Τάσεις 2022 | Τα παπούτσια που θα φορέσουμε την άνοιξη

Οι 8 top τάσεις στα παπούτσια όπως προκύπτουν από τις κολεξιόν Άνοιξη- Καλοκαίρι 2022.

Για τη μόδα οι ημερομηνίες και ο χρόνος είναι σχετικές. Οι κολεξιόν της σεζόν Άνοιξη - Καλοκαίρι 2022 έκαναν το ντεμπούτο τους στις πασαρέλες τον Σεπτέμβριο του 2021 - και η μόδα ετοιμάζεται σε λίγο καιρό να μας συστήσει τις επόμενες, για το Φθινόπωρο του 2022. Αυτό σημαίνει ότι οι τάσεις 2022 είναι έχουν ήδη γίνει γνωστές και μένει να διαπιστώσουμε ποιες απ' αυτές θα αγαπήσουν περισσότερο οι insiders της μόδας και οι αγοραστές. 

Κεφάλαιο "Παπούτσια"

Όσο λατρεύουμε να ξεχωρίζουμε τα ρούχα που προτείνουν οι σχεδιαστές κάθε σεζόν, άλλα τόσο ενθουσιασμό προκαλούν και τα αξεσουάρ. Εξάλλου, ποτέ ένα σύνολο δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένο χωρίς αυτά, και ειδικά για τα παπούτσια η σημασία που δίνεται και το ενδιαφέρον είναι πάντα αυξημένα. Οι γυναίκες λατρεύουν σχεδόν ευλαβικά τα παπούτσια και για τον "έρωτα" αυτό έχουν γραφτεί χιλιάδες γνωμικά και αναλύσεις. Ποια είναι, όμως, τα ζευγάρια που μας προτείνουν οι σχεδιαστές για την Άνοιξη του 2022

#1 Chunky Sandals

Μπορεί αυτή η χρονιά να ανήκει στα παπούτσια που ...έμειναν πίσω στη διάρκεια της πανδημίας (βλ. ψηλοτάκουνα, party shoes, statement), ωστόσο οίκοι όπως Hermès, Max Mara και Gabriela Hearst δεν έχουν σκοπό να τελειώνουν έτσι απλά με την άνεση. Τα chunky sandals, δηλαδή τα πέδιλα με ογκώδεις σόλες, είναι η πρόταση τους για χαλαρή κομψότητα και αποδεδειγμένη άνεση την προσεχή σεζόν. 

Τάσεις 2022 | Τα παπούτσια που θα φορέσουμε την άνοιξη
Max Mara SS22

Hermes SS22
Hermès SS22

#2 Πλατφόρμες 

Φέτος είναι η χρονιά της πλατφόρμας και αυτό που ξεκίνησαν τη σεζόν Φθινόπωρο - Χειμώνας 2021-22 οίκοι όπως Versace και Prada, συνεχίζουν με επιτυχία οι Acne, Saint Laurent και Coperni για την Άνοιξη - Καλοκαίρι 2021. Τα vibes των '70s εξάλλου που τις συνοδεύουν ανταποκρίνονται ιδανικά στη γενικότερη τάση για αναβίωση της vintage αισθητικής, και οι platforms αναλαμβάνουν να το πράξουν μέσα από σύγχρονα, ανανεωμένα σχέδια- που ήδη έχει γίνει ξεκάθαρο από τις προτιμήσεις των fashionistas ότι θα φορεθούν πολύ. 

Coperni SS22
Coperni SS22.

Saint Laurent SS22
Saint Laurent SS22.

#3 Clogs 

Η αρχή έγινε από τον Hermès στην κολεξιόν του για το Καλοκαίρι 2021. Η εκλεπτυσμένη εκδοχή ενός ζευγαριού που δεν είχε ποτέ τον τίτλο του "elegant", όπως την παρουσίασε ο γαλλικός οίκος, έδωσε έμπνευση και σε άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα. Givenchy, Ganni, Chloé επιμένουν στην αδιαμφισβήτητη άνεση των clogs και τους εξασφαλίζουν μια θέση ανάμεσα στα παπούτσια που θα φορεθούν κι αυτή την Άνοιξη - Καλοκαίρι. 

Ganni SS22
Ganni SS22.

Givenchy SS22
Givenchy SS22.

