10+1 συμβουλές για να επιλέξετε την κατάλληλη ενυδατική κρέμα

Πώς θα αγοράσετε την ενυδατική κρέμα προσώπου που σας ταιριάζει;

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η ενυδατική κρέμα είναι απαραίτητη για κάθε επιδερμίδα και με τις παρακάτω συμβουλές θα μάθετε πώς θα επιλέξετε την κατάλληλη για το πρόσωπό σας.

1. Καιρός να συστηθείε με… το δέρμα σας

Ο τύπος του δεν αλλάζει μόνο με την ηλικία, αλλά και από διαφοροποιήσεις στο περιβάλλον όπου ζείτε ή βρίσκεστε κάθε φορά. Για παράδειγμα, όταν ταξιδεύετε σε τόπο με διαφορετικό κλίμα ή σε μεγαλύτερο υψόμετρο, οι αλλαγές στη θερμοκρασία και την υγρασία μπορεί να μεταβάλλουν τις ανάγκες του προσώπου σας αλλά και, παροδικά, τον τύπο της επιδερμίδας σας.

Ακόμη, τα φάρμακα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται σε θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης ή τα αντισυλληπτικά, τα σκευάσματα που είναι σχεδιασμένα να μειώνουν τις ρυτίδες όπως το ρετινοϊκό οξύ ή για τη θεραπεία της ακμής (ισοτρετινοΐνη), μια χρόνια ασθένεια, μια εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση αλλοιώνουν τη φυσιολογία του δέρματος του προσώπου. Το κανονικό-μεικτό δέρμα, δηλαδή, μπορεί να γίνει ξηρό ή το ξηρό λιπαρό. Γι’ αυτό και οι απαιτήσεις της καθημερινής του περιποίησης θα πρέπει κάθε φορά να διαμορφώνονται ανάλογα ώστε να προλαμβάνετε έγκαιρα κάθε πρόβλημα.

2. Κάντε την αισθητικό "κολλητή" σας

Για να βρείτε ποια προϊόντα είναι κατάλληλα για το δικό σου τύπο, ζητήστε τη γνώμη μιας επαγγελματίας αισθητικού. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες επαγγελματίες του είδους εκπαιδεύονται σε ολιστικές θεραπείες και είναι σε θέση να σας υποδείξουν φυσικούς και αγνούς τρόπους φροντίδας της επιδερμίδας σας.

3. Οπλιστείτε με υπομονή

"Η αξία και η αποτελεσματικότητα μιας κρέμας δεν μπορεί να κριθεί μέσα σε 2-3 ημέρες, αλλά έπειτα από τουλάχιστον 2 μήνες", σημειώνει o Dr Tom Mammone, διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης Clinique και προσθέτει: "Είναι το διάστημα που χρειάζεται η επιδερμίδα σας για να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει τα μηνύματα που λαμβάνει από τη σύνθεση της κρέμας". Σύμφωνα με το γιατρό, χρειάζονται 3 περίπου εβδομάδες για να διαποτιστούν όλα τα κύτταρα από τα δραστικά συστατικά και άλλες 3 για να ανέβουν τα νέα στην επιφάνεια του δέρματος.

4. Διατηρήστε την κρέμα σας καθαρή

Μέχρι να τελειώσει, φροντίστε να μην την αφήνετε ανοιχτή ή εκτεθειμένη σε υψηλές θερμοκρασίες ή υγρασία και να μην τη γεμίζετε μικρόβια ή σκόνη βάζοντας μέσα τα δάχτυλά σας. Η αισθητικός Έλενα Λιβέρη συμβουλεύει να χρησιμοποιείτε σπάτουλα ή μπατονέτα μιας χρήσης αντί για τα χέρια σας.

5. Απολαύστε τη στιγμή

Η εφαρμογή της κρέμας είναι για σένα… μπελάς; Κι όμως, είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο στην εφαρμογή της με αργό, απαλό μασάζ, όπως κάνουν στα spa και τα ινστιτούτα αισθητικής.

