει να τους μπολιάσει με στοιχεία της streetwear αισθητικής, με αποτέλεσμα κομμάτια όπως bomber jackets με φούτερ μανίκια, graffiti-style διάκοσμοι κεντημένοι με πούλιες πάνω σε τζάκετ, ογκώδη πλεκτά σετ με βερμούδα σε χρώματα όπως το μοβ ή το royal μπλε, ξεβαμμένα jeans κ.ά, τα οποία αξιοποιεί ώστε να αναδείξει όσο περισσότερο την υψηλή δεξιοτεχνία και την χειροποίητη τεχνική των συνεργατών της.  

"Πολλά από τα κεντήματα και τους κεντητούς διάκοσμους εμπνέονται από την ίδια τη δομή του κτηρίου, όπως αυτά από το Atelir Montex που είναι πολύ graphic και σε πούλιες από ασήμι", σημειώνει χαρακτηριστικά η Viard.

Τα Looks