X

Πώς θα επιλέξετε το ιδανικό δαχτυλίδι αρραβώνων

Όλες οι λεπτομέρειες για τη σωστή επιλογή του ιδανικού μονόπετρου.

Πριν μερικά χρόνια το δίλημμα για να επιλέξει κανείς το ιδανικό δαχτυλίδι αρραβώνων ήταν μεταξύ του κοψίματος του διαμαντιού και το χρώμα του μετάλλου, που θα έχει ο κρίκος του. Σήμερα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει εντελώς στη βιομηχανία των κοσμημάτων, που αφορά τον σχεδιασμό των δαχτυλιδιών αρραβώνων. Ένα σύγχρονο ζευγάρι καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε αμέτρητα σχέδια, υλικά και χαρακτηριστικά και η αναζήτηση του ιδανικού μονόπετρου μπορεί να χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να στεφθεί με επιτυχία η ‘επιχείρηση'.  

Ανάμεσα σε τόσες επιλογές είναι αρκετά δύσκολο να βρει κανείς εκείνο, που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της γυναίκας που θα το φοράει. Για αυτό και παρακάτω συγκεντρώσαμε τους παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή του ιδανικού δαχτυλιδιού αρραβώνων και μπορείς να εμπιστευτείς για να κάνεις τη σωστή επιλογή. 

Ο σωστός πολύτιμος λίθος είναι διαφορετικός για τον καθένα 

‘Diamonds are forever’ λένε, ωστόσο, δεν είναι μία καθολική παραδοχή. Το διαμάντι δεν είναι απαραίτητα ο ιδανικός λίθος για κάθε ζευγάρι. Υπάρχουν αρκετές εξίσου αστραφτερές και πολύτιμες επιλογές, που θα δώσουν μία ιδιαιτερότητα και γιατί όχι, μία μοναδικότητα στο δαχτυλίδι αρραβώνων. Μπορείτε να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε ένα μονόπετρο με ακουμαρίνα, ζαφείρι ή ρουμπίνι.  

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις για τα κλασικά ορυκτά διαμάντια. Πιο συγκεκριμένα, αρκετά ζευγάρια επενδύσουν σε διαμάντια εργαστηρίων, που φέρουν τα ίδια χαρακτηριστικά με το προαναφερθέν. Επίσης, είναι ακόμα περισσότεροι εκείνοι που δίνουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους στον κρύσταλλο moissanite, έναν αρκετά πιο οικονομικό λίθο, που δεν στερείται της λάμψης ενός διαμαντιού. Αν επιθυμείτε να διαθέτει έναν αρκετά μεγάλο λίθο το μονόπετρο σας, μπορείτε να σκεφτείτε αυτές τις εναλλακτικές προτάσεις στα κλασικά διαμάντια. Αποτελούν, μάλιστα, 'πράσινες' εναλλακτικές, καθώς η παραγωγή τους δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και έχουν δημιουργηθεί με ηθικές πρακτικές.   

Οι millenials επιλέγουν τις παραπάνω εναλλακτικές, όπως επίσης και άλλους ημιπολύτιμους λίθους, καθώς τους απασχολεί η τιμή, η αξία μεταπώλησης, η προέλευση του λίθου, η αντοχή του στο χρόνο και φυσικά η ιδιαιτερότητα του. Όσο πιο διαφορετικό τόσο πιο μοναδικό για να αντιπροσωπεύει τον ιδιαίτερο δεσμό του ζευγαριού.  

Πόσα καράτια επιθυμείτε να είναι ο πολύτιμος λίθος της επιλογής σας;  

Όταν θα επιλέξετε τον λίθο του μονοπέτρου πρέπει να επιλέξετε τα καράτια του, δηλαδή το βάρος που θα έχει. Τι σας ενδιαφέρει πιο πολύ; Το μέγεθος, η καθαρότητα ή το χρώμα; Όλα αυτά είναι παράγοντες που καθορίζουν τον αριθμό των καρατιών και φυσικά το budget. Συγκρίνεται διαφορετικούς λίθους με ποικίλες μετρήσεις για να βρείτε τον ιδανικό για εσάς. 

Πιστοποιητικό αυθεντικότητας 

Όταν επενδύσετε σε έναν πολύτιμο λίθο είναι σημαντικό να φέρει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για την καθαρότητα, την προέλευση, την ποιότητα και άλλα χαρακτηριστικά, που ανταποκρίνονται στην αξία του λίθου. 

Βρείτε το σωστό κόψιμο του πολύτιμου λίθου 

Προτού αποφασίσετε για το δαχτυλίδι, αφιερώστε αρκετό χρόνο στα κοψίματα των πολύτιμων λίθων. Κάθε κόψιμο διαφέρει αρκετά στο μέγεθος του λίθου. Για παράδειγμα, ένα διαμάντι 2 καρατιών σε κοπή Round Brilliant δείχνει αρκετά πιο μεγάλο από ένα 2 καρατιών σε κοπή Emerald. Η κάθε κοπή μπορεί να διαφέρει και στη τιμή, καθώς το Round Brillian κοστίζει 20% παραπάνω διότι είναι η πιο δημοφιλής και διαχρονική επιλογή. Ακόμα, είναι σημαντικό να βρείτε την κοπή που κολακεύει τόσο τον λίθο όσο και το χέρι σας. Επίσης, πρέπει να σας διευκολύνει στις καθημερινές δραστηριότητες σας. Για παράδειγμα, ένα μονόπετρο με γωνίες μπορεί να φθείρεται πιο εύκολα από ένα οβάλ και να αγκιστρώνεται στα ρούχα σας. 

