Η Dior SS'23 συλλογή είναι μια σπουδή στο power dressing

H SS'23 συλλογή της Maria Grazia Chiuri για τον οίκο Dior υπερασπίζεται μια "μακιαβελική" βασίλισσα και υιοθετεί το royal στιλ της.

Η μόδα έχει επιχειρήσει πολλές φορές να κάνει τις γυναίκες να νιώσουν "βασίλισσες". Τα princess gowns, εξάλλου, τα βραδινά φορέματα δηλαδή με τις ογκώδεις φούστες και τις περίτεχνες, λαμπερές διακοσμήσεις με τούλια, δαντέλες, φιόγκους και στρας αντλούν την καταγωγή τους από τις βασιλικές γκαρνταρόμπες. Δεν είναι καν το μοναδικό είδος ενδυμασίας με "βασιλική" καταγωγή που έχει χαρίσει έμπνευση σε φορέματα, αξεσουάρ κ.ο.κ., τα οποία προσφέρουν σε μια γυναίκα κάτι από royal status. Η Maria Grazia Chiuri, η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Dior, όμως, ακολουθεί την αντίστροφη κατεύθυνση των "γαλαζοαίματων παραμυθιών" για τη νέα της συλλογή: εστιάζει σε μια βασίλισσα, η οποία για να επιβιώσει στα πατριαρχικά βασιλικά σαλόνια και να εξασφαλίσει/ διατηρήσει αυτό που ήταν δίκιο για τα παιδιά της [ σ.σ. οι γιοι της υπήρξαν βασιλείς της Γαλλίας, διαδοχικά] , ακολούθησε πρακτικές για τις οποίες οι βιογράφοι - εχθροί της ως επί το πλείστον - την χαρακτήρισαν "Μακιαβελική" και "Πανούργα". 

Για την Chiuri, όμως, η Αικατερίνη των Μεδίκων, βασίλισσα της Γαλλίας κατά τον 16ο αιώνα, ήταν "μία γυναίκα με προσωπικότητα, σε κάθε περίπτωση, που ήξερε πώς να επιβάλλει τα θέλω της" και με τη Dior συλλογή Άνοιξη - Καλοκαίρι 2023 επιχειρεί να αποκαταστήσει -εν μέρει- τη φήμη της. Η Chuiri δανείζεται για τα looks της στοιχεία από τις καινοτομίες τις οποίες η Αικατερίνη των Μεδίκων έφερε στο ντύσιμο της εποχής (όπως τα platform heels, τα κορσέ και τις δαντέλες Burano) για να δημιουργήσει μία συλλογή που επιχειρεί να υπογραμμίσει ότι "η δύναμη της μόδας, γίνεται η δύναμη των γυναικών". 

Η Dior SS'23 συλλογή είναι μια σπουδή στο power dressing
H Αικατερίνη των Μεδίκων

Το show Dior 

Το show Dior, που ήταν προγραμματισμένο στην έναρξη της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού, φιλοξενήθηκε στον χώρο -εγκατάσταση στον κήπο Jardin des Tuileries (κάπου ανάμεσα στο Λούβρο και την Place de la Concorde)- εκεί δηλαδή που τα τελευταία χρόνια, και μετά τη συνεργασία με το Μουσείο για την αποκατάσταση του κήπου, παρουσιάζει ο οίκος τις κολεξιόν του. Για την ιστορία, ο Jardin des Tuileries ήταν ένα έργο που ξεκίνησε η Αικατερίνη των Μεδίκων - και κάπως η ιστορία της έρχεται και δένει και με το show για τη συλλογή. 

Το πολύ ιδιαίτερο σκηνικό που φιλοξένησε το catwalk, τα μπαρόκ σπήλαια φτιαγμένα εξ' ολοκλήρου από χαρτόνι, έχει την υπογραφή της Γαλλίδας καλλιτέχνιδος Eva Jospin, και αντανακλά την προνομιούχα σχέση που οι γυναίκες έχουν με τη φύση [ σ.σ.: στη συλλογή οι γήινες και ουδέτερες αποχρώσεις είναι κυρίαρχες], ενώ κατά τη διάρκεια του catwalk ντουέτα χορευτών απέδιδαν τη χορογραφία των Imre van Opstal και Marne van Opstal, ως ένα καλλιτεχνικό ιντερμέδιο στην πασαρέλα [σ.σ.: η Αικατερίνη των Μεδίκων ήταν πάτρωνας και υποστηρικτής των τεχνών στην εποχή της, η Maria Grazia Chiuri είναι λάτρης των τεχνών και έχει ράψει τα κοστούμια ως καλλιτεχνική διευθύντρια του Dior για παραστάσεις μπαλέτου και σύγχρονου χορού ], ενώ ήταν ντυμένοι με κορμάκια που έδιναν την εντύπωση ότι δεν φορούσαν τίποτα υπογραμμίζοντας μ' ένα έμμεσο τρόπο ότι πριν τα ρούχα, πριν από οποιαδήποτε ενδυμασία - όπως αυτές εμφανίστηκαν η μία μετά την άλλη στην πασαρέλα- προηγείται το γυμνό σώμα.  

