Ακμή εφήβων και ενηλίκων | Η κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση για την ίασή της

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για αυτήν την τόσο συνηθισμένη δερματική νόσο.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Η ακμή είναι μια συνηθισμένη δερματική νόσος που αφορά τόσο τους εφήβους όσο και τους ενήλικες. Ωστόσο η έναρξη της σηματοδοτεί πολλές φορές την είσοδο στην εφηβεία, ηλικία που χαρακτηρίζεται από υπερλειτουργία των σμηγματογόνων αδένων, οδηγώντας στην αυξημένη παραγωγή σμήγματος, απαραίτητη προϋπόθεση για την εμφάνιση του νοσήματος. Η ακμή είναι μια πολυπαραγοντική πάθηση, συμπεριλαμβάνοντας στην αιτιοπαθογένεια της εκτός από την προαναφερθείσα υπερέκκριση σμήγματος, τα μικροβιακά αίτια, τη φλεγμονή και την υπερκερατινοποίηση. Κυρίαρχος είναι και ο ρόλος της κληρονομικότητας. Ταυτόχρονα ανακρίβειες όπως ο μύθος της κακής υγιεινής πρέπει να αποσαφηνίζονται.

Η ακμή χαρακτηρίζεται κλινικά από φαγέσωρες, σπυράκια και κύστεις. Αφορά κυρίως το πρόσωπο καθώς αυτό περιέχει μεγάλο αριθμό σμηγματογόνων αδένων αλλά μπορεί να εμφανιστεί στη ράχη (ειδικά στα αγόρια) αλλά και την περιοχή του στέρνου. Αποτελεί μια δερματοπάθεια που διαρκεί για μεγάλο διάστημα αποτελώντας ένα αισθητικό πρόβλημα, που έχει πολλές φορές δυσμενή επίδραση στην ψυχολογία των νέων και συνδέεται συχνά με χαμηλή αυτοπεποίθηση. Από την άλλη το ίδιο το stress μπορεί να επιδεινώσει την νόσο. Σε σοβαρές μορφές που δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα αλλά και σε περιπτώσεις που οι ασθενείς "πειράζουν" συνεχώς τα σπυράκια, ελλοχεύει υψηλό ρίσκο για εμφάνιση ουλών (σημάδια).

Οι θεραπείες που συστήνονται ποικίλλουν και εξειδικεύονται ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της ακμής, την ηλικία και την καθημερινότητα του ασθενούς. Διακρίνονται σε τοπικές και συστηματικές (αντιβιοτικά, ρετινοειδή). Σε συνύπαρξη ορμονικής διαταραχής όπως είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ενδέχεται να είναι απαραίτητη η αγωγή με αντισυλληπτικά. Επικουρικά εφαρμόζονται χημικά peelings, που γίνονται σε επίπεδο καλά οργανωμένου ιδιωτικού ιατρείου. Τέλος συνιστάται μεσογειακή δίαιτα καθώς και αποφυγή κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και τροφών με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο (γλυκά).

Όποια θεραπεία και να εφαρμοστεί ο ασθενής πρέπει να ενημερωθεί ότι θα πρέπει να έχει υπομονή καθώς η ακμή είναι ένα χρόνιο πρόβλημα και η αγωγή της θα είναι πολύχρονη. Συνεπώς απαιτείται η στενή συνεργασία του ασθενούς με τον δερματολόγο του διασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή συμμόρφωσή στις θεραπευτικές οδηγίες.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τη δερματολόγο Ευτυχία Πλατσιδάκη, www.medicalartclinic.gr