Οι φάσεις της εποχικής τριχόπτωσης και πώς να την αντιμετωπίσετε

Oι πολύτιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε χωρίς στρες τη φυσιολογική απώλεια των μαλλιών σας τους φθινοπωρινούς μήνες.

Η εποχική τριχόπτωση είναι μια φυσική διαδικασία αναζωογόνησης των μαλλιών που παρατηρείται σε κάθε αλλαγή της εποχής και ιδιαίτερα το φθινόπωρο. Φυσιολογικά, μπορεί να χάνεις από 60 έως και 80 τρίχες την ημέρα, ενώ κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου ο ρυθμός αυτός σχεδόν διπλασιάζεται. Πολλοί συνδέουν την εποχική τριχόπτωση με τον τρόπο ζωής και το άγχος, ωστόσο πρόκειται για ένα θέμα που αφορά το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων, ανεξάρτητα από life style που ακολουθούν.

Ποιες είναι οι φάσεις της εποχικής τριχόπτωσης

Κατά τη διάρκεια της ζωής του το τριχωτό της κεφαλής μας ακολουθεί κατά μέσο όρο 25 έως 30 κύκλους τριών φάσεων. Αυτό σημαίνει ότι τα μαλλιά δεν αναπτύσσονται μόνιμα, αλλά σε διαδοχικούς κύκλους. Κάθε τρίχα αναπτύσσεται από το θύλακά της και κάθε θύλακας έχει τον δικό του ξεχωριστό κύκλο ζωής. Η περίοδος ανάπτυξης της τρίχας ονομάζεται αναγενής φάση και διαρκεί από 2 έως και 6 χρόνια. Πρόκειται για τη χρονική περίοδο όπου τα κύτταρα της ρίζας πολλαπλασιάζονται ενεργά, με αποτέλεσμα να παράγονται μαλλιά. Το δεύτερο στάδιο είναι η καταγενής φάση, όπου οι τρίχες σταματούν να μεγαλώνουν και ουσιαστικά προετοιμάζονται για την πτώση.

Αυτή η περίοδος διαρκεί από μερικές εβδομάδες έως και 2 μήνες. Το τρίτο και τελικό στάδιο του κύκλου της ζωής κάθε τρίχας είναι η τελογενής φάση και διαρκεί από 3 έως 6 εβδομάδες. Σε αυτή την περίοδο η ανάπτυξη των μαλλιών σταματά, η τριχοφυΐα αναστέλλεται και τελικά οι τρίχες που βρίσκονται σε αυτή τη φάση πέφτουν. Στο φυσιολογικό τριχωτό της κεφαλής που δεν παρουσιάζει συμπτώματα τριχόπτωσης το 90% των τριχών βρίσκεται σε φάση αναγένεσης και το 10% σε φάση τελογένεσης. Η τριχόπτωση εμφανίζεται όταν το ποσοστό των τριχών που βρίσκονται σε φάση τελογένεσης υπερβαίνει το 20%. Κατά μέσο όρο, είναι φυσιολογικό να χάνονται καθημερινά περίπου 80 έως και 100 τρίχες που στη συνέχεια αντικαθίστανται από νέες. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός μεταβάλλεται, δεδομένων των συνθηκών, όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει μετά την εγκυμοσύνη, όπου πολλές γυναίκες συνηθίζουν να χάνουν μαλλιά, αλλά και μετά από μια παρατεταμένη χρήση φαρμάκων αλλά και ορμονικών διαταραχών. Ο Ιούλιος θεωρείται ο μήνας ανάπαυσης της τρίχας, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι τρίχες αρχίζουν να πέφτουν περισσότερο προς το τέλος του καλοκαιριού, τους μήνες του φθινοπώρου και λιγότερο τους μήνες της άνοιξης.

Μη σας αγχώνει (υπερβολικά) η τριχόπτωση

Όταν λούζετε τα μαλλιά σας, ειδικά αν απλώνετε μάσκα ή κοντίσιονερ και περνάτε τα δάχτυλά σας ή μια φαρδιά χτένα για να τα ξεμπερδέψετε, αλλά και κάθε φορά που τα βουρτσίζετε, παρατηρείτε και τη μέγιστη απώλεια τριχών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, την ώρα που ξυπνάτε μπορεί να δείτε στο μαξιλάρι σας αρκετές τρίχες. Τα παραπάνω περιστατικά σας αγχώνουν, καθώς παρατηρείτε μεγάλη απώλεια τριχών. Το στρες όμως που βιώνετε εντείνει την τριχόπτωση και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Είναι αποδεδειγμένο ότι τις περιόδους έντονου στρες μπορεί μέχρι και το 80% των τριχών μας να εισέλθει πρόωρα στην τελογενή φάση, που σημαίνει την οριστική απώλεια των μαλλιών.

Πότε να ζητήσετε συμβουλή ειδικού

Αν η εποχική τριχόπτωση ξεπεράσει τους 2 μήνες, τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο, ο οποίος θα διαπιστώσει μετά από τις απαιτούμενες εξετάσεις τα αίτια της τριχόπτωσης και θα σου προτείνει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Σε περίπτωση που χάσετε ξαφνικά μια μεγάλη τούφα μαλλιών, αυτό το σύμπτωμα ονομάζεται αλωπεκία και πρέπει να απευθυνθείς άμεσα στον ειδικό.

Εποχική τριχόπτωση και διατροφή 

Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η Β5 και η Β6.

Στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης βοηθούν, επίσης, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και το ασβέστιο, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη των τριχών.

Οι τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από το εβδομαδιαίο διαιτολόγιό σας είναι το κόκκινο κρέας και τα ψάρια που διαθέτουν Ω λιπαρά οξέα και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, οι ξηροί καρποί και το ελαιόλαδο με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά συστατικά, τα λαχανικά αλλά και τα όσπρια, τα οποία περιέχουν φυλλικό οξύ.

Πηγή: Shape.gr