Crochet φορέματα | Η απαραίτητη προσθήκη στη καλοκαιρινή σας γκαρνταρόμπα

Τα crochet φορέματα στα οποία μπορείτε να επενδύσετε για το καλοκαίρι.

Οι ρίζες της τέχνης του crochet εντοπίζονται βαθιά μέσα στους αιώνες, έστω κι αν τα πρώτα υπαρκτά δείγματα crochet υφασμάτων εμφανίζονται στην Ευρώπη τον 19ο αιώνα. Πρόκειται, βεβαίως, για την τεχνική του πλεξίματος με βελονάκι, με την οποία οι περισσότερες Ελληνίδες είναι πιθανότατα εξοικειωμένες μέσα από προσωπικές εμπειρίες: πολλές γιαγιάδες και μαμάδες ήξεραν πώς να πλέκουν με βελονάκι και βελόνες. Σχεδόν, ήταν προϋπόθεση για μια νοικοκυρεμένη οικοδέσποινα σε παλαιότερες δεκαετίες να γνωρίζει πώς να πλέκει. Εκτός, βεβαίως, από μία δημιουργική απασχόληση, η τέχνη του πλεξίματος ξεκίνησε ως πρακτική ανάγκη: τη δημιουργία ενδυμάτων και ειδών για το σπίτι όταν το να ψωνίζεις κάτι πέρα από τρόφιμα ήταν απλά πολυτέλεια. Μέσα από την ίδια πρακτική ανάγκη, εξάλλου, προέκυψε και το crochet, με τους ιστορικούς να αναφέρουν ως πρώτο ξεκάθαρο δείγμα της τεχνικής το πλέξιμο που εξασκούσαν οι χωρικοί της Σκοτίας

Παρά την ταπεινή της καταγωγή, η τεχνική του crochet, που αντλεί το όνομά της από τη γαλλική λέξη croche η οποία σημαίνει "άγκιστρο" και χρησιμοποιείτο για να περιγράψει μια συγκεκριμένη βελονιά στη δημιουργία της δαντέλας κατά τον 17ο αιώνα, σύντομα έγινε δημοφιλής ανάμεσα στα βασιλικά σαλόνια: η βασίλισσα Βικτωρία του Ηνωμένου Βασιλείου άρχισε να αγοράζει crochet δαντέλες για να ενισχύσει τις γυναίκες της Ιρλανδίας που προσπαθούσαν να επιβιώσουν οικονομικά πλέκοντας, κι έμαθε να πλέκει κι ίδια με βελονάκι. 

Διαβάστε Επίσης

Από τη βικτωριανή εποχή, οπότε χρησιμοποιήθηκε κυρίως για διακοσμητικούς σκοπούς σε ενδύματα, το crochet άρχισε να να αξιοποιείται στη δημιουργία ολόκληρων ενδυμάτων στα '20s και '30s. O πόλεμος του '40 επανέφερε το crochet ανάμεσα στις πρακτικές που εξασφάλιζαν μία οικονομική λύση για ντύσιμο ενώ μετά τον πόλεμο, και κυρίως στη διάρκεια της δεκαετίας των '60s, άρχισε να αναγνωρίζεται ως μία τάση της μόδας. To κίνημα των hippies , στη διάρκεια της δεκαετίας του '70, φρόντισαν για τη διάδοση του hippie boho style και έκαναν το crochet σύμβολο της συγκεκριμένης αισθητικής. 

Στις μέρες μας, το crochet έχει πλέον αποδεσμευτεί από την αυστηρή κατηγοριοποίησή τους ως boho και έχει πάρει τη θέση του ανάμεσα στις διαχρονικές προτάσεις του θερινού στιλ. Οίκοι όπως Chloé,  Gabriela Hearst, Miu Miu, Etro, Tod's, Missoni, Anna Sui, Alberta Ferretti, Bottega Veneta, Fendi, Prada κ.ά. έχουν συμπεριλάβει το crochet στις προτάσεις του για τη μόδα της σεζόν Καλοκαίρι 2022, είτε πρόκειται για φορέματα, μπλούζες, καπέλα, τσάντες ακόμα και σανδάλια.  

Γιατί να προσθέσετε στη καλοκαιρινή σας γκαρνταρόμπα ένα crochet φόρεμα

Σε μία εποχή που η τέχνη του χειροποίητου επιστρέφει και οι παραδοσιακές τεχνικές, όπως το κροσέ ή το μακραμέ, ενσωματώνονται στις δημιουργίες οίκων υψηλής ραπτικής, αντιλαμβάνεστε ότι ένα κροσέ φόρεμα είναι αυτό που θα σας εξασφαλίσει ενημερωμένο στιλ. 

Από την άλλη, ένα κροσέ φόρεμα προσφέρει ασυναγώνιστη ευελιξία καθώς με τους κατάλληλους συνδυασμούς μπορεί να υποστηρίξει άριστα τα καλοκαιρινά σας σύνολα. Μπορείτε να το φορέσετε πάνω από τα μαγιό σας για εμφανίσεις στην παραλία ή τις διακοπές ή να το συνδυάσετε με κομψά mules και σανδάλια, κοσμήματα και clutches για τις βόλτες σας στην πόλη. 

Key - pieces

Myrti crochet φόρεμα, Ancient Kallos.

Λευκό Crochet μίντι φόρεμα, Chloé.

Crochet μίνι φόρεμα, Anna Kosturova.

Crochet-knit μίντι φόρεμα, Cult Gaia.

Πλεκτό φόρεμα αζούρ, Zara.

Φόρεμα πλεκτό κεντητό, Mango.

Crochet μίνι φόρεμα, Rotate Birger Christensen.

Crochet μάξι φόρεμα μπεζ, Savannah Morrow.