Αποτρίχωση με Laser | Τι πρέπει να ξέρετε πριν την πρώτη συνεδρία

Για ποιες επιδερμίδες ενδείκνυται; Πότε να ξεκινήσετε και τι να κάνετε πριν και μετά από κάθε συνεδρία.

HARPER'S BAZAAR TEAM

Προτού κάνετε αποτρίχωση, λάβετε υπόψη κάποιες σημαντικές συμβουλές από τον Dr. Τζερμιά, Δερματολόγο εξειδικευμένο στην Οξφόρδη, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικό Διευθυντή στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ SKIN CLINICS.

Στην αποτρίχωση με LASER, η καταστροφή μιας τρίχας γίνεται μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται επιλεκτική φωτοθερμόλυση. Κατά τη διαδικασία αυτή, ανάλογα με τις παραμέτρους του LASER, η ενέργεια που εκπέμπεται από αυτό απορροφάται επιλεκτικά από τα χρωμοφόρα στοιχεία του θύλακα της τρίχας και τον καταστρέφει.

Όπως καταλαβαίνετε, η αποτρίχωση με LASER είναι δερματολογική υπόθεση και συνεπώς είναι σημαντικό, λόγω της ιδιαιτερότητας λειτουργίας των LASER, να την κάνετε μόνο σε δερματολογικό κέντρο και σε δερματολόγο εξειδικευμένο στα LASER. Είναι αυτοί που γνωρίζουν επακριβώς πώς λειτουργεί ένα LASER αποτρίχωσης σε σχέση με τον τύπο δέρματος της καθεμιάς μας και πώς πρέπει να χειριστούν το κατάλληλο LASER για να έχει ασφαλές και βέλτιστο αποτέλεσμα.

Ας δούμε, λοιπόν, κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε προτού ξεκινήσετε μία αποτρίχωση με LASER.

Η αποτρίχωση με LASER λειτουργεί πιο γρήγορα σε ορισμένες περιοχές του σώματος σε σχέση με άλλες

Αποτρίχωση με LASER μπορείτε να κάνετε σχεδόν οπουδήποτε υπάρχουν τρίχες στο σώμα σας. Ωστόσο, υπάρχουν μέρη του σώματος στα οποία το LASER λειτουργεί πιο γρήγορα. Τέτοιες περιοχές είναι οι μασχάλες, το μπικίνι, τα πόδια και το πρόσωπο. Οι μασχάλες συχνά ανταποκρίνονται πιο γρήγορα από όλες τις άλλες περιοχές και ο λόγος είναι ότι το δέρμα εκεί είναι ανοιχτόχρωμο, με τη λιγότερη έκθεση στον ήλιο και η τριχοφυΐα είναι πιο σκουρόχρωμη. Γενικά, όμως, η ανταπόκριση της περιοχής στο LASER εξαρτάται από το χρώμα της τριχοφυΐας και του δέρματος και ως εκ τούτου διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Μην περιμένετε να ολοκληρώσετε την αποτρίχωση σε μία επίσκεψη

Για να ολοκληρωθεί μία αποτρίχωση σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματός σας, θα χρειαστούν κάποιες συνεδρίες. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την περιοχή, το είδος της τρίχας, από το χρώμα του δέρματος αλλά και από το εάν αντιμετωπίζετε ορμονικό πρόβλημα που έχει σαν αποτέλεσμα ανθεκτική και επίμονη τριχοφυΐα. Σε περιοχές όπου οι τρίχες είναι ιδιαίτερα λεπτές, η στόχευση με το LASER είναι πιο δύσκολη και συνεπώς χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες. Το ίδιο ισχύει, εάν η τριχοφυΐα σας είναι ανοιχτόχρωμη. Επίσης, ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι ότι οι τρίχες δεν αναπτύσσονται ταυτόχρονα, αλλά σε διαφορετικούς χρόνους. Αυτό σημαίνει πως κατά τη διάρκεια μίας συνεδρίας το LASER θα στοχεύσει τρίχες που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης. Αυτός είναι και ο λόγος που οι συνεδρίες δεν μπορούν να γίνονται κοντά η μία στην άλλη. Μεταξύ δύο συνεδριών απαιτείται ένα μεσοδιάστημα από 4 έως 10 εβδομάδες. Συνήθως, χρειάζονται τουλάχιστον 6 έως 8 συνεδρίες για να έχουμε ολοκληρώσει την αποτρίχωση σε μια περιοχή.

Η αποτρίχωση με LASER δεν είναι το ίδιο εύκολη για όλες

Όσες έχουν σκουρόχρωμη τριχοφυΐα και ανοιχτόχρωμο δέρμα είναι οι καλύτερες υποψήφιες για αποτρίχωση με LASER, καθώς η στόχευση της δέσμης του LASER στην χρωστική της τρίχας είναι η βέλτιστη. H δυσκολία έγκειται στα φυσικά ξανθά, κόκκινα ή γκρίζα μαλλιά που δεν έχουν αρκετή μελανίνη για να απορροφήσει την ενέργεια του LASER και να καταστρέψει τον θύλακα της τρίχας. Όμως, σε αυτή την περίπτωση, τα εξειδικευμένα δερματολογικά κέντρα γνωρίζουν τι είδους LASER πρέπει να χρησιμοποιήσουν και σε τι παραμέτρους πρέπει να το ρυθμίσουν. Το πλέον ιδανικό LASER που λειτουργεί αποτελεσματικά σε σκουρόχρωμο δέρμα είναι το Nd:YAG με μακρύ χρόνο παλμού. Πρόκειται για ένα LASER που στοχεύει επιλεκτικά την χρωστική της τρίχας, παρακάμπτοντας την χρωστική του δέρματος, ώστε να μην προκαλέσει καμία βλάβη στο δέρμα από τη διαδικασία. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις συνδυάζονται διαφορετικά LASER και μήκη κύματος, όπως για παράδειγμα Αλεξανδρίτης με Nd:YAG.

Ευχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά, Δερματολόγο εξειδικευμένο στην Οξφόρδη, Διευθυντή Ερευνητή στη Σορβόννη, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικό Διευθυντή στις Κλινικές Δερματολογίας, LASER και Πλαστικής Χειρουργικής IQ SKIN CLINICS, διαπιστευμένες και αδειοδοτημένες ως One Day Clinics. (www.iqskinclinics.com www.tzermias.gr)