Dior SS'23
Το σπήλαιο από χαρτόνι της Eva Jospin.

Dior SS'23
Οι χορευτές στη διάρκεια του show.

H συλλογή 

H συλλογή Dior για την Άνοιξη – Καλοκαίρι 2023 είναι μια αριστοτεχνική σπουδή πάνω στο power dressing. Όχι, όμως, όπως το αντιλαμβανόμαστε οι περισσότεροι σήμερα, δηλαδή το στιλ που θέλει τις γυναίκες να φοράνε κοστούμια, αλλά την ουσία του: Τι φορούσαν διαχρονικά οι γυναίκες που ασκούσαν εξουσία, όπως η Αικατερίνη των Μεδίκων; Και πώς μπορεί μια γυναίκα μ' αυτά που φοράει να επικοινωνήσει τη δύναμη και το status της; 

"Οι γυναίκες είναι ικανές να ασκήσουν εξουσία με διάφορους τρόπους, ακόμα και δραπετεύοντας με το μυαλό τους. Η δύναμη της μόδας γίνεται η δύναμη των γυναικών, ένα τρόπος αφύπνισης που οδηγεί σε μία έλξη του εξωτερικού κόσμου, σ' αυτά που βρίσκονται πέρα από την αντίληψη, γνώση και κοινή εμπειρία. Διάλογοι για τη μόδα με την πραγματικότητα μέσω τεχνασμάτων, τα ρούχα της Αυλής μεταμορφώνονται" αναφέρει το σημείωμα του οίκου Dior για τη νέα του A/K 2023 συλλογή και με την πρώτη ματιά αντιλαμβάνεται κανείς τις μοντέρνες μεταμορφώσει πάνω σ' ένα ενδυματολογικό στιλ που μετράει στην πλάτη του αιώνες

Στα "μετα- royal" looks της Dior, η Maria Grazia Chiuri αναβαθμίζει τους κορσέδες δίνοντας τους ένα πιο αυστηρό γεωμετρικό σχήμα που "παγιδεύει" το μπούστο και τους συνδυάζει με cargo pants και λευκά πουκάμισα σε outfits της καθημερινότητας , σαν οι κορσέδες να αποτελούσαν μέρος του day- to - day styling από καιρό. Ενώ από την άλλη, τα guêpière (τα εσώρουχα- μπάσκες), άλλες φορές φανερά κι άλλες κρυμμένα, σχηματίζουν σιλουέτες που θυμίζουν τις φαρδιές, φουσκωτές, τονισμένες στους γοφούς φούστες από τα φορέματα στην Αυλή της Αικατερίνης των Μεδίκων και προσφέρουν μία fairytale όσο και δυναμική πρόταση για το στιλ της Άνοιξης. Ως μία πατρογονική κληρονομία τα raffia coats διακοσμημένα με φλοράλ μοτίβα και μοτίβα από πουλιά, έρχονται επίσης αναβαθμισμένα μέσα από τη δημιουργικότητα και τη σύγχρονη ματιά της Chiuri. 

Ένα κυρίαρχο μοτίβο της συλλογής είναι αυτό που αντιγράφει έναν χάρτη του Παρισιού, και το οποίο η σχεδιάστρια αναβίωσε μέσα από τα αρχεία του οίκου, και συγκεκριμένα ένα μαντήλι Dior του 1950 μ' αυτό το τύπωμα. Ο χάρτης του Παρισιού γίνεται ένας νοητός καθοδηγητής της καθημερινής παριζιάνικης κομψότητας- εμφανίζεται πάνω σε καμπαρντίνες, τζάκετ, high low φούστες, cargo παντελόνια-, και συνυπάρχει μαζί με τις εντυπωσιακές δαντέλες και τα broderie anglaise, τους κορσέδες και τα bra top, τα bold φλοράλ μοτίβα πάνω σε μαύρα σύνολα, τα lingerie - inspired σετ με σορτς και ρόμπες, τις κλασικές καμπαρντίνες και τα καπιτόνε κομμάτια. 

Δείτε το show: 

Τα looks της συλλογής 

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23

Dior SS'23