Το μέταλλο του δαχτυλιδιού 

Όπως και με την επιλογή της πέτρας έτσι και με το μέταλλο του, θα πρέπει να αποφασίσετε ποιο χρώμα και είδος και ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες. Ποια απόχρωση ταιριάζει με τον τόνο της επιδερμίδας σας αλλά και συνδυάζεται αρμονικά με τα κοσμήματά σας και δη εκείνα που φοράτε σε καθημερινή βάση. 

Θα ταιριάζει με τη βέρα σας; 

Ένας ακόμη παράγοντας που παίζει ρόλο στη σωστή επιλογή του δαχτυλιδιού αρραβώνων είναι και ο συνδυασμός του με τη βέρα. Το επιθυμητό είναι το ένα δαχτυλίδι να κολακεύει το άλλο και να δημιουργούν έναν μαγευτικό συνδυασμό πολυτέλειας και ρομαντισμού. 

Μείνετε μακριά από τις τάσεις 

Κατά καιρούς συναντάμε διάφορες τάσεις ακόμα και στα μονόπετρα. Επειδή, όμως, αποτελεί ένα ιδιαίτερα προσωπικό κόσμημα που συμβολίζει την αγάπη και την αφοσίωση του ζευγαριού, καλύτερα να μείνετε μακριά από τις τάσεις, που έρχονται και παρέρχονται. Να επιλέξετε ένα δαχτυλίδι που ταιριάζει στην αισθητική και το στιλ σας, για να το φοράτε με ευχαρίστηση. 

Μην διστάσετε να δουλέψετε με έναν κοσμηματοποιό 

Για ένα μοναδικό αποτέλεσμα, μπορείτε να συνεργαστείτε με έναν κοσμηματοποιό και να σχεδιάσετε κάθε λεπτομέρεια του μονόπετρου. Επίσης, δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε τον πολύτιμο λίθο από τον ίδιο. Μέσα από αυτή τη συνεργασία, θα έχετε μεγαλύτερη ασφάλεια και ανάμειξη στη δημιουργία του, καθώς θα επιλέξετε τον αριθμό των δοντιών, που θα σταθεροποιήσει τον λίθο (όσο μεγαλύτερος τόσα περισσότερα πρέπει να είναι, σκεφτείτε 4 με 6 δοντάκια), την πιθανή προσθήκη ενός στεφανιού από μπριγιάν που θα αναδείξει έναν πιο μικρό λίθο σε χρηματική αξία από έναν αρκετά μεγαλύτερο κεντρικό, άλλα διάφορες λεπτομέρειες που μπορείτε να προσθέσετε. 

Η μέτρηση της διαμέτρου του δαχτυλιδιού 

Τέλος, είναι σημαντικό να γίνει η σωστή μέτρηση της διαμέτρου του δαχτυλιδιού. Αν αποφασίσετε πως θέλετε ένα αρκετά εκκεντρικό και βαρύ δαχτυλίδι, θα πρέπει να είναι σταθερό στο χέρι για να αποφευχθεί η συνεχής μετακίνηση του λίθου αριστερά και δεξιά του δαχτύλου σας. Άλλος ένας παράγοντας, που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας, είναι πως κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών τα άκρα πρήζονται, οπότε το μέγεθος του κρίκου επηρεάζεται και αυτή τη φυσική λειτουργία του οργανισμού. 

Editor's Choice

Παρακάτω συγκεντρώσαμε τα πιο ιδιαίτερα σχέδια μονόπετρων από οίκους υψηλής κοσμηματοποιίας. Οι πολύτιμοι λίθοι αποκτούν νέα διάσταση, ενώ οι λεπτομέρειες, η εξαίσια κοπή και αδιαμφισβήτητη λάμψη αναδεικνύουν την ομορφιά τους.

Μονόπετρο Love Rocks σε λευκό χρυσό 18KT με διαμάντι, Zolotas.
For Ever δαχτυλίδι αρραβώνων Chopard, Kassis.
Soleste® Emerald-cut Halo δαχτυλίδι αρραβώνων με διαμάντι, Tiffany & Co.
''Helen of Troy'' μονόπετρο δαχτυλίδι χρυσού 18k gold με ροζ Τουρμαλίνη, Lalaounis.
Δαχτυλίδι με οκτάγωνη κοπή, Swarovski.
Μονόπετρο από λευκόχρυσο 18Κ με διαμάντι, Aloro.
Μονόπετρο με διαμάντι, hallo και λευκόχρυσος 18κ, Kessaris
Μονόπετρο δαχτυλίδι από λευκό χρυσό 18K με διαμάντια μπριγιάν, Li La Lo.
Μονόπετρο Emerald με διαμάντι σε σχήμα emerald με λευκόχρυσο πλαίσιο, Danelian.
Incontro d'Amore δαχτυλίδι αρραβώνων, Bvlgari.