Μπορούν τα εγκαύματα από τον ήλιο να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος;

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την αυτόματη χαρτογράφηση σπίλων.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Απαντάει στις ερωτήσεις ο Dr. Τζερμιάς, Δερματολόγος, εξειδικευμένος στην Οξφόρδη, Συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικός Διευθυντής στα Δερματολογικά Κέντρα IQ Skin Clinics (Intensive Quality Skin Clinics).

Υπάρχει κάποια γυναίκα που δεν έχει πάθει ηλιακό έγκαυμα από τα παιδικά της χρόνια και μετά; Έστω ένα κοκκίνισμα στο δέρμα, που ενοχλεί ιδιαίτερα όταν έρχεται σε επαφή με κάποιο ρούχο; Εάν ξέραμε πραγματικά τι συμβαίνει στο δέρμα μας όταν ξαπλώνουμε ανέμελα κάτω από τον ήλιο, τότε καμιά δεν θα το έκανε χωρίς την κατάλληλη προστασία και χωρίς τον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο με την αυτόματη χαρτογράφηση σπίλων.

Τι είναι το έγκαυμα από τον ήλιο;

Το ηλιακό έγκαυμα είναι η αντίδραση του δέρματος στην υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Η πρώτη ένδειξη βλάβης είναι η ερυθρότητα, που είναι αποτέλεσμα διαστολής των αιμοφόρων αγγείων. Στη συνέχεια, το δέρμα αρχίζει να χάνει την υγρασία του, γεγονός που φαίνεται με την αίσθηση του τραβήγματος. Μέσα σε 10 μόνο λεπτά έντονης έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου (UV), το δέρμα θέτει σε λειτουργία ένα σύστημα άμυνας. Στην προσπάθειά του να σταματήσει τις ακτίνες να διεισδύσουν στα βαθύτερα στρώματα και να καταστρέψουν το DNA των κυττάρων, το δέρμα αρχίζει να παράγει μελανίνη, οδηγώντας σε υπομελάγχρωση ή υπερμελάγχρωση, που γίνεται εμφανής είτε με ακανόνιστες ανοιχτόχρωμες είτε με σκουρόχρωμες κηλίδες και σημάδια. Ο ίδιος ο οργανισμός μπορεί να αποκαταστήσει μόνο κάποιες ελάχιστες βλάβες από τον ήλιο. Εάν, όμως, η έκθεση ξεπερνάει την ικανότητα του οργανισμού να αντιδράσει, τότε προκύπτουν σοβαρές συνέπειες, μέχρι και καρκίνος του δέρματος.

Γιατί το δέρμα ξεφλουδίζει μετά από ένα ηλιακό έγκαυμα;

Το ξεφλούδισμα είναι ο τρόπος του δέρματος να απαλλαγεί από τα κατεστραμμένα κύτταρα που κινδυνεύουν να "χάσουν τον έλεγχο” και να γίνουν καρκινικά. Λόγω αυτού του κινδύνου, όλα τα κατεστραμμένα κύτταρα οδηγούνται σε αποβολή, μέσω του ξεφλουδίσματος, από μηχανισμούς επανόρθωσης του δέρματος. Τα κύτταρα αυτά αντικαθιστώνται από άλλα κύτταρα που βρίσκονται σε κατώτερα στρώματα της επιδερμίδας.

