Λαμπερό χαμόγελο | Οι καλύτερες θεραπείες και οι συμβουλές των ειδικών

Οι κατάλληλες θεραπείες και οι πολύτιμες συμβουλές των ειδικών για να αποκτήσετε το φωτεινό και λευκό χαμόγελο που επιθυμείτε.

Bleaching 

Η μέθοδος αυτή γίνεται στο ιατρείο, όπου και εφαρμόζεται υψηλής περιεκτικότητας λευκαντικός παράγοντας, όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου σε ποσοστό 25% έως 40%, ο οποίος ενεργοποιείται ή όχι με τη βοήθεια ακτινοβολίας. "Η διαδικασία της λεύκανσης ξεκινάει με τη διάλυση του υπεροξειδίου του υδρογόνου σε ελεύθερες ρίζες, οι οποίες οξειδώνουν τις χρωστικές του οδοντικού ιστού σπάζοντας τις μεγάλες σκούρες χρωματικές αλυσίδες. Αυτές με τη σειρά τους μετατρέπονται σε γραμμικές αλυσίδες που έχουν ακόρεστους διπλούς δεσμούς, των οποίων το χρώμα είναι λευκότερο, και, τέλος, επανοξειδώνονται σχηματίζοντας μονούς δεσμούς, οι οποίοι είναι πιο λευκοί" εξηγεί ο ενδοδοντολόγος δρ Κωνσταντίνος Λάγιος.

Deep Bleaching

Πρόκειται για τον συνδυασμό της λεύκανσης στο ιατρείο με την εφαρμογή ειδικών ναρθήκων λεύκανσης στο σπίτι. Είναι από τις πιο διαδεδομένες θεραπείες, καθώς το αποτέλεσμα έχει μεγαλύτερη διάρκεια. "Αρχικά λαμβάνονται αποτυπώματα, με βάση τα οποία ο τεχνίτης θα κατασκευάσει τους εξατομικευμένους νάρθηκες λεύκανσης για το σπίτι. Στο δεύτερο ραντεβού γίνεται η χρωματοληψία με τη βοήθεια ψηφιακής φωτογραφίας και στη συνέχεια προχωράμε στην απομόνωση των μαλακών μορίων και των ούλων" εξηγεί ο δρ Κωνσταντίνος Λάγιος και συμπληρώνει: "Μετά τοποθετούμε τον λευκαντικό παράγοντα ενεργοποιώντας τον με LED και αναμένουμε για 20 λεπτά. Επαναλαμβάνουμε άλλη μία φορά". Στην ίδια συνεδρία παρέχονται οι νάρθηκες και οι οδηγίες χρήσης για το σπίτι. Η εφαρμογή στο σπίτι απαιτεί 30 λεπτά καθημερινά, για επτά έως δέκα ημέρες. Μετά από δύο εβδομάδες γίνεται επανέλεγχος.

Dental Laser

Χειρουργικές επεμβάσεις και πολλές άλλες θεραπείες πραγματοποιούνται με το οδοντιατρικό laser, επειδή έχει ισχυρή αναπλαστική δράση και προσφέρει ταχύτερη επούλωση και καλύτερη οστική ανάπλαση. "Είναι ανώδυνο και ιδανικό και για τη λεύκανση των δοντιών, καθώς σε 20 λεπτά εξασφαλίζει έως και επτά τόνους πιο λευκά δόντια" αναφέρει η χειρουργός οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη. Οι χρωστικές ουσίες που ευθύνονται για τον χρωματισμό των δοντιών απομακρύνονται εφαρμόζοντας αρχικά έναν λευκαντικό παράγοντα και στη συνέχεια ενεργοποιώντας τον με τη δέσμη φωτός του laser. Το laser βοηθά στην πιο άμεση και εύκολη αποδόμηση των χρωστικών ουσιών στην επιφάνεια της αδαμαντίνης ή της οδοντίνης, διευκολύνοντας έτσι τον λευκαντικό παράγοντα να τις απομακρύνει.

Πρέπει να γνωρίζετε

Τα αίτια που αλλάζουν την απόχρωση των δοντιών είναι η ηλικία, οι διατροφικές συνήθειες –η αδαμαντίνη διαβρώνεται από τη συχνή κατανάλωση καφέ ή κόκκινου κρασιού–, το κάπνισμα, οι τραυματισμοί των δοντιών που προκαλούν ρωγμές και η χρόνια χρήση στοματικών διαλυμάτων με χλωρεξιδίνη, που μπορεί να αποχρωματίσει τα δόντια. Η λεύκανση αντενδείκνυται για εγκύους ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού, παιδιά κάτω των 14 ετών, ασθενείς με πολύ ευαίσθητα δόντια και ασθενείς με προσθετική αποκατάσταση, όπως στεφάνες, λευκά σφραγίσματα και πρόσθετες οδοντοστοιχίες. Πραγματοποιείται μόνο σε φυσικά δόντια, ενώ για βέλτιστο αποτέλεσμα καλό είναι να έχει προηγηθεί βαθύς καθαρισμός.

Στο σπίτι

Οι επιλογές λεύκανσης στο σπίτι περιλαμβάνουν εξειδικευμένες οδοντόκρεμες, στιλό λεύκανσης, ταινίες και ειδικά kits, όπως το 7 Hours Kit της Yotuel και το White Unident Kit της Intermed, που βρίσκετε στα φαρμακεία. "Συνήθως έχουν ελάχιστο αποτέλεσμα ή μπορεί να δημιουργήσουν ακόμα και ευαισθησία στα δόντια. Για να είναι η λεύκανση επιτυχής, πρέπει πρώτα τα δόντια και τα ούλα να είναι υγιή, μιας και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί λεύκανση σε δόντια που φέρουν τερηδόνα ή σε περιοδοντικούς ιστούς που νοσούν" επισημαίνει η εμφυτευματολόγοςοδοντίατρος Μαρίλη Φτούλη-Ψωμαδέρη.