Sustainable Swaps | Μικρές αλλαγές για μια πιο βιώσιμη ρουτίνα περιποίησης και μακιγιάζ

Από την επιλογή προϊόντων με συστατικά βιώσιμης προέλευσης, μέχρι την αγορά supersized συσκευασιών, αυτές οι μικρές αλλαγές μπορούν να κάνουν σπουδαία διαφορά στον πλανήτη.

Η συζήτηση περί βιωσιμότητας στο χώρο της ομορφιάς είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, με το clean beauty κίνημα να αποτελεί τη Νο.1 τάση τα τελευταία χρόνια. Πόση πρόοδος έχει γίνει όμως στην πραγματικότητα; Οι έρευνες είναι πραγματικά αποκαρδιωτικές. Σύμφωνα με το Zero Waste, περισσότερες από 120 δισεκατομμύρια συσκευασίες παράγονται κάθε χρόνο για λογαριασμό της βιομηχανίας της ομορφιάς. Μεγάλο μέρος από αυτές δεν είναι ανακυκλώσιμες, ενώ η πλειονότητα είναι φτιαγμένη από πλαστικό, ένα υλικό που χρειάζεται πάνω από 1000 χρόνια για να διασπαστεί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα καλά νέα είναι ότι πολλά beauty brands, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης, αλλά και το γεγονός ότι οι καταναλωτές κάνουν ολοένα και πιο συνειδητές επιλογές, προχωρούν σε σημαντικές αλλαγές τόσο στην επιλογή των συστατικών, όσο και των συσκευασιών των προϊόντων τους.

Ακολουθούν μερικές μικρές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε κι εσείς στη δική σας καθημερινή ρουτίνα περιποίησης και μακιγιάζ για να βοηθήσετε στο χτίσιμο ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος:

Προτιμήστε μπάρες σαπουνιών

Προτιμήστε μπάρες σαπουνιών

Οι μπάρες σαπουνιών έχουν επιστρέψει στο προσκήνιο και σε αντίθεση με τους προγόνους τους είναι πολύ πιο ενυδατικές, ενώ έχουν πληθωρα ευεργετικών ιδιοτήτων για την επιδερμίδα. Οι περισσότερες από αυτές πωλούνται «naked» ή σε plastic-free συσκευασίες. 

Απαλυντικό σαπούνι, Χαμομήλι, KORRES (στα φαρμακεία)

Επιλέξτε supersized συσκευασίες

Επιλέξτε supersized συσκευασίες

Τα staple προϊόντα της καθημερινής ρουτίνας περιποίησης είναι προτιμότερο να αγοράζονται σε μεγάλες «supersized» συσκευασίες, οι οποίες χρησιμοποιούν λιγότερο πλαστικό και καλούν για λιγότερο συχνές αγορές, με αποτέλεσμα να αποτελούν την πιο ecologically-conscious επιλογή.


Ενυδατικό σαμπουάν με υπερτροφές, NutriPlenish™ Hydrating Shampoo – Deep Moisture 1000ml, Aveda  

Προτιμήστε συσκευασίες από γυαλί ή αλουμίνιο

Προτιμήστε συσκευασίες από γυαλί ή αλουμίνιο

Η package free επιλογή μπορεί να είναι αδιαμφισβήτητα η πιο οικολογική, ωστόσο δεν είναι πάντα και η πιο εύκολη. Για τις φορές που είναι αδύνατη, επιλέξτε συσκευασίες από αλουμίνιο, το μόνο υλικό το οποίο μπορεί να ανακυκλώνεται αέναα. Οι πιθανότητές μάλιστα να ανακυκλωθεί είναι αισθητά πιο υψηλές από άλλα υλικά, με το 55% των συσκευασιών από αλουμίνιο να ανακυκλώνονται σωστά,  ενω για τα πλαστικα το ποσοστό αυτό αγγίζει μόλις το 5%.

Θαλάσιο μικυλλιακό νερό, The Cleansing Micellar Water, La Mer

Αντικαταστήστε τα μαντηλάκια ντεμακιγιάζ με τις επαναχρησιμοποιούμενες εκδοχές τους

Αντικαταστήστε τα μαντηλάκια ντεμακιγιάζ με τις επαναχρησιμοποιούμενες εκδοχές τους

Τα περισσότερα μαντηλάκια ντεμακιγιάζ δεν ανακυκλώνονται και λαμβάνοντας υπόψη την απαιτούμενη ποσότητα που χρειάζεστε για να αφαιρέσετε το μακιγιάζ σας κάθε μέρα, είναι εύκολο να κατανοήσετε την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλείται.

Για καθημερινή χρήση προτιμήστε ένα επαναχρησιμοποιούμενο πανάκι με μικροΐνες, το οποίο βρέχοντάς το με ζεστό νερό, αφαιρεί το μακιγιάζ -ακόμα και την αδιάβροχη μάσκαρα. Πλένεται στο πληντύριο ρούχων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 3-5 χρόνια, γεγονός που το καθιστά μια άριστη sustainable και value for money επιλογή.

Επαναχρησιμοποιούμενο πανάκι ντεμακιγιάζ, Makeup Eraser, Makeup Eraser (sephora.gr)

Επιλέξτε refillable προϊόντα

Επιλέξτε refillable προϊόντα

Αποφύγετε τα single-use προϊόντα και προτιμήστε τις refillable εκδοχές τους τόσο στην περιποίηση της επιδερμίδας, όσο και στο μακιγιάζ και τα αρώματα, έτσι ώστε να μειωθεί η χρήση πλαστικού. 

Foundation σε μορφή compact για κάλυψη των δυσχρωμιών, Advanced Hydro-Liquid Compact Foundation (refillable), Shiseido

Προτιμήστε brands που χρησιμοποιούν συστατικά βιώσιμης προέλευσης

Προτιμήστε brands που χρησιμοποιούν συστατικά βιώσιμης προέλευσης

Η βιωσιμότητα των συστατικών που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα περιποίησης είναι ένας άλλος τομέας περιβαλλοντικής ανησυχίας. Το φοινικέλαιο, για παράδειγμα, το οποίο χρησιμοποιείται στην πλειονότητα των καταναλωτικών αγαθών, από καλλυντικά μέχρι δημητριακά πρωινού, προκαλεί εκτεταμένη αποψίλωση των δασών και εξαφάνιση πολλών ειδών ζώων.

Για να καταλάβετε αν ένα προϊόν περιέχει συστατικά βιώσιμης προέλευσης, αναζητήστε τα Fair Trade και Rainforest Alliance logos στην συσκευασία. Μία από τις πιο γνωστές εταιρείες, που χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια τέτοιου είδους συστατικά, είναι η The Body Shop.

Λοσιόν για μείωση της λιπαρότητας, Tea Tree Mattifying Lotion, The Body Shop

Επιλέξτε ένα αντηλιακό που σέβεται τη θαλάσσια ζωή

Επιλέξτε ένα αντηλιακό που σέβεται τη θαλάσσια ζωή

Το γνωρίζατε ότι η βενζοφαινόνη-3 (BP-3, Oxybenzone), ένα συστατικό που περιέχουν αρκετά αντηλιακά συμβάλλει στη λεύκανση των κοραλλιών και την καταστροφή των υφάλων; Αναζητήστε μία φόρμουλα με όσο τη δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό βιοδιασπώμενης βάσης, η οποία να σέβεται το φυτοπλαγκτόν και τα υπόλοιπα είδη θαλάσσιας ζωής, ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον.

Οικολογικά σχεδιασμένο αντηλιακό, Waterlover Sun Milk SPF30, Biotherm