6. Καλύψτε τις ανάγκες σας σε διαφορετικές ώρες

"Τα πρωινά χρησιμοποίησε μια πλούσια ενυδατική κρέμα με SPF για προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Το βράδυ επιλέξτε μια πιο δραστική αντιρυτιδική ή συσφικτική σύνθεση ώστε να γίνει "καλή” δουλειά τις 7 με 8 ώρες που κοιμάστε" συμβουλεύει η Anastasia Achileos, σύμβουλος ομορφιάς πολλών celebrities και tοp αισθητικός της Οlay.

7. Μάθετε τι αγοράζετε

Eνημερωθείτε για τα 3 πρωτοποριακά και πολύ αποτελεσματικά συστατικά που θα βρείτε σε όλες σχεδόν τις κρέμες προσώπου νέας τεχνολογίας:

Πεπτίδια: Mεταφέρουν μηνύματα μεταξύ των κυττάρων έχοντας έτσι ενεργό ρόλο σε πολλές και ποικίλες βιολογικές διεργασίες, όπως η επούλωση των τραυμάτων και η βελτίωση της όψης της ώριμης επιδερμίδας. Η πιο γνωστή και σημαντική δράση τους είναι η τόνωση της φυσικής διαδικασίας παραγωγής κολλαγόνου.

Βλαστοκύτταρα: Τα μοναδικά κύτταρα που υπάρχουν στο σώμα μας από τις πρώτες ημέρες της ζωής μας και δεν πεθαίνουν ποτέ. Σε όλη τη διάρκεια του ενήλικου βίου μας είναι η πηγή αναπαραγωγής κυττάρων και ενεργοποιούνται άμεσα, όποτε αυτό είναι αναγκαίο.

Σιρτουίνες: Αλλιώς τα "γονίδια της νεότητας". Αποτελούν μέρος του συστήματος ανεφοδιασμού του ανθρώπινου οργανισμού που εγγυάται την επιβίωση των κυττάρων.

8. Μη δίνετε σημασία στο χρόνο

Όταν πρόκειται να επιλέξετε την κρέμα σας, μη θεωρήσετε κριτήριο την ηλικία σας. Δεν υπάρχουν κρέμες για μεγάλες ή νεαρές γυναίκες, αλλά κρέμες για τις ανάγκες κάθε προσώπου. "Λάβετε, λοιπόν, υπόψη σου τις ανάγκες της δικής σας επιδερμίδας, αν είναι ξηρή και αφυδατωμένη, για παράδειγμα, ή αν εμφανίζει έντονη λιπαρότητα" υποστηρίζει η Έλενα Πιτταράκη, υπεύθυνη εκπαίδευσης αισθητικών της Βiotherm.

9. Μη σπαταλάτε χρήματα

Η αντίληψη ότι χρειάζεται να ξοδεύουμε μια περιουσία για να αγοράσουμε τη "σούπερ αντιγηραντική κρέμα που τα κάνει όλα" δεν ισχύει. Με την τεχνογνωσία που διαθέτουν, πλέον, όλοι οι οίκοι ομορφιάς και με βάση τις επιστημονικές καινοτομίες, τα προϊόντα σε οικονομικές τιμές δεν υστερούν σε εμφάνιση και  αποτελεσματικότητα.

10. Mην κρίνετε από την υφή

"Μια ελαφριά σύνθεση δε σημαίνει ότι είναι λιγότερο δραστική ούτε μια πλούσια κρέμα περισσότερη ενυδατική. Όλα εξαρτώνται από τα συστατικά του συγκεκριμένου προϊόντος" αναφέρει η Έλενα Λιβέρη.

11. Αλλάζει ο καιρός, αλλάξτε κρέμα

"Όπως διαφοροποιούμε την γκαρνταρόμπα μας κάθε εποχή έτσι και το δέρμα μας χρειάζεται τις κατάλληλες τροποποιήσεις" τονίζει η Όλγα Κυριακίδου, υπεύθυνη εκπαίδευσης αισθητικών La Prairie. Για τις ζεστές και υγρές συνθήκες του καλοκαιριού, προτιμήστε ανάλαφρες συνθέσεις, ενώ οι πιο ξηρές συνθήκες του χειμώνα απαιτούν πιο πλούσιες και πιο θρεπτικές υφές.

Πηγή: Shape.gr