Τριχόπτωση | Η θεραπεία της βασίζεται στο DNA σας

Τι πραγματικά προκαλεί την τριχόπτωση σε μια γυναίκα; Τι πρέπει να κάνει για να την προλάβει ή να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά;

HARPER'S BAZAAR TEAM

Είναι γεγονός πως και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τριχόπτωση και αραίωση μαλλιών. Αρχικά, μπορεί να κατηγορούν τα σαμπουάν, τις μαλακτικές και άλλα προϊόντα φροντίδας. Μετά θεωρούν πώς αιτία είναι οι βαφές, οι ισιωτικές και οι κομμωτές. Τι πραγματικά προκαλεί την τριχόπτωση σε μια γυναίκα; Τι πρέπει να κάνει για να την προλάβει ή να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά; Αναζητήσαμε τις απαντήσεις, επικοινωνώντας με τον Δερματολόγο Dr. Τζερμιά, εξειδικευμένο στην Οξφόρδη, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικό Διευθυντή στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics.

Τι φταίει για την τριχόπτωση;

Το φυσιολογικό είναι να χάνουμε μέχρι 100 τρίχες την ημέρα, καθώς νέες τρίχες θα μεγαλώσουν στη θέση τους. Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες μπορούν να διαταράξουν τον κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών, όχι μόνο στους άνδρες, αλλά και στις γυναίκες όλων των ηλικιών. Η κακή διατροφή, η ακατάλληλη δίαιτα, το άγχος, η λήψη φαρμάκων, κάποια ορμονική διαταραχή και ορισμένες ασθένειες, όπως η γυροειδής αλωπεκία, μια αυτοάνοση πάθηση, μπορεί να επιδεινώσουν μια προδιάθεση για τριχόπτωση ή να οδηγήσουν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και σε ολική απώλεια μαλλιών. Επίσης, όσο μεγαλώνουμε, γυναίκες και άνδρες, τα μαλλιά μας χάνουν την ελαστικότητα τους, όπως συμβαίνει με το δέρμα μας, και αποδυναμώνονται. Απλά σε κάποιους, τα μαλλιά "γερνούν” πιο όμορφα, ενώ σε κάποιους ελάχιστους διατηρείται η ίδια πυκνότητα των μαλλιών τους, όπως τότε που ήταν έφηβοι.

Βασική αιτία της τριχόπτωσης και για τα δύο φύλα θεωρείται η κληρονομικότητα. Σκεφτείτε ότι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, με βάση τα στοιχεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, 30 εκατομμύρια γυναίκες υποφέρουν από τριχόπτωση λόγω κληρονομικότητας, σε σύγκριση με 50 εκατομμύρια άνδρες. Ωστόσο, σε μεγάλο ποσοστό γυναικών η τριχόπτωση προκαλείται από ορμονικές διαταραχές, που μπορεί να σχετίζονται με θέματα θυρεοειδούς, αλλά και λόγω πολυκυστικών ωοθηκών, εγκυμοσύνης, θηλασμού ή εμμηνόπαυσης. Συνήθως, η τριχόπτωση εμφανίζεται δειλά κατά την εφηβεία, αλλά το μέγεθος του προβλήματος της αραίωσης και το πόσο διαρκεί διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Σε μερικές γυναίκες, η αραίωση των μαλλιών μπορεί να συμβαίνει με πολύ αργούς ρυθμούς και να εξελίσσεται σταδιακά για πολλά χρόνια. Σε άλλες, μπορεί να συμβεί σχετικά απότομα και να εξελιχθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η γυναικείου τύπου αλωπεκία, όπως ορίζεται ιατρικά η γυναικεία τριχόπτωση, ακολουθεί ένα διαφορετικό μοτίβο εξέλιξης στο τριχωτό της κεφαλής σε σχέση με τους άνδρες. Σε αντίθεση με τους άνδρες, στις γυναίκες η αραίωση είναι διάχυτη σε όλο το τριχωτό της κεφαλής, αλλά δεν οδηγεί σε μόνιμη φαλάκρα. Καθώς η τριχόπτωση δεν προκαλεί κάποιο κίνδυνο στην υγεία, πολλές γυναίκες δεν την λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Αν, όμως, σκεφτούμε τις επιπτώσεις που έχει στην ψυχολογία και την αυτοεκτίμηση μιας γυναίκας το ζήτημα αυτό, τότε καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η πρόληψη και η θεραπεία της τριχόπτωσης. Δεν είναι λίγες οι ασθενείς μου, που μου λένε το πόσο αμήχανα νιώθουν με την αραίωση των μαλλιών τους.

Γενετικό Τεστ για την θεραπεία της τριχόπτωσης

Το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την τριχόπτωση ή μια αραίωση μαλλιών εξαρτάται από την αιτία που προκαλεί το πρόβλημα. Άρα για να προτείνουμε μια κατάλληλη θεραπεία πρέπει να προηγηθεί η σωστή διάγνωση. Επίσης, όπως και με οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, οι διαθέσιμες θεραπείες δεν λειτουργούν για όλες τις γυναίκες το ίδιο αποτελεσματικά. Πάντα η θεραπεία της τριχόπτωσης πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες της ασθενούς και τις περισσότερες φορές ακολουθούμε συνδυασμούς θεραπευτικών μεθόδων για να έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα.

Η έγκυρη και σωστή διάγνωση περιλαμβάνει τριχοσκόπηση, αιματολογικές εξετάσεις και DNA test το οποίο αναλύει με ακρίβεια 13 γονίδια και τις μεταλλάξεις τους, που έχουν σχέση με την αραίωση των μαλλιών. Γνωρίζοντας ποια από αυτά τα γονίδια υπάρχουν στο DNA της ασθενούς, πόσο ενεργά είναι και με ποιο τρόπο αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, είμαστε βέβαιοι ότι η θεραπεία που θα προτείνουμε για την τριχόπτωση θα είναι και η πλέον αποτελεσματική. Η διαδικασία του τεστ είναι πάρα πολύ απλή. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι δείγμα σιέλου. Με το DNA test μπορούμε να εξακριβώνουμε ποιες θεραπευτικές ουσίες επιτρέπονται και ποιες εμποδίζονται να δράσουν από τα γονιδιακά μονοπάτια που καθορίζονται από τις γονιδιακές διαφοροποιήσεις του κάθε ανθρώπου. Με τα αποτελέσματα γνωρίζουμε επακριβώς ποιες από τις  διαθέσιμες σήμερα θεραπευτικές ουσίες είναι περισσότερο ή λιγότερο δραστικές για την κάθε ασθενή. Εκτός από τα θεραπευτικά σκευάσματα, τα οποία δημιουργούμε εντός των κλινικών μας, η θεραπεία περιλαμβάνει σύγχρονες μεθόδους, όπως φωτοθεραπεία με LASER χαμηλής ισχύος, PRP με όζον, αυτόλογη μεσοθεραπεία Magellan® TruPRP. Κάθε 3 μήνες και όσο διαρκεί η θεραπεία, επαναλαμβάνουμε την εξέταση της τριχοσκόπησης, ώστε να αναδιαμορφώνουμε τη θεραπεία ανάλογα με την αποτελεσματικότητα, μέχρι να επιτύχουμε εξαιρετικό βαθμό ενδυνάμωσης του τριχωτού της κεφαλής.

Ευχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά, Δερματολόγο εξειδικευμένο στην Οξφόρδη, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικό Διευθυντή στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ Skin Clinics (www.iqskinclinics.com www.tzermias.gr)