Υπερμελάγχρωση | Τα SOS της αντιμετώπισης των καφέ κηλίδων στο δέρμα

Τα προϊόντα που πρέπει να εντάξετε στη ρουτίνα σας και οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

Αν έπρεπε να διαλέξετε ανάμεσα σε μία ανορθωμένη επιδερμίδα και σε μία φωτεινή επιδερμίδα, τι θα προτιμούσατε; Το botox μπορεί να αψηφίσει τη βαρύτητα και τα fillers να χαρίσουν ένα πιο "γεμάτο" αποτέλεσμα, αλλά για πόσο; Στο τέλος της ημέρας ο πιο foolproof τρόπος να νιώθετε όμορφη σε κάθε ηλικία είναι να έχετε μια ομοιόμορφη, λαμπερή επιδερμίδα. Τα κακά νέα είναι ότι καφέ σημάδια στο δέρμα εμφανίζονται σε γυναίκες κάθε ηλικίας, ανεξάρτητα από τον τύπο και το χρώμα της επιδερμίδας τους. 

Γιατί εμφανίζονται καφέ σημάδια στο δέρμα; 

Οι ακτίνες UV διαπερνούν την επιδερμίδα και διεγείρουν τα μελανοκύτταρα. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία με την πάροδο του χρόνου οδηγεί στην υπερπαραγωγή μελανίνης, η οποία δεν κατανέμεται ομοιόμορφα στην επιφάνεια του δέρματος κι έτσι σχηματίζονται καφέ κηλίδες στην επιφάνειά του.

Διαβάστε Επίσης

Ο κίνδυνος υπερμελάγχρωσης αυξάνεται επίσης με τη γήρανση των κυττάρων, αλλά και λόγω ορμονικών αλλαγών. Τρανό παράδειγμα, η "μάσκα εγκυμοσύνης", δηλαδή οι εμφάνιση μελάσματος στην άνω περιοχή του προσώπου, κατά τη διάρκεια της κύησης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το δέρμα που έχει υποστεί βλάβη ή έχει ουλές, από εγκαύματα ή ακμή, είναι πολύ πιο εύκολο να αναπτύξει σημάδια μελάγχρωσης αν εκτίθεται στον ήλιο χωρίς προστασία.

5 συμβουλές για να μειώσετε τα καφέ σημάδια στο δέρμα

1. Εντάξτε τα αντιοξειδωτικά στη ρουτίνα σας

Για να μειωθούν τα καφέ σημάδια στο δέρμα, επιτακτική θεωρείται η ενσωμάτωση μιας anti dark-spot κρέμας ή ορού με βιταμίνη C στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς για τον αποχρωματισμό των κηλίδων και την επίτευξη ενός πιο ομοιόμορφου τόνου στην επιδερμίδα.

2. Μείνετε μακριά από τον ήλιο

Για την αντιμετώπιση των καφέ κηλίδων, πολύ σημαντική είναι επίσης η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο τις ώρες που είναι πιο καυτός, δηλαδή το πρωί και το μεσημέρι.

3. Μην ξεχνάτε το αντηλιακό

Τόσο τις μέρες που έχει ήλιο, όσο κι εκείνες που έχει συννεφιά, εξαιρετικά σημαντική είναι η σωστή αντηλιακή προστασία, τόσο με αντηλιακές κρέμες, όσο με καπέλα και γυαλιά ηλίου.

4. Εμπιστευθείτε τη ρετινόλη και τα AHA

Το πρωτόκολλο περιποίησης της επιδερμίδας με υπερμελάγχρωση εκτός από βιταμίνη C το πρωί, θα πρέπει να περιλαμβάνει ρετινόλη ή AHA, όπως το γλυκολικό οξύ, το βράδυ (3-4 φορές την εβδομάδα) για την απαραίτητη επιτάχυνση της διαδικασίας ανανέωσης των κυττάρων και την απολέπιση της επιδερμίδας αντίστοιχα.

5. Ρωτήστε το δερματολόγο σας

Αν η επιδερμίδα σας παρουσιάζει πολύ έντονη υπερμελάγχρωση, ίσως δεν καταφέρετε να δείτε σπουδαία διαφορά αλλάζοντας μόνο τη ρουτίνα σας. Σε αυτήν την περίπτωση, αναζητήστε τη συμβουλή του δερματολόγου σας σχετικά με θεραπείες, όπως οι LED therapy και IPL, που μπορείτε να κάνετε. Συζητήστε μαζί του επίσης μήπως η επιδερμίδα σας θα ευεργετούταν από χημικά peelings στο ιατρείο του.

Διαβάστε Επίσης