Οι 5 πιο επικίνδυνοι μύθοι για την ηλιακή ακτινοβολία

Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι ένα απλό έγκαυμα από τον ήλιο. Δυστυχώς περισσότερο από όσο πιστεύετε.

Καλές οι βόλτες στην καυτή πόλη και οι εξορμήσεις στα νησιά και τις όμορφες παραλίες τους, ωστόσο όσο απολαυστικός και να είναι ο ήλιος, άλλο τόσο επικίνδυνος είναι. Τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου το δέρματος έχουν αυξηθεί κατά 45% από το 2004, σύμφωνα με το Cancer Research UK, ένα ποσοστό που μαρτυρά το πόσο φτωχά υπολογίζουμε τη δύναμη του ήλιου και ότι η ενημέρωση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα είναι μη επαρκής.

Ακολουθούν 5 μύθοι για την ηλιακή ακτινοβολία που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε προκειμένου να περάσετε ένα ξέγνοιαστο και κυρίως ασφαλές καλοκαίρι κάτω από τον ήλιο:

Μύθος #1: Ένα απλό έγκαυμα δεν είναι αρκετό για να βλάψει το δέρμα 

Διαβάστε Επίσης

Το ότι καήκατε από τον ήλιο δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα εμφανίσετε καρκίνο του δέρματος, αλλά τα εγκαύματα -ειδικά κατά την παιδική και εφηβική ηλικία- αυξάνουν σημαντικά και πιο συγκεκριμένα κατά 80% την πιθανότητα να νοσήσετε. Αυτός είναι ο λόγος που θα πρέπει να προστατεύετε από τον ήλιο όσο το δυνατόν περισσότερο τόσο την επιδερμίδα των παιδιών, όσο και τη δίκη σας, ειδικά αν έχετε καεί στο παρελθόν.

Μύθος #2: Στη σκιά δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος εγκαύματος

Αν νομίζετε πως η σκιά της ομπρέλας στην παραλία είναι ικανή να σας προστατεύσει από τις ακτίνες UV, γελιέστε. Στην πραγματικότητα είναι πολύ εύκολο να καείτε ακόμα και στη σκιά, εξαιτίας της αντανάκλασης των ακτινών στις γύρω επιφάνειες. Ακόμα κι όταν δεν τις βλέπετε, οι UV ακτίνες αντανακλώνται σε επιφάνειες, όπως η άμμος, το νερό ή ακόμα και το χιόνι, με αποτέλεσμα να κάνουν πιθανά τα εγκαύματα στη σκιά. Η προστασία λοιπόν από τον ήλιο με αντηλιακό και καλυπτικά ρούχα είναι επιτακτική ακόμα και κάτω από την ομπρέλα του resort.

Μύθος #3: Τις μέρες με συννεφιά, η αντηλιακή προστασία περιττεύει

Όχι μόνο μπορεί να πάθετε έγκαυμα όταν έχει συννεφιά, αλλά μπορεί να είναι και εξαιρετικά σοβαρό, καθώς το πιο πιθανό είναι να έχετε υποτιμήσει τη δύναμη του ήλιου. Το 80% των ακτίνων του μπορούν να διαπεράσουν τα σύννεφα, σύμφωνα με το Skin Cancer Foundation, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει ότι η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη όλο το χρόνο.  

Μύθος #4: Όσο πιο ψηλός ο δείκτης προστασίας, τόσο μικρότερη είναι η ανάγκη ανανέωσης του αντηλιακού

Κανένα αντηλιακό δεν προσφέρει 100% προστασία από τον ήλιο, οπότε είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζετε επαρκή ποσότητα, να το ανανεώνετε συχνά και να μένετε μακριά από τον ήλιο τις μέρες με υπερβολική ζέστη. Μην ξεχνάτε πως η ηλιοθεραπεία με μία κρέμα με υψηλό δείκτη προστασία δεν θα προλάβει τη φθορά στην επιδερμίδα σας, απλά θα την καθυστερήσει. 

Μύθος #5: Οι σκουρόχρωμες επιδερμίδες δεν χρειάζονται αντηλιακή προστασία

Το μαύρισμα είναι στην πραγματικότητα ο τρόπος με τον οποίο η επιδερμίδα προστατεύεται από την ηλιακή ακτινοβολία. Είτε είστε μελαχρινή, είτε ξανθιά, η επιδερμίδα σας διατρέχει κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Η φυσικά πιο σκουρόχρωμη επιδερμίδα είναι ελαφρώς πιο ανθεκτική στον ήλιο, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να καεί, ειδικά ύστερα από πολύωρη έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία.

Διαβάστε Επίσης