Ρετινόλη | Πώς θα αξιοποιήσετε το Νο1 συστατικό κατά των ρυτίδων

Από πού προέρχεται, τι είναι, σε τι χρησιμεύει και πώς χρησιμοποιείται η ρετινόλη για να εξασφαλίσεις επιδερμίδα πιο λαμπερή από ποτέ.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η ρετινόλη προέρχεται από τη βιταμίνη Α και μπορεί να κάνει θαύματα στο δέρμα σου όταν τη χρησιμοποιούμε με τον σωστό τρόπο. "Αν υπάρχει ένα προϊόν που μπορεί κάθε γυναίκα να χρησιμοποιήσει για να βελτιώσει την όψη και την υφή της επιδερμίδας της, αυτό είναι η ρετινόλη" σχολιάζει η Marie Veronique Nadeau, χημικός, γκουρού της φυσικής περιποίησης της επιδερμίδας και ιδρύτρια της ομώνυμης σειράς προϊόντων περιποίησης.

Τι είναι αυτό που κάνει τη ρετινόλη τόσο ξεχωριστή;

Η ρετινόλη ενισχύει τη φυσική λάμψη της επιδερμίδας, αλλά ο ρόλος της δεν περιορίζεται σε αυτό. Ταιριάζει σε όλες τις επιδερμίδες, λέει η αισθητικός Cara Peloso, και αντιμετωπίζει θέματα που σχετίζονται με το πέρασμα του χρόνου όπως οι ρυτίδες, ο ανομοιόμορφος τόνος του δέρματος και η ξηρότητα. Προλαμβάνει επίσης την ακμή, τους φραγμένους πόρους και τα σημάδια από σπυράκια.

Τα οφέλη της, δε, αναγνωρίζονται όχι μόνο από τους αισθητικούς αλλά και από γιατρούς. Ο δερματολόγος Samer Jaber, MD, για παράδειγμα, την έχει δει να καταπραΰνει την ακμή, να προσφέρει λάμψη στο δέρμα και να κάνει το δέρμα των ασθενών του να δείχνει πιο νεανικό. Και πώς τα κάνει όλα αυτά; Αυξάνει την κυτταρική ανανέωση, φέροντας φρέσκα, υγιή κύτταρα στην επιφάνεια της επιδερμίδας μας.

Ο σωστός τρόπος να χρησιμοποιούμε τη ρετινόλη

Έχετε υπόψη, πως η ρετινόλη δεν δουλεύει σε μια μέρα. "Για να δείτε αποτελέσματα από τη ρετινόλη θα περάσει κάποιο διάστημα καθώς όταν εφαρμόζεται στο δέρμα μετατρέπεται σε ρετινοϊκό οξύ ώστε να είναι λιγότερο ερεθιστικό εξηγεί η Peloso. "Με τα συνταγογραφούμενα ρετινοειδή (όπως η ρετινόλη-Α) δεν συμβαίνει αυτό, είναι όμως λιγότερο ανεκτά από το δέρμα".

Παρότι οι περισσότερες ρετινόλες είναι πιο αποτελεσματικές όταν χρησιμοποιούνται καθημερινά, οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να βρουν το ρυθμό που τους ταιριάζει. "Καθώς έρχονται πολλά φυσιολογικά κύτταρα στην επιφάνεια για να διώξουν τα κατεστραμμένα, το δέρμα σου μπορεί να δείχνει σαν να ξεφλουδίζει και να είναι κόκκινο" σχολιάζει η Nadeau. Γι’ αυτό και πολλές γυναίκες αποθαρρύνονται και δεν βάζουν αυτό το σούπερ συστατικό στη ρουτίνα τους, θα πρέπει όμως να ξεπεράσεις αυτό το σημείο, τονίζει η ειδικός.

"Ξεκινήστε να τη βάζετε βράδυ παρά βράδυ" προτείνει. Για να βοηθήσετε το δέρμα σας να τη συνηθίσει, η Nadeau συστήνει να χρησιμοποιείτε serums που συμβάλουν στην καλή λειτουργία του φράγματος της επιδερμίδας – προϊόντα που περιέχουν ceramides, φωσφολιπίδια, αμινοξέα, νάτριο PCA και ελεύθερα λιπαρά οξέα.
Εκτός από αυτό, είναι σημαντικό να φοράτε ανελλιπώς το αντηλιακό σας όταν χρησιμοποιείτε προϊόντα με ρετινόλη. "Να φοράτε αντηλιακά ευρέως φάσματος και σταματήστε τη χρήση της ρετινόλης τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν πάτε στην παραλία" προσθέτει. Και μην τη χρησιμοποιείτε αν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Πώς θα βρείτε το προϊόν που σας ταιριάζει

Αν πάτε σε ένα κατάστημα και ζητήσετε προϊόν με ρετινόλη θα συνειδητοποιήσετε πως είναι δύσκολο να αποκωδικοποιήσετε όλες τις διαφορετικές μορφές και ποσοστά. Σύμφωνα με την Peloso μπορείτε να είστε σίγουρη ότι κάνατε μια καλή επιλογή αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:

Διαλέξτε ένα προϊόν με τη σωστή συσκευασία

Βεβαιωθείτε πως το μπουκάλι είναι αεροστεγές και αδιαφανές.

Έλεγξε το ποσοστό

Συνήθως θα βρείτε ρετινόλη σε ποσοστά ανάμεσα στο 0,1 και 0,7%, ενώ το 1% είναι το υψηλότερο που μπορείτε να αγοράσετε. Οτιδήποτε ανάμεσα στο 1 και το 0,1% είναι μια χαρά.

Αποφύγετε τα τεχνητά συστατικά

Αν το σέρουμ έχει άρωμα ή μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος, βρες κάτι άλλο – και τα δύο αυτά συστατικά μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ή να αυξήσουν την πιθανότητα αντίδρασης του δέρματος.

Αναζητήστε ένα προϊόν με βιταμίνη C

"Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως η βιταμίνη Α και η C δρουν συνεργατικά, οπότε επωφελείστε και από τις δύο.

Πηγή: Shape.gr