Aποτρίχωση με laser | Οι απαντήσεις σε όλες τις απορίες σας

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε πριν κλείσετε ραντεβού για να απομακρύνετε την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.

Ήταν το 1995, όταν δόθηκε για πρώτη φορά επίσημα η έγκριση των laser για αποτρίχωση από το FDA (Food and Drag Administration) των ΗΠΑ. Σήμερα πάνω από 25 χρόνια μετά, η αποτρίχωση με laser είναι ευρέως διαδεδομένη και αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να απαλλαγεί μια γυναίκα (αλλά και ένας άνδρας) από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα σε πόδια, μασχάλες, άνω χείλος, μπικίνι και χέρια. Αν σκέφτεστε να κλείσετε το πρώτο σας ραντεβού, σίγουρα θα έχετε πολλές απορίες. Παρακάτω θα βρείτε όλες τις απαντήσεις που ζητάτε:

Τι είναι η αποτρίχωση με laser;

Πρόκειται για μια συσκευή που παράγει μια ακτίνα φωτός συγκεκριμένου μήκους κύματος, η οποία μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια και απορροφάται από τη μελανίνη του τριχοθυλακίων με σκοπό την αδρανοποίηση των αναγεννητικών κυττάρων της τρίχας. Συστήνεται συνήθως σε γυναίκες με ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες και σκουρόχρωμες τρίχες, επειδή οι ακτίνες λέιζερ λειτουργούν στοχεύοντας το χρώμα (μελανίνη) στα τριχοθυλάκια.

Πονάει η αποτρίχωση με laser;

Η ομορφιά απαιτεί θυσίες. Γι' αυτό αν θέλετε να απαλλαγείτε -σχεδόν- οριστικά από την τριχοφυΐα, τότε θα πρέπει να είστε ψυχικά προετοιμασμένη για τον πόνο του laser. Ενώ δεν είναι αφόρητος, δεν περνά σίγουρα απαρατήρητος. Στα καλά νέα, σε ευαίσθητες περιοχές, που ο πόνος είναι τυπικά πιο έντονος, όπως το μπικίνι, το άνω χείλος και οι μασχάλες, μπορείτε να εφαρμόσετε μισή ώρα πριν το ραντεβού σας μια αναισθητική κρέμα και να μην καταλάβετε τίποτα.

Κάθε πότε θα πρέπει να κλείνετε ραντεβού;

Σε περιοχές όπου οι τρίχες εκφύονται γρήγορα, όπως το άνω χείλος, η θεραπεία μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερις με οκτώ εβδομάδες. Σε περιοχές, όπως τα πόδια, οι συνεδρίες απέχουν συνήθως μεταξύ τους γύρω στους 2 μήνες. Αυτό βέβαια επηρεάζεται σημαντικά από τα χαρακτηριστικά του δέρματος και των τριχών κάθε ατόμου.

Στη συνέχεια ακολουθούν συνεδρίες συντήρησης που γίνονται σε πολύ αραιά χρονικά διαστήματα για διατήρηση του άριστου αποτελέσματος.

Πόση ώρα διαρκεί μια συνεδρία;

Κάθε συνεδρία διαρκεί τυπικά από λίγα λεπτά έως το πολύ μία ώρα, ανάλογα με την έκταση της περιοχής στην οποία εφαρμόζεται. Για τις μασχάλες ή το άνω χείλος μπορεί να διαρκέσει 5 λεπτά, ενώ για full body μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 1,5 ώρα.

Πότε θα δείτε αποτελέσματα;

Δυστυχώς αυτό το ερώτημα δεν έχει μια σταθερή απάντηση. Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται για να απαλλαγείς από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα εξαρτάται τόσο από την απόχρωση του δέρματος σου, όσο από τον τύπο της τρίχας, δηλαδή από το πόσο λεπτή ή χοντρή είναι αλλά και το χρώμα της.

Κατά μέσο όρο απαιτούνται 6-8 συνεδρίες για να απολαύσεις μόνιμα αποτελέσματα. Ακόμα όμως και από τις πρώτες συνεδρίες θα δείτε πως οι τρίχες που ξαναβγαίνουν είναι πολύ πιο λίγες, αδύναμες και πιο λεπτές.

