Τα πιο βασικά αίτια εμφάνισης της τριχόπτωσης στις γυναίκες

Τα αίτια πολλά. Το ίδιο και οι λύσεις.

Η αλήθεια είναι ότι σύμφωνα με έρευνες ο αριθμός των γυναικών που υποφέρει από τριχόπτωση είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με εκείνον των αντρών. Η τριχόπτωση μπορεί να εμφανιστεί δειλά σε πολύ νεαρή ηλικία, ήδη από την εφηβεία, αλλά συνήθως μετά τα 50 το πρόβλημα εντείνεται με το μέγεθός του να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Σε μερικές γυναίκες, η αραίωση των μαλλιών εμφανίζεται με πολύ αργούς ρυθμούς και εξελίσσεται σταδιακά για πολλά χρόνια, ενώ σε άλλες συμβαίνει απότομα και εξελίσσεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Τα καλά νέα είναι ότι σε αντίθεση με τους άνδρες, στις γυναίκες η αραίωση είναι διάχυτη σε όλο το τριχωτό της κεφαλής, αλλά δεν οδηγεί σε μόνιμη φαλάκρα. Ποια είναι όμως τα πιο συχνά αίτια της τριχόπτωσης στις γυναίκες;

Τριχόπτωση | Τα αίτια εμφάνισής της

1. Ο κακός τρόπος ζωής

Το lifestyle παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στη συνολική υγεία του ανθρώπινου σώματος, όσο και σε εκείνη των μαλλιών. Η κακή διατροφή, μία ακατάλληλη και πολύ σκληρή δίαιτα, αλλά και το άγχος μπορεί να επιδεινώσουν μια προδιάθεση για τριχόπτωση.

2. Ορισμένες ασθένειες

Μερικές ασθένειες, όπως η γυροειδής αλωπεκία, μια αυτοάνοση πάθηση, μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση ή ακόμα και να οδηγήσουν σε κάποιες περιπτώσεις σε ολική απώλεια μαλλιών.

3. Το πέρασμα του χρόνου

Διαβάστε Επίσης

Όπως είναι γνωστό, με το πέρασμα του χρόνου ο ρυθμός παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης στην επιδερμίδα μειώνεται δραματικά με αποτέλεσμα να εμφανίζονται λεπτές γραμμές, ρυτίδες και χαλάρωση. Τα μαλλιά δεν βγαίνουν αλώβητα από τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης. Καθώς περνούν τα χρόνια, τα μαλλιά χάνουν την ελαστικότητά τους κι αποδυναμώνονται, με αποτέλεσμα, πολύ συχνά να χάνουν την πλούσια πυκνότητά τους.

4. Κληρονομικότητα

Η κληρονομικότητα παίζει βασικό ρόλο στο αν μια γυναίκα θα εμφανίσει τριχόπτωση ή όχι στη ζωή της. 

5. Ορμονικές διαταραχές

Οι γυναίκες εμφανίζουν πιο συχνά τριχόπτωση σε σύγκριση με τους άντρες λόγω των διάφορων ορμονικών διαταραχών, που βιώνουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους, Αυτές οι ορμονικές διαταραχές μπορεί να σχετίζονται με θέματα θυρεοειδούς, πολυκυστικών ωοθηκών, εγκυμοσύνης, θηλασμού ή εμμηνόπαυσης.

6. Η αλλαγή της εποχής

Ακόμα κι αν δεν υπάρχει ιστορικό τριχόπτωσης στην οικογένεια ή αν δεν συμβαίνουν τίποτα από τα παραπάνω, δεν αποκλείεται να παρατηρηθεί απώλεια τριχών συγκεκριμένες εποχές του χρόνου. Η λεγόμενη εποχική τριχόπτωση ξεκινά τον Ιούλιο. Πρόκειται για το μήνα ανάπαυσης της τρίχας, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι τρίχες αρχίζουν να πέφτουν περισσότερο προς το τέλος του καλοκαιριού, τους μήνες του φθινοπώρου και λιγότερο τους μήνες της άνοιξης και του χειμώνα.

Η σωστή αντιμετώπιση

Για να μειώσετε την τριχόπτωση ξεκινήστε παίρνοντας εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής και γεμίζοντας το πιάτο σας με πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, αλλά και καλά λιπαρά. Στη συνέχεια, εμπλουτίστε την haircare ρουτίνα σας με προϊόντα περιποίησης ειδικά σχεδιασμένα για μαλλιά με τριχόπτωση, αλλά και με τονωτικές θεραπείες. Αν η απώλεια τριχών επιμείνει, συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας.

Διαβάστε Επίσης