Τι σημαίνουν οι διαφορετικοί τύποι ρυτίδων;

Μετά τα 30, τα σημάδια γήρανσης της επιδερμίδας, όπως οι ρυτίδες και οι λεπτές γραμμές, γίνονται ολοένα και πιο εμφανή.

Μπορεί το κεφάλαιο "ρυτίδες" να ξεκινά να απασχολεί τις γυναίκες κατά την 4η δεκαετία της ζωής τους, ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες, η γήρανση της επιδερμίδας ξεκινά ήδη από το πρώτο, κιόλας, λεπτό της ζωής, ενώ η δημιουργία των πρώτων ρυτίδων υπολογίζεται γύρω στα 20. Μετά τα 30 τα σημάδια γήρανσης της επιδερμίδας γίνονται όμως πιο εμφανή, εξαιτίας της επιβράδυνσης του κυτταρικού μεταβολισμού και της φθίνουσας παραγωγής ινών κολλαγόνου και ελαστίνης που αποδιοργανώνει το δίκτυο στήριξης της επιδερμίδας. Λεπτές γραμμές, ρυτίδες, ανομοιόμορφος τόνος και απώλεια λάμψης είναι μερικά από τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν τις γυναίκες. Δεν είναι όμως όλες οι ρυτίδες ίδιες. Ακολουθούν οι βασικότεροι τύποι:

Γραμμές αφυδάτωσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι συγκεκριμένες ρυτίδες οφείλονται στην έλλειψη υγρασίας, η οποία εμποδίζει την επιδερμίδα να επανορθωθεί ή να δημιουργήσει νέα κύτταρα, με αποτέλεσμα να χάνει τη σφριγηλότητά της. Μία ακόμα αιτία πίσω από τις ρυτίδες αφυδάτωσης είναι η μείωση του επιπέδου του φυσικά απαντώμενου υαλουρονικού οξέος στις στοιβάδες της επιδερμίδας, η οποία μπορεί να μειώσει ακόμη περισσότερο την υγρασία στην επιδερμίδα. Οι γραμμές αφυδάτωσης απαντώνται συχνά στην περιοχή του μετώπου και είναι πιο εμφανείς όταν ανασηκώνει κανείς τα φρύδια.

Ρυτίδες γήρανσης

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους φόβους των γυναικών, καθώς απαντώνται στην επιδερμίδα με το πέρασμα του χρόνου, εξαιτίας της απώλειας της σφριγηλότητας της, λόγω της φυσικής μείωσης της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης. Η επιδερμίδα χάνει την ικανότητα που είχε όταν ήταν νεότερη να επανέρχεται στην αρχική της θέση και έτσι δημιουργούνται λεπτές γραμμές. Οι συγκεκριμένες ρυτίδες απαντώνται συνήθως στα μάτια, το μέτωπο και γύρω από το στόμα.

Ρυτίδες έκφρασης

Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις των μυών του προσώπου οφείλονται για ένα από τα συχνότερα είδη, τις ρυτίδες έκφρασης. Πρόκειται για λεπτές γραμμές και ρυτίδες, οι οποίες σχηματίζονται συνήθως γύρω από το στόμα (ρυτίδες γέλιου), στην περιοχή των ματιών, το λεγόμενο πόδι της χήνας, και ανάμεσα στα φρύδια (ρυτίδες συνοφρυώματος).

Ρυτίδες ύπνου

Οι ρυτίδες ύπνου, οι οποίες σχηματίζονται ως επι το πλείστον στο ντεκολτέ, ανάμεσα και πάνω από την καμπύλη του στήθους, δημιουργούνται κυρίως σε γυναίκες που έχουν την τάση να κοιμούνται στο πλάι. Παρόμοιες ρυτίδες μπορεί να δημιουργηθούν και στα μάγουλα, ανάλογα με την πλευρά που κοιμάται κανείς, λόγω της πίεσης του προσώπου στο μαξιλάρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