#4 Statement Heels

Ολόκληρη η τάση θα μπορούσε να αποδοθεί σ' έναν μόνο οίκο: Loewe. Η συλλογή SS22 που παρουσίασε ο J.W. Anderson δεν είχε μόνο παράδοξο και εκκεντρικό RTW, αλλά και μία σειρά από παπούτσια με πολύ ιδιαίτερο τακούνι. Σε μία περίπτωση, τα πέδιλα της συλλογής διαθέτουν ένα μπουκάλι από βερνίκι ως σχέδιο τακουνιού, σε άλλη ένα ανάποδο τριαντάφυλλο, μία μπάρα σαπουνιού ή ένα σπασμένο αβγό(!). Τα statement heels, ωστόσο, δεν έμειναν αποκλειστικά σ' αυτή τη συλλογή, καθώς και ο Olivier Rousteing στη συλλογή του για τον οίκο Balmain παρουσίασε πέδιλα με chainlink τακούνι. 

Loewe SS22
Loewe SS22
 
Balmain SS22
Balmain SS22.

#5 Υβριδικά στιλ 

Αν κάτι έμεινε από το comfort style στη διάρκεια της πανδημίας, είναι η ανάγκη και η επιθυμία να νιώθουμε άνετα με ό,τι φοράμε. Η διαπίστωση αυτή φαίνεται πώς απασχόλησε αρκετά τους σχεδιαστές που στις συλλογές τους αναζήτησαν τρόπους για να συνδυάσουν το comfort με τη δημιουργική φαντασία. Κάπως έτσι προέκυψαν και ζευγάρια παπουτσιών που συνδυάζουν σ' ένα μοντέλο διαφορετικά στιλ. Οι Mary Janes του οίκου Dior από την SS22 συλλογή του αποτελούν ένα υβρίδιο της πολύ θηλυκής γόβας με sneakers, ενώ ο οίκος Versace κάνει μια μίξη ανάμεσα στα loafers και τις πλατφόρμες

Dior SS22
Dior SS22.
 
Versace SS22
Versace SS22. 

#6 Round-Toe

Σε μία περίοδο που η μόδα έχει κάνει σημαία της το "σέξι", η επιστροφή των παπουτσιών με στρογγυλή μύτη μοιάζει κάπως ξένη. Το σέξι εξάλλου θα συμβαδίζει πάντα με τις μυτερές γόβες, όμως οίκοι όπως Loewe και Coach είδαν στα round-toe παπούτσια μία πρόταση για κάτι διαφορετικό και μια καλή αφορμή για ανανέωση σ' ένα ζευγάρι που αποπνέει "καθωσπρεπισμό". 

Loewe SS22
Loewe SS22.
Coach SS22
Coach SS22.

#7  Furry παπούτσια 

Το 2018, οπότε ο οίκος Gucci δημιούργησε το απόλυτο It shoe της χρονιάς, τα furry slippers, δεν απέχει πολύ από το 2022. Τα παπούτσια με γούνινη επένδυση, εσωτερικά ή εξωτερικά, δεν έφυγαν ποτέ εντελώς από τη μόδα, αλλά παρά τον cozy χαρακτήρα τους που τα κάνει να αρμόζουν περισσότερο στο στιλ του χειμώνα, η μόδα έχει αποφασίσει ότι τα furry παπούτσια μπορούν να σταθούν εξαιρετικά και την άνοιξη. Πέδιλα με γούνινο περίβλημα όπως αυτά στη SS22 συλλογή του Fendi ή στον πάτο του παπουτσιού, όπως αυτά του οίκου Altuzarra, είναι ενδεικτικά της τάσης που προτείνει η μόδα για την Άνοιξη 2022. 

Fendi SS22
Fendi SS22.

Altuzarra SS22
Altuzarra SS22. 

#8 Ultra-feminine

Η "υπερ-θηλυκότητα" εκδηλώνεται στα παπούτσια της προσεχούς σεζόν μέσα από έντονους διάκοσμους με πετράδια και κρυστάλλους, γυαλιστερές επιφάνειες (metallics), φιόγκους και υπερβολικά pointy toes. Πέδιλα όπως αυτά στις συλλογές Tom Ford και Giambattista Valli είναι ενδεικτικά της τάσης που θέλει να αναδείξει τη θηλυκότητα σε υπερθετικό βαθμό. 

Tom Ford SS22
Tom Ford SS22. 

Giambattista Valli SS22
Giambattista Valli SS22.