X

Dior Haute Couture SS'23 | Η Josephine Baker γίνεται η έμπνευση της συλλογής

Η Maria Grazia Chiuri φέρνει για μία ακόμα φορά τη γυναικεία ενδυνάμωση στο επίκεντρο της συζήτησης και αποτίνει φόρο τιμής σε μία εβληματική προσωπικότητα.

Την haute couture συλλογή του για τη σεζόν Άνοιξη - Καλοκαίρι 2023 παρουσίασε ο οίκος Dior στην πρώτη μέρα της Paris Haute Couture Week και μ' αυτή η Maria Grazia Chiuri αποτίνει φόρο τιμής στην εμβληματική Γαλλο-αμερικανίδα χορεύτρια Josephine Baker. Και σ' άλλες Αφρο-Αμερικανίδες και Μιγάδες γυναίκες που ξεπέρασαν τα εμπόδια της φυλής και του φύλου τους και έγραψαν τη δική τους ιστορία, όπως -μεταξύ άλλων- η ηθοποιός Dorothy Dandridge- η πρώτη Αφρο-Αμερικανίδα που έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ, το μοντέλο Naomi Sims, η τραγουδίστρια Eartha Kitt, η επίσης τραγουδίστρια της τζαζ Hazel Scott και η θρυλική ερμηνεύτρια Nina Simone

Τα πορτραίτα των γυναικών αυτών που δάνεισαν έμπνευση στην καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Dior κόσμησαν τον χώρο του Rodin Museum στο Παρίσι, που φιλοξένησε το show, και αποτελούν έργα της εικαστικού Mickalene Thomas με την οποία η Grazia Chiuri έχει συνεργαστεί ξανά για τη συλλογή Dior Cruise 2020 που παρουσίασε στο Μαρόκο. Η Thomas που εξερευνά στα έργα της θέματα όπως η φήμη, η θηλυκότητα και η ενδυνάμωση, επιχειρεί να αποτυπώσει στα πορτραίτα την ομορφιά και τη δύναμη αυτών των γυναικών, οι οποίες εκτός από ταλαντούχες ήταν και κοινωνικά ενεργές. 

Η Josephine Baker ως πηγή έμπνευσης 

Η Josephine Baker ήταν Αφρο-Αμερικανίδα τραγουδίστρια και χορεύτρια η οποία εγκατέλειψε τις Η.Π.Α στα μέσα των 1920s και ταξίδεψε στο Παρίσι, όπου εκείνη την εποχή ήταν ένας προορισμός όνειρο για καλλιτέχνες, λογοτέχνες και σχεδιαστές μόδας. Η Baker εξελίχθηκε σ' ένα από τα κορυφαία αστέρια των Γαλλικών καμπαρέ, ένα style icon της εποχής που επιπλέον εκπροσωπούσε τις μιγαδικές κοινότητες και τις μεικτές κουλτούρες, πήρε τη γαλλική υπηκοότητα, ενώ μετά το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου βοήθησε τη Γαλλική Αντίσταση.

Ήταν εκείνη που αρνήθηκε να τραγουδήσει μπροστά σε διαχωρισμένο σε λευκούς και μαύρους κοινό στη χώρα της την Αμερική και στήριξε ενεργά το Κίνημα Δικαιωμάτων των Πολιτών στα 50s, ενώ μετά τη δολοφονία του Martin Luther King Jr. της προτάθηκε να αναλάβει την ηγεσία του κινήματος (την οποία, ωστόσο, δεν δέχτηκε γιατί δεν ήθελε τα παιδιά της να μεγαλώσουν χωρίς μητέρα). Το 2021 τελικά τιμήθηκε από τη Γαλλική Προεδρία ως μία από τις σπουδαίες του Έθνους και το όνομά της χαράχτηκε σε μία επιτύμβια πλάκα στο Πάνθεον των Παρισίων. 

