Κολλαγόνο | Το μυστικό των A-listers για νεανική, πλούσια επιδερμίδα

Μάθετε τι είναι το κολλαγόνο, το συστατικό στο οποίο ορκίζεται η Jennifer Aniston και δεκάδες άλλες 50+ celebrities του Hollywood.

Όπως όλοι γνωρίζουμε η πλειονότητα των μυστικών ομορφιάς των stars του Hollywood περιλαμβάνουν βελόνες και πλαστικούς χειρουργούς. Πρόσφατα ωστόσο πολλές A-listers, όπως η Jennifer Aniston, η Halle Berry και η Drew Barrymore αποφάσισαν να επενδύσουν λίγο παραπάνω στην περιποίηση της επιδερμίδας τους με στόχο να αποφύγουν τις συχνές παρεμβατικές επεμβάσεις. Το μυστικό τους; Το κολλαγόνο, τόσο στην πόσιμη εκδοχή του, όσο και σαν συστατικό skincare προϊόντων. Τι είναι λοιπόν το κολλαγόνο και για πώς μπορείτε να ενισχύσετε την παραγωγή του στον οργανισμό;

Τι είναι το κολλαγόνο;

Διαβάστε Επίσης

Το κολλαγόνο είναι μια ινώδης πρωτεΐνη, που υπάρχει σε αφθονία στο ανθρώπινο σώμα, με στόχο να υποστηρίζει τη δομή του συνδετικού ιστού των οστών, των αρθρώσεων και των οργάνων, ανάμεσά τους και το δέρμα, εξασφαλίζοντας την σφριγηλότητα και την ελαστικότητά του.

Ποιοι είναι οι εχθροί του κολλαγόνου;

Με το πέρασμα των χρόνων, και πιο συγκεκριμένα ήδη από τα 20 σας χρόνια, το κολλαγόνο στο σώμα μειώνεται με αποτέλεσμα να εμφανίζονται οι πρώτες λεπτές γραμμές και στη συνέχεια ρυτίδες και χαλάρωση. Τα στατιστικά είναι πραγματικά αποκαρδιωτικά, καθώς από τα 30 και μετά χάνεται κάθε χρόνο περίπου 1% του κολλαγόνου. Στα 50 το σώμα έχει πια 50% λιγότερο κολλαγόνο, ενώ μετά την εμμηνόπαυση έχει μόλις 2%.

Τα γονίδια και η γήρανση δεν είναι οι όμως οι μόνοι υπαίτιοι για την δραστική αυτή εκφύλιση. Σημαντικοί παράγοντες στη μείωσή του είναι η ηλιακή ακτινοβολία, η ατμοσφαιρική ρύπανση, το στρες και φυσικά το lifestyle που επιλέγετε με το κάπνισμα και τη μη ισορροπημένη διατροφή να είναι οι πιο βασικοί εχθροί.

Πώς μπορείτε να ενισχύσετε την παραγωγή του;

Η εκφύλιση των ινών του κολλαγόνου αποτελεί μέρος της βιολογικής γήρανσης, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν μπορείτε να αποφύγετε. Στο χέρι σας είναι ωστόσο να εμποδίσετε τη φθορά που προκαλούν στο κολλαγόνο οι επιθέσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος. Για αρχή, μην παραλείπετε την καθημερινή εφαρμογή αντηλιακού και ενσωματώστε στη skincare ρουτίνα σας αντιγηραντικά προϊόντα περιποίησης με συστατικά, όπως η ρετινόλη, βιταμίνη C, τα αμινοξέα και η προβιταμίνη Β5, που ενεργοποιούν τη φυσική διαδικασία παραγωγής κολλαγόνου και παράλληλα περιορίζουν τη φθορά.

Ένας ακόμα τρόπος να διατηρήσετε τη σφριγηλότητα και νεανικότητα της επιδερμίδας σας είναι η μείωση του καπνίσματος και η κατανάλωση πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών και γενικά μιας ισορροπημένης διατροφής. Αν δεν είστε βέβαιη πως καταναλώνετε επαρκή ποσότητα φρέσκω οπωροκηπευτικών, μπορείτε να ενσωματώσετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο ένα συμπλήρωμα διατροφής.

Όσον αφορά το πόσιμο κολλαγόνο, οι ειδικοί διατηρούν ακόμα τις επιφυλάξεις τους. Ο λόγος είναι πως όταν περνά μέσω του πεπτικού συστήματος, διασπάται στα δομικά του στοιχεία, τα αμινοξέα, τα οποία ο οργανισμός χρησιμοποιεί στη συνέχεια ανάλογα με τις ανάγκες του. Αυτό σημαίνει πως αν και αποτελεί μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, δεν μπορεί να φτάσει στο δέρμα και να αναπληρώσει το χαμένο κολλαγόνο του οργανισμού, επαναφέροντας έτσι τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας. 

Διαβάστε Επίσης