Βασίλισσα Ελισάβετ | Η ιστορία πίσω από το μοναδικό χτένισμα που έκανε για 70 χρόνια

"Απέπνεε συνέπεια, ήταν μια ηρεμιστική σταθερά στις ζωές των ανθρώπων και το ήξερε".

Εκτός από την πολύχρωμη γκαρνταρόμπα της, τα κοντά σγουρά μαλλιά της αποτέλεσαν ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της εμφάνισής της Βασίλισσας Ελισάβετ για τα 70 χρόνια, που βρισκόταν στο θρόνο. Μια πρώιμη εκδοχή του signature hairstyle της είχε υιοθετήσει βέβαια ήδη από την εφηβική της ηλικία, όπως μαρτυρά το πορτρέτο της από τα 14α γενέθλιά της πλάι στην πριγκίπισσα Μαργαρίτα. 

Βασίλισσα Ελισάβετ | Η ιστορία πίσω από το μοναδικό χτένισμα που έκανε για 70 χρόνια
Οι δύο πριγκίπισσες στις 17 Απριλίου το 1940 για τα γενέθλια της πριγκίπισσας Ελισάβετ

Παρά την εξέλιξη του στιλ της σε ένα technicolor manifesto, η Βασίλισσα Ελισάβετ ήταν πιστή στο χτένισμά της καθ' όλη τη διάρκεια της βασιλείας της, από την στέψη της το 1952 μέχρι και το θάνατό της τον Σεπτέμβριο του 2022.

Βασίλισσα Ελισάβετ

Ο hairstylist της πριγκίπισσας Diana, Sam McKnight, χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο κούρεμα ως "italian boy bob". "Ήταν κοντό και σγουρό με πιο έντονο όγκο στο πλάι. Είναι ένα κούρεμα, που πολλές γυναίκες της γενιάς της βασίλισσας διατήρησαν για όλη τη ζωή τους", λέει. 

βασίλισσα Ελισάβετ

Διαβάστε Επίσης

Η εμβληματική κουπ της βασίλισσας αποτέλεσε το θέμα και μίας σκηνής της δεύτερης σεζόν της σειράς "Crown", όπου η μονάρχης φαίνεται να υπερασπίζεται το "περιποιημένο" νέο κούρεμά της, λέγοντας ότι είναι "à la mode", ενώ ο πρίγκιπας Φίλιππος την πειράζει λέγοντάς της πως "θα μπορούσε να χρησιμεύσει και ως κράνος". "Δεν πειράζει, μου αρέσει", απαντά εκείνη στη σειρά.

Βασίλισσα Ελισάβετ

Το κούρεμα, που την έκανε διεθνώς αναγνωρίσιμη, ήταν δημιουργία του κομμωτή Charles Martin, ο οποίος ήταν στο πλευρό της βασίλισσας μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όπου πήρε σύνταξη και αργότερα πέθανε. Το κούρεμά της εκτός από διαχρονικά κομψό, ήταν και εξαιρετικά πρακτικό, αφού είχε "σχεδιαστεί" ειδικά για εκείνη, έτσι ώστε να μπορεί να ταιριάζει με τα στέμματα και τις τιάρες της.

βασίλισσα Ελισάβετ

Η φιγούρα της βασίλισσας είναι τόσο εμβληματική, που ο Andy Warhol την έκανε "αθάνατη" το 1985 μέσα από τη συλλογή εκτυπώσεων Reigning Queens, την οποία η ίδια η βασίλισσα αγόρασε αργότερα για τη βασιλική της συλλογή στο Κάστρο του Windsor. Ο Warhol, ο οποίος είχε πει τη διάσημη φράση "θέλω να γίνω τόσο διάσημος, όσο η βασίλισσα", την απαθανάτισε σε μια δισδιάστατη εικόνα εμπνευσμένη από το πορτρέτο της από τον Peter Grugeon το 1977, χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική αποκλεισμού χρώματος που χρησιμοποίησε για τις απεικονίσεις πολλών celebrities, όπως η Marilyn Monroe και ο Elvis. Η φιγούρα της εξάλλου είναι σήμερα το ίδιο αναγνωρίσιμη με μερικά από τα μεγαλύτερα ινδάλματα της σύγχρονης pop κουλτούρας.

Βασίλισσα Ελισάβετ

"Είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό το ότι μέσα σε 70 χρόνια δεν άλλαξε ούτε καν τη χωρίστρα στα μαλλιά της, παρ' όλο που πήγαινε σε εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο και που η μόδα άλλαζε μέσα στις δεκαετίες. Απέπνεε συνέπεια, ήταν μια ηρεμιστική σταθερά στις ζωές των ανθρώπων και το ήξερε", τονίζει ο McKnight.

Τις τελευταίες δεκαετίες της ζωής της, προσωπικός της κομμωτής έγινε ο Ian Carmaichal ο οποίος περιποιούταν τα μαλλιά της δύο φορές την εβδομάδα. Εκείνος κλήθηκε να διατηρήσει αναλλοίωτο το κούρεμα και το χτένισμά της, κάτι το οποίο έκανε με μεγάλη επιτυχία, με αποτέλεσμα να βραβευτεί το 2017, όταν έγινε Μέλος του Βασιλικού Βικτωριανού Τάγματος, το οποίο αναγνωρίζει προσωπικές υπηρεσίες στη βασίλισσα. Όπως είχε πει άλλωστε στο παρελθόν, ήταν η αγαπημένη του πελάτισσα. "Είχε τα πιο υπέροχα μαλλιά". 

βασίλισσα ελισάβετ

Είναι εύκολο να θεωρήσει κανείς την κουπ της βασίλισσας Ελισάβετ αδιάφορη σε σχέση με το έργο και την ιστορία της. Κάθε μικρή λεπτομέρεια της εμφάνισή της ωστόσο, από το κούρεμα και το χρώμα, μέχρι το χτένισμά της, συνθέτουν αυτήν την εμβληματική εικόνα, που για πάντα θα αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως η βασίλισσα Ελισάβετ II.

Διαβάστε Επίσης