Josephine Baker

Αυτό που επιπλέον ανακάλυψε η Maria Grazia Chiuri, η οποία στρέφει πάντα το βλέμμα της σε δυναμικές γυναίκες για να αναδείξει και να εμπνευστεί, ήταν ότι η Baker υπήρξε πελάτισσα του οίκου Dior. Βεβαίως, δεν στάθηκε τόσο στις φανταχτερές εμφανίσεις της εμβληματικής χορεύτριας επί σκηνής, ως showgirl, όσο αναζήτησε το στιλ της σε στιγμές πιο προσωπικές από τις καθημερινές της εξόδους, τις επισκέψεις της σε παριζιάνικα και τις στολές που φορούσε στη διάρκεια του πολέμου. Η Grazia Chiuri επιχειρεί, όπως αναφέρει και το σημείωμα για την haute couture SS'23 συλλογή Dior, να αποδώσει την "ενδυματολογική βιογραφία της Josephine Baker που την απαθανατίζει ως χορεύτρια, διασκεδάστρια, μέλος της γαλλικής αντίστασης, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των Αφρο-Αμερικανών, ανθρωπιστή και παγκόσμια ευεργέτιδα, μία έξοχη ιστορία μιας πρωτοπόρου, μίας γυναίκας που αποτέλεσε παράδειγμα". 

Το πρώτο look της συλλογής είναι αφιερωμένο στη στιγμή πριν η Josephine Baker βγει στη σκηνή. "Μια σειρά από παλτό, απομεινάρια των μπουρνουζιών της, τα οποία κρύβουν και προστατεύουν, φέρνουν στο νου το ζεστό, οικείο καμαρίνι της", αναφέρει το σημείωμα του οίκου, και το μοντέλο ανοίγει το show φορώντας σατέν κορμάκι το οποίο θυμίζει τα μαγιό στη δεκαετία των 50s μέσα από καπιτονέ robecoat, με βελούδινα πέδιλα και σειρά από μαύρες πέρλες στον λαιμό. 

Η συλλογή 

Κεντρική ιδέα της συλλογής μοιάζει να είναι τα ρούχα που εξασφαλίζουν κίνηση, όπως και τα ρούχα που εκπέμπουν δυναμισμό. Ο Christian Dior, όπως διαβάσαμε σε κάποια ανταπόκριση από το Παρίσι, θα ήταν πολύ υπερήφανος γι' αυτή τη συλλογή, η οποία ξεχειλίζει από κλασική κομψότητα, σοφιστικέ θηλυκότητα και ρομαντισμό δεμένα με άριστη δεξιοτεχνία στην κατασκευή τους. Ιβουάρ σατέν πουκάμισα συνδυασμένα με πλισέ φούστες και κλασικά μαύρα παλτό, αμάνικα μίντι φορέματα με πιέτες και pintucked skirt suits ή παλτό, επιβλητικές κάπες, κοντομάνικα πουκάμισα με γιακαδάκια και αυστηρά κοστούμια με pencil φούστες, και tuxedo coats αναλαμβάνουν να εκπροσωπήσουν το κομμάτι της κληρονομιάς και του power dressing. 

Στο ενδυματολογικό παιχνίδι θα μπουν σύντομα τα metallic, κυρίως χρυσά, ζακάρ για να υπενθυμίσουν τη λαμπερή προσωπικότητα, και κάθε άλλη τέτοια, από την οποία εμπνέεται η συλλογή, ενώ ανάλαφρα, ριχτά φορέματα διακοσμημένα με ασημί και χρυσές πούλιες ή διακριτικά κρόσσια έρχονται να υπερθεματίσουν την ιδέα της αέρινης κίνησης.

Η haute couture συλλογή Dior SS'23 ποντάρει επίσξς πολύ σε πολυτελή υλικά όπως το βελούδο και το σατέν - και συγκεκριμένα, τη crushed ("σπασμένη") εκδοχή τους- που εμφανίζονται ως η πρόταση σε βραδινά φορέματα, τα οποία αποπνέουν παράλληλα κάτι αριστοκρατικό, εντυπωσιακά αλλά και απλό στην ουσία του. Οι γραμμές, εξάλλου, που διατρέχουν τη συλλογή αφήνουν τον όγκο εκτός και εμφανίζονται καθαρές, απλές, μακριές και αυστηρές. Ως μία ακλόνητη δήλωση αυτοπεποίθησης, θηλυκότητας και δύναμης, όπως ήταν και η Josephine Baker. Όπως είναι η γυναίκα Dior. 

Δείτε το show: 

Τα looks