Ερυθρότητα, γραμμές, στίγματα | Τι λένε τα νύχια για την υγεία σας;

Το λεξικό της γλώσσας των νυχιών.

Με τα χρόνια έχετε σίγουρα καταλάβει τη γλώσσα της επιδερμίδας. Το αντιαισθητικό ξεφλούδισμα και το τράβηγμα μεταφράζεται σε ξηρότητα, ο ερεθισμός συχνά σε αλλεργία και η ενοχλητική ανομοιόμορφη υφή σε πιθανή υποβόσκουσα ακμή. Τι γίνεται όμως με τα νύχια; Γνωρίζετε τι σημαίνουν τα στίγματα, η ανύψωση, η δυσάρεστη οσμή και οι γραμμές στα νύχια;

Σκούρα καφέ κάθετη γραμμή κάτω από το νύχι

Επιστημονικά λέγεται γραμμοειδής μελάνωση όνυχος και μπορεί να αποτελεί μελάνωμα στο νύχι. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη θεωρείται η επίσκεψη στο γραφείο του δερματολόγου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανύψωση του νυχιού

Αν το νύχι αρχίσει να σηκώνεται από την "βάση" του, τότε σταδιακά θα αρχίσει να γίνεται λευκωπό. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ονυχόλυση και πιθανόν οφείλεται σε μυκητιάσεις, ψωρίαση ή τραυματισμό.

Ερυθρότητα γύρω από το νύχι

Κύρια αιτία σε αυτήν την περίπτωση είναι συνήθως κάποια μόλυνση από βακτήριο που προκαλεί φλεγμονή στο δέρμα γύρω από το νύχι. Η μόλυνση μπορεί να προκληθεί από παρωνυχία ή από είσοδο του νυχιού στο δέρμα.

Στίγματα

Τα στίγματα, που θυμίζουν μικρά τρυπήματα στην επιφάνεια του νυχιού, μπορεί να αποτελούν ένδειξη συστηματικού νοσήματος, όπως η ψωρίαση, ή ακόμα και ένδειξη ατοπικής δερματίτιδας ή αλωπεκίας.

Εύθραυστα νύχια

Η ευθραυστότητα στα νύχια μπορεί να οφείλεται στο συχνό βάψιμό τους, στο στρες ή ακόμα και στη συχνή κατανάλωση αλκοόλ. Πολύ συχνή αιτία αποτελεί επίσης και η κακή διατροφή. Η έλλειψη βιταμινών B, D και σιδήρου μπορεί να κάνει τα νύχια τόσο αδύναμα, ώστε να σπάνε.

Δυσάρεστη μυρωδιά

Εάν τα νύχια αναδύουν μια δυσάρεστη οσμή και παράλληλα είναι θαμπά, ξεφλουδισμένα και παρουσιάζουν παραμορφωμένο σχήμα, τότε πολύ πιθανόν είναι να έχουν μύκητες

Πώς μοιάζουν τα υγιή νύχια;

Τα υγιή νύχια είναι λεία, δυνατά και με ομοιόμορφο χρώμα. Καθώς περνούν τα χρόνια, μπορεί να γίνουν λίγο πιο εύθραυστα ή να παρουσιάσουν κάθετες γραμμές, δύο αλλαγές που δεν υπάρχει λόγος να σας ανησυχήσουν. 

Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρήσετε κάποια σημαντική αλλαγή στην όψη των νυχιών σας απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