Μπορείτε να κάνετε αποτρίχωση με laser και το καλοκαίρι;

Αυτό εξαρτάται από το χρώμα της επιδερμίδας αλλά και τον τύπο του λέιζερ. Με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα μπορεί να γίνει laser αποτρίχωση ακόμα και σε τύπο 6 δέρματος, δηλαδή ακόμα και στην πιο σκούρα επιδερμίδα. Η ιδανική επιλογή για Laser αποτρίχωση σε μαυρισμένο δέρμα είναι το Nd-YAG ή ο συνδυασμός του με Alexandrite. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι η αισθητικός σας θα σας ενημερώσει κατάλληλα.

Προκαλεί καρκίνο;

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φάρμακων (FDA) δηλώνει ότι το laser αποτρίχωσης είναι δέσμη φωτός μη ιονίζουσας ακτινοβολίας η οποία δεν θεωρείται επικίνδυνη. "Η φωτεινή ενέργεια από τα λέιζερ παραμένει στην πραγματικότητα επιφανειακά ,στο επίπεδο του δέρματος", λέει η δερματολόγος Δρ.Whitney Bowe στο FoxNews.com. "Αυτά τα λέιζερ δεν προκαλούν βλάβη και μεταλλάξεις στο DNA όπως η ιονίζουζα ακτινοβολία", εξηγεί. "Το χρησιμοποιούμενο φως δεν διεισδύει περισσότερο από τον θύλακα της τρίχας και τα εσωτερικά όργανα δεν επηρεάζονται καθόλου, ούτε και η γονιμότητα", τονίζει και ο Dr.Konstantin Zakashansky, γυναικολόγος ογκολόγος στο νοσοκομείο The Mount Sinai, μιλώντας στο FoxNews.com.

Τι θα πρέπει να προσέξετε;

Μετά την θεραπεία θα πρέπει να αποφύγετε το καυτό μπάνιο, τη σάουνα, τα scrubs, τη γυμναστική και την έκθεση στον ήλιο τουλάχιστον για τις πρώτες μέρες, καθώς η επιδερμίδα είναι επιρρεπής σε εγκαύματα. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να εφαρμόζετε αντηλιακό, αλλά και ό,τι άλλη κρέμα σας έχει συστήσει η αισθητικός.

Πόσο κοστίζει η αποτρίχωση με laser;

Το κόστος εξαρτάται από το κέντρο αισθητικής που θα επιλέξετε, αλλά και τις περιοχές που θέλετε να στοχεύσετε. Το σίγουρο είναι πως αποτελεί την πιο ακριβή μέθοδο απομάκρυνσης της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας με τα full body προγράμματα να ξεπερνούν κατά πολύ τα 100€.

Η συμβουλή μας; Θα σας προτείναμε να αποφύγετε τις προσφορές. Αν μια τιμή μοιάζει πολύ καλή για να είναι αληθινή, πιθανόν είναι. Πολύ συχνά πρόκειται για παλαιότερους τύπους λέιζερ με παρωχημένη τεχνολογία με μεταχειρισμένα μηχανήματα. Επίσης, συχνά στις "προσφορές" οι εφαρμογές γίνονται στο "πόδι" και είναι σύντομες με αποτέλεσμα να γίνονται περισσότερες συνεδρίες και έτσι να αυξάνεται το τελικό κόστος.

Πιο οικονομικές τιμές δεν αποκλείεται να βρεις και σε μικρά κέντρα αισθητικής. Και σε αυτήν την περίπτωση θα σε συμβουλεύαμε να αποφύγετε να κλείσετε εκεί το ραντεβού σου ή έστω να κάνετε την έρευνά σας πριν από αυτό, καθώς ακόμα και αν το ο τύπος λέιζερ είναι σύγχρονος, δεν αποκλείεται το ίδιο να ισχύει και για το χειριστή του. Με άλλα λόγια δεν αποκλείεται να χειρίζεται το μηχάνημα κάποια κοπέλα που να μην έχει πολλή εμπειρία σε αυτό. 

Αξίζει την επένδυση;

Αν σας ενδιαφέρει να μειώσετε τη τριχοφυΐα σε σημαντικό βαθμό, καθώς και να απαλλαγείτε από τους ερεθισμούς και την ξηρότητα που προκαλεί το συχνό ξύρισμα, τότε ναι εννοείται πως αξίζει την επένδυση.

Πηγή: Missbloom.gr