Άνοιξη 2022 | Το γυμνό δέρμα είναι πάλι στη μόδα

Αυτή τη φορά όμως είναι κάτι πέρα από απλά σέξι.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Οι συλλογές για την Άνοιξη 2022 αποκαλύπτουν το πώς η μόδα οραματίζεται τη ζωή μετά την πανδημία. Το όραμα συνοψίζεται με μια θετική body conscious φιλοσοφία, αλλά με τον αποχαιρετισμό στα oversized ρούχα που είχαν επικρατήσει την τελευταία δεκαετία, όταν η Phoebe Philo τα καθιέρωσε στον Céline. Τα σουτιέν πρωταγωνίστησαν: τριγωνικά κάτω από μπλέιζερ ή cropped bomber jackets στον Fendi, σπορ συνδυασμένα με μεταξωτά σορτς στον Dior, λωρίδες υφάσματος σε ρόλο τοπ στον Missoni. Για τη Miuccia Prada ο στηθόδεσμος έγινε εμμονή: με κοντή φούστα στον οίκο Miu Miu και ραμμένος μέσα από πολύχρωμα πλεκτά για τον οίκο Prada σε συνεργασία με τον Raf Simons.

Στη Chanel ένα bouclé μίνι ίσα που έκρυβε το κάτω μέρος του μπικίνι. Ο Olivier Rousteing στον οίκο Balmain παρουσίασε σακάκια με αιχμηρούς ώμους συνδυάζοντάς τα με τα cups του στηθόδεσμου και string που διακρίνεται πάνω από το παντελόνι. Η Loewe λάνσαρε αστεία ανοίγματα στα γόνατα, ενώ το δίδυμο Eckhaus Latta δημιούργησε ένα T-shirt που διπλώνει στη μέση και δημιουργεί έναν κορσέ.

Άνοιξη 2022 | Το γυμνό δέρμα είναι πάλι στη μόδα
Fendi SS'22

Η αλλαγή στάσης της μόδας απέναντι στη σεξουαλικότητα και στον ιδανικό τύπο σώματος προέρχεται λιγότερο από τους σχεδιαστές και περισσότερο από την ατμόσφαιρα της μετα-#MeToo, μετα-COVID-19, μετα-φύλου εποχής. Οι Άγγελοι της Victoria’s Secret κρέμασαν τα φτερά τους εδώ και έναν χρόνο εν μέσω θυελλωδών συζητήσεων περί εκμετάλλευσης του γυναικείου σώματος, δίνοντας τη σκυτάλη σε μοντέλα αυτοπροσδιοριζόμενα ως non binary, που επιδεικνύουν ρούχα τα οποία μέχρι πρόσφατα αναγνωρίζαμε ως γυναικεία. Ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα για το ποιος φοράει τι, πότε και πώς έχει πλέον ανατραπεί.

Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε αν όλα αυτά είναι απλώς μια αντίδραση σε μια παρατεταμένη περίοδο εγκλεισμού ή αν πρόκειται για τις πρώτες ενδείξεις μιας ουσιαστικής αλλαγής στο θέμα του σεξ, της σεξουαλικότητας και της μόδας. Πάντως το πνεύμα της νέας εποχής είναι σαφώς πιο εμψυχωτικό τόσο ως προς το σώμα που καλύπτεται όσο και ως προς αυτό που αποκαλύπτεται. Η Simone Rocha, που πρόσφατα γέννησε το δεύτερο παιδί της, συμπεριέλαβε στη συλλογή Άνοιξη 2022 σουτιέν θηλασμού ραμμένα στα φορέματά της. "Ήθελα να παρουσιάσω τον στηθόδεσμο του θηλασμού ως κάτι όμορφο και να γιορτάσω αυτά που αντιπροσωπεύει το στήθος: τη φροντίδα, την αγάπη και την ασφάλεια" αναφέρει.

Simone Rocha SS22
Simone Rocha SS'22

Παρότι ορισμένες από τις δημιουργίες που βλέπουμε αυτή τη σεζόν μπορεί να μας φαίνονται οικείες, το πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργήθηκαν είναι εντελώς διαφορετικό. Πριν η κοινότητα της μόδας αγκαλιάσει το σουτιέν ως τοπ, το στυλ αυτό είχε ήδη γίνει μόδα μεταξύ των TikTok εφήβων. Γι’ αυτούς το αποκαλυπτικό ρούχο δεν είναι αυτομάτως σέξι. Είναι ίσως ένα ακόμα εργαλείο για να εξερευνήσουν την ταυτότητα, το φύλο και τη θετική ματιά στο σώμα.

Οι Dolce & Gabbana παρουσίασαν τη συλλογή με τίτλο #DGLight, που περιλάμβανε μεταξωτά lingerie που έφερναν στη μνήμη αρχειακά κομμάτια του οίκου από την προηγούμενη εικοσαετία. Οι ίδιοι οι Dolce και Gabbana αναφέρουν πως το λάστιχο των εσωρούχων με το λογότυπό τους να προβάλλει μέσα από oversized τζιν και χαμηλόμεσα παντελόνια cargo δεν αποτελεί τόσο ένα ταξίδι νοσταλγίας όσο "έναν νέο αισθησιασμό, πολύ θηλυκό, ανάλαφρο και ελεύθερο". Ο Stuart Vevers, creative director του Coach, επίσης ανέτρεξε στις νεανικές κουλτούρες για έμπνευση, προτείνοντας απαλά bralettes με oversized αδιάβροχα και κοντά παντελόνια σαν αυτά των skaters, που θα ταίριαζαν μια χαρά στη σειρά "Betty" του HBO, με θέμα το γυναικείο skating.

Coach SS22
Coach SS'22

Η απόφαση της μόδας να συμπεριλάβει plus size μοντέλα στις πασαρέλες μπορεί να μην είναι νέα, αλλά παλαιότερα αυτά τα μοντέλα περιορίζονταν στο να παρουσιάζουν μόνο παλτό ή oversized κομμάτια. Ήταν λοιπόν πολύ ευχάριστο να βλέπουμε την Paloma Elsesser με σουτιέν σαν τοπ στα shows της Maryam Nassir Zadeh και του Michael Kors γιορτάζοντας έτσι το γυναικείο σώμα, χωρίς αμηχανία. Σύμφωνα και με τη σχεδιάστρια Nensi Dojaka, νικήτρια του βραβείου 2021 LVMH Prize, "το να δείχνεις τη θηλυκότητά σου μπορεί να αποδειχτεί η μεγαλύτερη δύναμη".

Για τη fashion και lifestyle director του πολυκαταστήματος Neiman Marcus
Lisa Aiken η ευελιξία ενός σουτιέν τοπ είναι στοιχείο-κλειδί για τις πωλήσεις.
"Μπορείς να το φορέσεις με οποιονδήποτε τρόπο: κάτω από ανοιχτό πουκάμισο ή σακάκι ή και μόνο του. Και για όσες δεν είναι ακόμη έτοιμες για την πιο αποκαλυπτική εμφάνιση, μπορούν να πειραματιστούν με ένα crochet bra, φορώντας το όπως επιθυμούν". Το παλιό κλισέ λέει ότι το σεξ πουλάει, ωστόσο οι προτάσεις αυτής της σεζόν προσφέρουν πολύ περισσότερα: τη διασκεδαστική δυνατότητα να αισθάνεσαι άνετα στο ίδιο σου το σώμα, όποιος κι αν είσαι.

Από την Alison S. Kohn