X

Mia Neal-Jamika Wilson | Οι πρώτες Αφροαμερικανίδες hairstylists που κέρδισαν βραβείο Oscar

"Στέκομαι εδώ καθώς η Jamika και εγώ 'σπάμε το γυάλινο ταβάνι' με πολύ ενθουσιασμό για το μέλλον".

Μία από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις της προηγούμενης χρονιάς ήταν ότι το κίνημα Black Lives Matter ήταν σαν ένα τεράστιο πυροτέχνημα. Εξερράγη με τη δολοφονία του George Floyd και της Breonna Taylor και ύστερα από insta famous πορείες και trendy "διαμαρτυρίες" με την ανάρτηση μιας μαύρης εικόνας στο Instagram, έσβησε. Στην πραγματικότητα όμως το κίνημα που καλεί για ισότιμη μεταχείριση των μαύρων καίει αργά σαν φωτιά με κάθε μικρό δείγμα προόδου να είναι μια μεγάλη νίκη για την κοινότητα των Αφροαμερικανών, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία τέτοια νίκη επετεύχθη απρόσμενα χθες το βράδυ στην 93η τελετή απονομής των βραβείων Oscar. Για πρώτη φορά, δύο Αφροαμερικανίδες γυναίκες, η Mia Neal και η Jamika Wilson, οι hairstylists της Viola Davis, κέρδισαν το Best Makeup and Hairstyling Oscar. Οι δύο τους ήταν μεταξύ άλλων υπεύθυνες για τα υπέροχα finger waves της Davis στην ταινία του Netflix, Ma Rainey’s Black Bottom. 

Μαζί με τον makeup artist Sergio Lopez-Rivera, παρέλαβαν το βραβείο τους την Κυριακή. "Με μεγάλωσε ο παππούς μου, ο James Holland, που ήταν μέλος της στρατιωτικής αεροπορίας", είπε η Neal καθώς παρελάμβανε το βραβείο. "Εκπροσώπησε τις ΗΠΑ στα πρώτα παιχνίδια PanAm, πήγε στην Αργεντινή, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Northwestern σε μια εποχή που δεν επέτρεπαν στους μαύρους να μένουν στην πανεπιστημιούπολη, οπότε έμενε στο YMCA. Και μετά από όλα αυτά τα επιτεύγματα, επέστρεψε στην πατρίδα του με την ελπίδα να γίνει δάσκαλος αλλά δεν προσλάμβαναν μαύρους στο σχολικό σύστημα".

"Γι 'αυτό θέλω να πω ευχαριστώ στους προγόνους μας που προσπάθησαν, που τους αρνήθηκαν πράγματα αλλά δεν τα παράτησαν ποτέ. Στέκομαι εδώ καθώς η Jamika και εγώ 'σπάμε το γυάλινο ταβάνι' με πολύ ενθουσιασμό για το μέλλον. Επειδή μπορώ να φανταστώ τις Trans γυναίκες μου να στέκονται εδώ, και τις Ασιάτισσες αδελφές μου, και τις Λατίνες αδελφές μας, και τις αυτόχθονες γυναίκες, και ξέρω ότι μια μέρα δεν θα είναι ασυνήθιστο ή πρωτοποριακό, θα είναι απλώς φυσιολογικό", συνέχισε.

"Η αναγνώριση της τέχνης και του ταλέντου μου από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών είναι μεγαλύτερη από εμένα", δήλωσε η Wilson στο Variety τον Μάρτιο. "Εναπόκειται σε κάθε νεαρή κομμώτρια που ονειρεύεται πέρα από την καρέκλα του hair salon να εργάζεται σε ένα κινηματογραφικό σετ. Είναι για το μικρό παιδί που λέει στους γονείς του ότι θέλει να γίνει κομμωτής για να λάβει την απάντηση "Αυτό δεν είναι πραγματική καριέρα". Η υποψηφιότητα είναι επικύρωση ότι το hair styling είναι μια μορφή τέχνης και μια δεξιότητα. Δείχνει επίσης σε κάθε μαύρη γυναίκα ή άντρα πόσα πράγματα μπορούμε να επιτύχουμε, και το πιο σημαντικό είναι πως δείχνει ότι το ταλέντο και η ικανότητά μας είναι ίσες και εξαιρετικές".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tags