Τι πρέπει να κάνετε εάν πάθετε έγκαυμα από τον ήλιο;

Στην περίπτωση που το δέρμα σας έχει κοκκινίσει, πρέπει να φύγετε αμέσως από τον ήλιο και να πιείτε άφθονο νερό για να μην πάθετε αφυδάτωση. Στη συνέχεια, να κάνετε ένα δροσερό μπάνιο μόνο με νερό και καθόλου καθαριστικό για αποφυγή ερεθισμού και να στεγνώσετε απαλά το δέρμα σας. Αποφύγετε να απλώσετε οποιαδήποτε λιπαρή κρέμα, που εμποδίζει το δέρμα να δροσιστεί και μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Αντίθετα, απλώστε αρκετή ποσότητα από καταπραϋντικό προϊόν σε όλες τις περιοχές με ερυθρότητα και μείνετε μακριά από τον ήλιο και τη ζέστη. Φυσικά, είναι αυτονόητο, πως δεν πρέπει να βγείτε στον ήλιο ούτε την επόμενη μέρα ούτε για κάποιες μέρες, καθώς το δέρμα σας προσπαθεί να επουλωθεί. Όμως, εάν το δέρμα σας έχει εμφανίσει φουσκάλες ή έντονη φλεγμονή τότε πρέπει να ζητήσετε αμέσως βοήθεια από τον δερματολόγο. Επίσης, να θυμάστε πως ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά στο δέρμα σας με τη μορφή πρόωρης γήρανσης ή ακόμη και καρκίνο του δέρματος, ειδικά εάν έχετε ιστορικό πολλαπλών ηλιακών εγκαυμάτων στην παιδική ηλικία. Για τον λόγο αυτό, πρέπει οπωσδήποτε, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, να κάνετε αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων, την πλέον αξιόπιστη και ασφαλή προληπτική εξέταση, που ανιχνεύει όλες τις βλάβες στο δέρμα, είτε έχει εκτεθεί είτε δεν έχει εκτεθεί στον ήλιο.

Πώς προστατεύει από καρκίνο του δέρματος η αυτόματη χαρτογράφηση σπίλων;

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια των εφηβικών χρόνων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος στα μετέπειτα χρόνια. Μάλιστα, εάν μια γυναίκα έχει πάθει ηλιακό έγκαυμα τουλάχιστον πέντε φορές στο δέρμα της, σε ηλικία μεταξύ 15 και 20, έχει 80% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει μελάνωμα, που είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Αυτό προέκυψε από μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Brigham and Women’s Hospital και στο Harvard Medical School.

Εάν λοιπόν, έχετε ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων σε νεαρή ηλικία ή εάν το δέρμα σας και τα μάτια σας είναι ανοιχτόχρωμα ή τα μαλλιά σας φυσικά κόκκινα, εάν έχετε πολλούς σπίλους στο δέρμα σας ή κάποιος στην οικογένεια έχει ιστορικό καρκίνου του δέρματος, τότε πρέπει να ελέγχετε το δέρμα σας στον δερματολόγο από μία έως δύο φορές τον χρόνο. Η προληπτική εξέταση πρέπει να περιλαμβάνει ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων σε συνδυασμό με ψηφιακή δερματοσκόπηση. Η αυτόματη χαρτογράφηση γίνεται με ειδική συσκευή προηγμένης ιατρικής τεχνολογίας, βασισμένη σε σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Πέραν της ψηφιακής δερματοσκόπησης, η συσκευή, σε κάθε συγκριτική επαναληπτική ολόσωμη χαρτογράφηση, έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει αυτόματα τους νεοεμφανιζόμενους σπίλους και τυχόν μεταβολές σε προϋπάρχοντες σπίλους, έτσι ώστε να παρακινείται η προσοχή του δερματολόγου στα συγκεκριμένα σημεία και να ελέγχονται εάν εμφανίζουν ύποπτα χαρακτηριστικά. Η αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων (IQ Total Body Scanner Mapping) είναι πολύ σημαντική προληπτική εξέταση επειδή όσο πιο γρήγορα ανιχνεύεται ο καρκίνος του δέρματος τόσο πιο βέβαιη είναι η οριστική θεραπεία του.

Ευχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά, Δερματολόγο, εξειδικευμένο στην Οξφόρδη, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικό Διευθυντή των Δερματολογικών Κέντρων IQ Skin Clinics (www.iqskinclinics.com www.tzermias.gr)